Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη!

Δείτε ποιες είναι για να έχετε το νου σας!

25 Νοεμβρίου 2019 15:28
Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη!

Είναι μερικές πόλεις που ακόμα και χωρίς να τις έχεις επισκεφθεί ονειρεύεσαι τη ζωή σου εκεί. Φαίνονται όμορφες, με τέλεια πάρκα και πολύ προσεγμένες.

Ποιες πόλεις της Ελλάδας θα βυθίζονταν αν έλιωναν οι πάγοι;

Υπάρχουν κι άλλες όμως που η μόλυνση τους είναι παραπάνω απ' το φυσιολογικό. Το Athensmagazine συγκέντρωσε τις 10 πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου και σου τις παρουσιάζει!

1. Lagos – Nιγηρία

Το Lagos είναι η εμπορική πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Νιγηρίας. Το νέφος πάνω από την πόλη θολώνει τον ορίζοντά μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Αφρική συντελώντας σε ένα τεράστιο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, οι αναπνευστικές παθήσεις λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αυξάνονται συνεχώς.

Σήμερα, το Lagos διαθέτει κεντρικό αποχετευτικό σύστημα και δεν έχει αποτεφρωτήρες απορριμμάτων. Τα λύματα εξακολουθούν να αποτίθενται μέσα στη λιμνοθάλασσα, ενώ τα οικιακά απορρίμματα συλλέγονται από τις αρχές διαχείρισης αποβλήτων σε κεντρική χωματερή στα βόρεια της πόλης, όπου καίγονται, εκλύοντας πυκνό καπνό στον ουρανό.

2. Maputo - Mοζαμβίκη

Η πόλη Μαπούτο είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Μοζαμβίκης, στις όχθες του Ινδικού Ωκεανού. Πάσχει από έλλειψη συστημάτων καθαρισμού και διαχείρισης στερεών αποβλήτων και επεξεργασίας λυμάτων, γεγονός που δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Τεράστιες χωματερές και σωροί από σκουπίδια είναι διάσπαρτα στους δρόμους, αλλά και στο ποτάμι. Επίσης, μισογκρεμισμένα κτήρια και ξεριζωμένοι στύλοι ρεύματος και τηλεφώνου, χαλάνε την εικόνα της πόλης, ενώ μέρος της βρίσκεται συνεχώς υπό διαρκείς πλημμύρες. Τα χωράφια που έτρεφαν πολλούς κατοίκους της πόλης, έχουν πλέον μετατραπεί σε έλος.

3. Μόσχα - Ρωσία

Παρά τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα είναι η πιο αναπτυγμένη πόλη της Ρωσίας και μάλιστα ιδιαίτερα ακριβή, η πόλη δεν έχει ακόμα καθαρό τρεχούμενο νερό στο σύνολό της, ενώ πάσχει από σημαντική ατμοσφαιρική ρύπανση που απειλεί την υγεία των πνευμόνων των κατοίκων της.

Σε αρκετές περιοχές μάλιστα που η ρύπανση είναι αυξημένη λόγω των μη επαρκών συστημάτων για τη διάθεση των απορριμμάτων.

4. Karachi – Πακιστάν

Το Καράτσι είναι μητροπολιτικό και επιχειρηματικό κέντρο του Πακιστάν: Από τη μία πλευρά όμως πρόκειται για μια μεγάλη και δραστήρια βιομηχανική πόλη κι από την άλλη, για ένα μέρος με μεγάλη ρύπανση του αέρα και ηχορύπανση. Ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων, πάσχουν από ασθένειες σχετιζόμενες με τη ρύπανση, όπως προβλήματα στην καρδιά, στους πνεύμονες, στα αυτιά, στο δέρμα, στα μάτια, αλλά και από ψυχολογικές ασθένειες.

Η κύρια πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η παρουσία των δίχρονων τρίκυκλων και άλλων οχημάτων με αυξημένες εκπομπές και θόρυβο, που επιβαρύνουν την υγεία των κατοίκων. Η ηχορύπανση προκαλεί συχνά προβλήματα ακοής, πονοκεφάλους και υπέρταση.

5. Brunei Darussalam, Νότια Ασία

Το Brunei Darussalam είναι μια μικροσκοπική, αλλά πλούσια χώρα -γεμάτη φυσικό αέριο και πετρέλαιο- που βρίσκεται στη Νότια Ασία, στο νησί Βόρνεο, συνορεύοντας με τη Μαλαισία.

Φαίνεται όμως πως η οικονομική της ανάπτυξη είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη ρύπανση, η οποία είναι αυξανόμενη και υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και μελετών στην περιοχή. Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα γενικά φαίνεται να είναι σχετικά καλή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Μπρουνέι Νταρουσσαλάμ είναι απαλλαγμένο από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ορισμένες μελέτες έχουν αποκαλύψει ένα πολύ υψηλό επίπεδο αιωρούμενων σωματιδίων TSP.

6. Βαγδάτη- Ιράκ

Η Βαγδάτη είναι η πιο προβληματική και ευάλωτη πόλη του κόσμου, λόγω των πολέμων και τη ταραχώδους κατάστασης που επικρατεί εκεί.

Οι συχνές εκρήξεις βομβών και οι καταστροφές, επιβαρύνουν τη ρύπανση στην πόλη, ενώ η κακή ποιότητα του νερού, οδηγεί στη μετάδοση των υδατογενών ασθενειών.

Η χολέρα έχει «χτυπήσει» αρκετές επαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Βαγδάτης. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που οφείλεται στην καύση πετρελαίου και επιδεινώνεται από τον πόλεμο, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας, οφείλεται επίσης στην ξηρασία και τις εκπομπές των οχημάτων και των γεννητριών ρεύματος, οι οποίες μάλιστα παρεμποδίζουν τις προσπάθειες για την αύξηση του πρασίνου.

7. Mumbai – Iνδία

Η Βομβάη είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, με σωρούς σκουπιδιών σε πολλούς δρόμους της. Θεωρείται επίσης μια από τις πιο πολύβουες και πολυπληθείς πόλεις του κόσμου. Υπάρχουν μέρη στην πόλη, όπου ίσως να μη θέλετε να πάτε, λόγω της άσχημης μυρωδιάς που αναδύεται από τα σκουπίδια. Η ρύπανση στις εν λόγω περιοχές είναι μαζική και υπονομεύει την ομορφιά της πόλης σε καθημερινή βάση.

Επιπλέον, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ιδιαίτερα έντονη. Τα αέρια που απελευθερώνονται στον αέρα είναι τόσο επικίνδυνα, που μπορεί να αποβούν μοιραία για τους κατοίκους.

8. Νέο Δελχί – Ινδία

Τα σκουπίδια και τα λύματα δημιουργούν ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού και συμβάλλουν σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στο Νέο Δελχί, που θεωρείται από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο.

Η αυξανόμενη εκβιομηχάνιση και η μετανάστευση, δημιουργούν μια μοναδική πρόκληση για την κυβέρνηση. Η ανησυχητική αύξηση του αριθμού των οχημάτων στο Δελχί, αποτελεί σημαντική απειλή, καθώς καθημερινά πάνω από 1000 οχήματα προστίθενται στους δρόμους της πόλης, η οποία είναι συνήθως γεμάτη από νέφος που οφείλεται στην έντονη κυκλοφορία και τις βιομηχανίες. Επίσης, οι θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προσθέτουν κατά 13% ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα απόβλητα αποτελούν ένα άλλο μείζον θέμα, με την αύξηση των νοσοκομείων της πόλης. Ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, δεν έχουν επαρκείς εγκαταστάσεις για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων. Το υπόγειο νερό έχει επίσης μολυνθεί από τα τοξικά στοιχεία που απελευθερώνονται από διάφορα βιομηχανικά απόβλητα.

9. Πόλη του Μεξικού - Μεξικό

Η Πόλη του Μεξικό, η πρωτεύουσα του Μεξικού, έχει περάσει, από τις πιο καθαρές, στις πιο βρώμικες πόλεις του κόσμου, σε διάστημα μόλις μιας γενιάς.

Η μέση ορατότητα έχει φτάσει από περίπου 100 χλμ. το 1940, σε περίπου 1,5 χλμ. Τα χιονισμένα ηφαίστεια που ήταν κάποτε όμορφα κομμάτια του τοπίου, είναι πλέον ορατά μόνο σπάνια και τα επίπεδα των ρύπων όπως το διοξείδιο του αζώτου (NO2), ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Τα επίπεδα του όζοντος, που μας προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία,, αλλά είναι επικίνδυνο για την αναπνοή, είναι διπλάσια από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο.

10. Dhaka – Μπαγκλαντές

Η Ντάκα είναι η πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, που βρίσκεται στη νότια Ασία, μεταξύ Μιανμάρ και Ινδίας. Η πόλη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρύπανσης των υδάτων από τη χρήση των εμπορικών φυτοφαρμάκων. Έχει εκτιμώμενο πληθυσμό άνω των 8 εκατ. κατοίκων και επίσης παρουσιάζει σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η μόλυνση του αέρα της πόλης και η μειωμένη ορατότητα μπορεί να παρατηρηθεί σε ορισμένες περιοχές κατά καιρούς, ακόμη και με γυμνά μάτια. Η άσχημη μυρωδιά από τα σκουπίδια, είναι αποπνικτική σε πολλά σημεία της πόλης, καθώς η διαδικασία διαχείρισής τους είναι πολύ αργή.

Δυστυχώς, ο κόσμος μας αυτός είναι....

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share