Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έδεσσα: Το παραμυθένιο θέαμα των καταρρακτών!

"Η πόλη των νερών"!

20 Ιανουαρίου 2020 08:00
Έδεσσα: Το παραμυθένιο θέαμα των καταρρακτών!

Τα μέρη της Ελλάδας που θα χαρίσουν στον επισκέπτη ένα μαγευτικό και παραμυθένιο θέαμα είναι πολλά. Μπορεί η Έδεσσα να μην είναι τόσο κοντά στην Αθήνα όσο το φρούριο της Φυλής που πρόσφατα σας δείξαμε, σίγουρα όμως αξίζει τον κόπο να ταξιδέψεις λίγα χιλιόμετρα παραπάνω για να θαυμάσεις τους καταρράκτες της!

«Εκεί όπου το πάρκο των καταρρακτών συναντά την άκρη του βράχου, το φρύδι της πόλης βρίσκεται το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό» ανέφερε ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης για την Έδεσσα, την «πόλη των νερών» και τους επιβλητικούς καταρράχτες της. Ο καταρράκτης Κάρανος ή Τσιρί- Παπά πήρε το όνομά του από τον πρώτο Μακεδόνα Βασιλιά. Είναι ο μεγαλύτερος και ομορφότερος καταρράκτης από τους συνολικά έντεκα. Το νερό του πέφτει κάθετα από από ύψος περίπου 70 μέτρων. Πίσω από την «κουρτίνα» που δημιουργεί ο Κάρανος, υπάρχει ένας μικρός διάδρομος, δίνοντας την ψευδαίσθηση στους επισκέπτες ότι περνούν μέσα από τον καταρράκτη.

Ο δεύτερος ορατός καταρράκτης είναι ο λεγόμενος διπλός καταρράκτης, όπου κυλάει πλάγια και τα νερά του, ορμητικά, χωρίζονται στα δύο. Ο χώρος είναι αρκετά οργανωμένος, και οι επισκέπτες, πέρα από τους όμορφους καταρράκτες, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το μικρό σπήλαιο, δίπλα από τον Κάρανο, το Κανναβουργείο, το Ενυδρείο, το Σηματοτριβείο αλλά και τη μικρή εκκλησία της Αναλήψεως.

Οι μεγαλύτεροι καταρράκτες των Βαλκανίων.

Οι επιβλητικοί καταρράκτες της είναι οι μεγαλύτεροι των Βαλκανίων. Μέχρι τον 14ο αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος του νερού συγκρατούνταν σε μία μικρή λεκάνη, δυτικά της πόλης. Όπως αναφέρει ρωσικό χρονικό της εποχής, δημιουργήθηκαν περί το 1395 μετά από μεγάλος καταστροφικό σεισμό. Άλλοι θεωρούν πως η δημιουργία των καταρρακτών είναι αποτέλεσμα κάποιου γεωλογικού ή έντονου καιρικού φαινομένου. Οι επιβλητικοί καταρράκτες της είναι οι μεγαλύτεροι των Βαλκανίων. Μέχρι τον 14ο αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος του νερού συγκρατούνταν σε μία μικρή λεκάνη, δυτικά της πόλης. Όπως αναφέρει ρωσικό χρονικό της εποχής, δημιουργήθηκαν περί το 1395 μετά από μεγάλος καταστροφικό σεισμό. Άλλοι θεωρούν πως η δημιουργία των καταρρακτών είναι αποτέλεσμα κάποιου γεωλογικού ή έντονου καιρικού φαινομένου. Μέχρι το 1942, οι καταρράκτες έμειναν εμπορικά ανεκμετάλλευτοι.

Μάλιστα αναφέρεται ότι στην κατοχή ένας λοχίας της Γκεστάπο, ονόματι Φριτς, αποφάσισε να διαμορφώσει το περιβάλλοντα χώρο. Κάθε πρωί, έπαιρνε τις ταυτότητες των κατοίκων και τους ανάγκαζε να εργαστούν στο εργοτάξιο των καταρρακτών. Έτσι, δημιουργήθηκε μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική στο κέντρο της πόλης. Τα χιόνια από το Καϊμακτσαλάν τροφοδοτούν τις πηγές του υγρότοπου Άγρα – Βρυτών – Νησίου και από εκεί προέρχεται το νερό των καταρρακτών. Το Γεωπάρκο των Καταρρακτών καλύπτει μια περιοχή περίπου 100.000 τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί ένα από πιο σημαντικά φυσικά αξιοθέατα τη Ελλάδας.
Απολαύστε την πτήση πάνω από του εντυπωσιακούς καταρράκτες της Έδεσσας.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Το νησάκι μονόκερος είναι ιδανικό για τους λάτρεις του Instagram!

"Τρελή" προσφορά από την Aegean!

Διαβάστε περισσότερα θέματα Travel στο Athensmagazine.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share