Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

Η "Τρύπα του Τζετζέ" βρίσκεται στην Ελλάδα και αποτελεί ένα θαύμα της φύσης!

Οι εικόνες από το σπήλαιο θα σας μαγέψουν!

21 Νοεμβρίου 2019 14:22
Η
Follow us on Google News

Ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια είναι και αυτό στην Σάμο! Ονομάζεται Τρύπα του Τζετζέ ή αλλιώς Κασόλη! Βρίσκεται στην περιοχή Κοσμαδέων κρυμμένο μέσα στο δάσος! Θα σας μαγέψει ο σταλακτιτικός της διάκοσμος, ενώ το γεγονός ότι εκεί αποκαλύφθηκαν οστά ανθρώπων και ζώων της προσδίδει ιδιαίτερο ιστορικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον.

Οι διαστάσεις του σπηλαίου 34 Χ 20μ. βάθος 20μ. και σε υψόμετρο 420μ. Η πρώτη αναφορά είναι από τον Ι. Πετρόχειλο 7/1952 [Ε.Σ.Ε. (Α.Σ.Μ. 191)]. Δείτε ακόμα: Ανάβαση στο θαυματουργό σπήλαιο του Αγίου Αρσενίου (video)

Τα ευρήματα αυτά προκάλεσαν την αποστολή της Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Βορίου Ελλάδος (Μάιο-06) η οποία είναι υπεύθυνη για τα σπήλαια της Σάμου, για να μελετήσει τα ευρήματα.

Τρύπα του Τζετζέ σπήλαιο Σάμος

Το σπήλαιο αυτή τη στιγμή έχει χαρακτηριστεί ως μη επισκέψιμο για την Εφορεία γιατί πρόκειται να προγραμματιστούν ανασκαφές για την περαιτέρω έρευνα του χώρου.

Το ελληνικό σπήλαιο που βρίσκεται ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά του πλανήτη!

Τρύπα του Τζετζέ σπήλαιο Σάμος

Πρόκειται για μια σπηλιά με πολύ ωραίο σταλακτιτικό διάκοσμο, αλλά και ιστορικού και ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος δεδομένου ότι βρέθηκαν στο σπήλαιο ανθρώπινα οστά και οστά ζώων.

Το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα με σκαλισμένα αγάλματα στο εσωτερικό του βρίσκεται στον Υμηττό!

Στον Υμηττό, μόλις 50 λεπτά από την Ομόνοια, φιλοξενείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια του ελλαδικού χώρου. Πρόκειται για το σπήλαιο του Νυμφολήπτου γνωστό και ως Σπήλαιο Πανός αλλά και Σπήλαιο Αρχέδημου.

Βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Βάρης, στις νότιες πλαγιές του Υμηττού, σε υψόμετρο 270 μ.

Το σπήλαιο αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο καθώς το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο από τον Θηραίο γλύπτη Αρχέδημο. Τον 5ο π.Χ αιώνα ο γλύπτης από τη Θήρα εγκαταστάθηκε στο σπήλαιο και το μετέτρεψε σε τόπο λατρείας των Νυμφών, του Πάνα και του Απόλλωνα.

Με την ευκαιρία δείτε: Κάρπαθος: Οι πρώτες εικόνες από την επιχείρηση εντοπισμού των δυτών! (Video)

Αδιάψευστη μαρτυρία των πολυάριθμων επεμβάσεων του Αρχέδημου αποτελούν οι σωζόμενες σήμερα επιγραφές, τα λαξεύματα (βαθμίδες, θέσεις τοποθέτησης αφιερωμάτων, αύλακες, υδατοδεξαμενές, βωμοί), καθώς και τα ανάγλυφα που σκάλισε στα τοιχώματα και το εσωτερικό του σπηλαίου.

Ανάμεσά τους βρίσκεται κατά χώρα το άγαλμα ακέφαλης ένθρονης θεότητας, καθώς επίσης και το ανάγλυφο ανθρώπινης μορφής που απεικονίζει, όπως δηλώνει διπλή επιγραφή, τον ίδιο τον Αρχέδημο.

Εγκαταλείφθηκε ξαφνικά στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ. Άρχισε να χρησιμοποιείται πάλι από τους νεοπλατωνικούς κατά την εποχή του Ιουλιανού του Παραβάτη, τον 4ο αιώνα μ.Χ., και μέχρι τα τέλη του ίδιου ή τις αρχές του 5ου αιώνα, οπότε σταματά οριστικά η λειτουργία του ως λατρευτικού χώρου. Το άνοιγμά του, με διαστάσεις 5 επί 2 μέτρα, είναι σχεδόν κάθετο και στο χείλος έχουν σκαλιστεί σκαλοπάτια τα οποία σήμερα έχουν καταστραφεί.Το εσωτερικό του σπηλαίου είναι πραγματικό εντυπωσιακό.

Με την ευκαιρία διαβάστε: Τα σφραγισμένα σπήλαια της Ελλάδας: Γιατί απαγορεύεται η είσοδος;

Μέχρι και ο Λόρδος Βύρων αλλά και το βασιλικό ζεύγος του Όθωνα και της Αμαλίας το επισκέφθηκαν για να θαυμάσουν το απόκρυφο αρχαίο ιερό. Τρία από τα σπηλαιόμορφα μαρμάρινα αφιερωματικά ανάγλυφα, που βρέθηκαν στο σπήλαιο, εκτίθενται στη Συλλογή Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Δείτε στο βίντεο μια μικρή ξενάγηση στο σπήλαιο από την ομάδα The Wayfarers:

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share