Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καταγγελία βόμβα από υπάλληλους της Ryanair

Τραγικό!

18 Απριλίου 2020 10:45
Καταγγελία βόμβα από υπάλληλους της Ryanair
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Περίπου το 50% των εργαζόμενων της Ryanair στην Ελλάδα δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ επειδή βρίσκονται σε λάθος ΚΑΔ! Ναι, καλά διαβάσατε.

Έγινε γνωστό, πως στη Ryanair -η οποία ετοιμάζει πτώση τιμών- οι υπάλληλοι υπογράφουν διαφορετικές συμβάσεις. Μπορεί να σας φαίνεται εξοργιστικό αλλά είναι αλήθεια. Το επίδομα των 800 ευρώ για την αναστολή των συμβάσεών τους θα το εισπράξουν μόνο οι μισοί εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρίας. Τι έχει συμβεί;

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση στην επιστολή που απέστειλαν στον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση οι εργαζόμενοι (στις 2 Απριλίου του 2020):

Τα πληρώματα αεροσυνοδών του στόλου αεροσκαφών της αεροπορικής εταιρείας Ryanair με έδρα το Δουβλίνο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

1. Εργαζόμενοι που έχουν συνάψει συμβόλαια κατευθείαν με την εταιρεία Ryanair.

2. Εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν συνάψει συμβόλαια με την θυγατρική της Ryanair ονόματι Crewlink (εταιρεία εκπαίδευσης και πρόσληψης πληρωμάτων για λογαριασμό της Ryanair).

β) Οι υποχρεώσεις καθώς και τα δικαιώματα των δύο ανωτέρω κατηγοριών εργαζομένων απέναντι στο ελληνικό κράτος είναι ακριβώς τα ίδια. Συγκεκριμένα, όλοι οι ανωτέρω εργαζόμενοι (Έλληνες και αλλοδαποί) υπάγονται 100% στην υφιστάμενη Ελληνική νομοθεσία όσον αφορά στις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς και στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η εταιρεία ως εργοδότης μας, καταβάλει πλήρως τις ασφαλιστικές μας εισφορές στα αντίστοιχα Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και εμείς ως εργαζόμενοι, σε ετήσια βάση υποβάλουμε στην Ελλάδα ως οφείλουμε φορολογική δήλωση.

γ) Ωστόσο κατά την προσπάθεια μας να επικοινωνήσουμε με την εργοδότρια εταιρεία προκειμένου να τηρηθούν οι διαδικασίες όπως καθορίζονται στο ΦΕΚ 1044/26-3-2020 τ.Β για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ μας γνωστοποιήθηκε, για πρώτη φορά, ότι μας έχει εντάξει κάτω από τον εσφαλμένο ΚΑΔ «003000» («Δραστηριοποίηση εκτός Ελλάδας») σε αντίθεση με την κύρια εταιρεία Ryanair η οποία έχει εντάξει το υφιστάμενο προσωπικό της κάτω από τον ορθό ΚΑΔ «5110» («Αεροπορικές Μεταφορές Επιβατών»).

Το ανωτέρω έχει ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι μας, οι οποίοι έχουν συνάψει συμβόλαιο με τη Ryanair να τυγχάνουν κανονικά της αποζημίωσης των 800 ευρώ σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που έχουν συνάψει συμβόλαιο με την Crewlink οι οποίοι αδυνατούμε να υποβάλουμε το αίτημα μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα".

Το γιατί η εταιρία ενέταξε τους μισούς εργαζόμενους σε εσφαλμένο ΚΑΔ παραμένει αναπάντητο. Όπως αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα του τι θα γίνει μ' αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αγωνιούν όχι για το μέλλον τους αλλά για το ζοφερό παρόν τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνάδελφοι που πετούν μαζί στα ίδια αεροπλάνα έχουν τύχει τελείως διαφορετικής αντιμετώπισης. Οι μεν, που υπάγονται στο "σωστό" ΚΑΔ εισπράττουν κανονικά τα 800 ευρώ (για διάστημα 45 ημερών) οι δε, που υπάγονται στο "λάθος" δεν εισπράττουν απολύτως τίποτα και βρίσκονται σε απόγνωση!

Και όμως, κάνουν την ίδια δουλειά, στην ίδια εταιρία!

TAGS
 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share