Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Οδοιπορικό στις Σπέτσες: 40 αξιοθέατα και προτάσεις από τον Τάσο Δούση! (photos-video)

Όλα όσα θέλετε να μάθετε!

22 Σεπτεμβρίου 2019 14:11
Οδοιπορικό στις Σπέτσες: 40 αξιοθέατα και προτάσεις από τον Τάσο Δούση! (photos-video)

Ο Τάσος Δούσης και οι «ΕΙΚΟΝΕΣ» ταξιδεύουν για 48 ώρες στο πανέμορφο νησί των Σπετσών. Δείτε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ με τις προτάσεις του γνωστού εκδότη και δημοσιογράφου για φαγητό, ποτό, διαμονή, αξιοθέατα, παραλίες και αλλά πολλά. Ο Τάσος Δούσης μας ξεναγεί στις μαγευτικές κοιλάδες της Καππαδοκίας με… γουρούνα!

Οι κοσμοπολίτικες και συνάμα απλοϊκές Σπέτσες, δεν μπαίνουν σε καλούπι, είναι αυθεντικές, αληθινές και ευχάριστες. Με δυνατό «χαρτί» τους την κοντινή απόσταση από τον Πειραιά -μόλις 2 ώρες με το Flying Dolphin-, είναι η λύση που αναζητάς για ένα διήμερο γεμάτο όμορφες εικόνες και αρχοντικές εμπειρίες, μακριά από το στρες και τους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

Τα must see που δεν πρέπει να χάσετε στις Σπέτσες

Νταπια
Αποτελεί το πρώτο και ένα από τα βασικά αξιοθέατα που αντικρίζετε μόλις φτάσετε στις Σπέτσες. Θα το δείτε στο λιμάνι του νησιού και όπως θα καταλάβετε, αποτελούσε το παλιό πυροβολείο του νησιού με τα πολλά κανόνια να το μαρτυρούν (ντάπια εξάλλου σημαίνει «κανονιοστοιχία»). Λίγα βήματα πιο πάνω, στην Πλατεία της Επανάστασης, ήταν τόπος συγκέντρωσης καπεταναίων και αρχοντάδων, την περίοδο του 1821. Tip: Παρατηρήστε την εξαιρετικής τεχνοτροπίας ψηφιδωτά στο έδαφος από χρωματιστά βότσαλα. Ο Τάσος Δούσης μας ξεναγεί στο μεγαλύτερο mall του κόσμου!

Μουσείο Μπουµπουλίνας
Ιδρύθηκε το 1991 μετά από πρωτοβουλία του τετρασέγγονού της, Φίλιππου Δεμερτζή- Μπούμπουλη, ο οποίος διέσωσε από την κατάρρευση το οίκημα. Το μουσείο αφιερωμένο στη ζωή της Καπετάνισσας, στεγάζεται σε ένα αρχοντικό 300 ετών, χτισμένο από Μαυριτανό αρχιτέκτονα και ανακηρυγμένο ως διατηρητέο από το 1925. Ο επισκέπτης μαγεύεται από την πλούσια ξενάγηση που περιλαμβάνει αρχικά ένα σύντομο μάθημα ιστορίας με πτυχές από τη ζωή της Λασκαρίνας – από τη γέννησή της μέσα στις τουρκικές φυλακές φυλακές, τους γάμους της, τη σχέση της με τις Σπέτσες και την πλούσια δράση της κατά την Επανάσταση του 1821, μέχρι τις θυσίες και το άδοξο τέλος της. Ο Τάσος Δούσης μας πάει στο Μπουρτζ Αλ Αράμπ, το μοναδικό επτάστερο ξενοδοχείο στον κόσμο!

Info: Γενική είσοδος:€6, €4 (φοιτητικό), €2 (µαθητικό). Ανοιχτά: 25η Μαρτίου-28η Οκτωβρίου, Ντάπια, Τ. +30 22980 72416

Μουσείο Σπετσών
Στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, που ήταν ένας από τους πρώτους άρχοντες των Σπετσών στα χρόνια της Επανάστασης του ’21. Το επιβλητικό διώροφο σε σχήμα Π που βρίσκεται κρυμμένο στα σοκάκια του γραφικού οικισμού- στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα-, παραχωρήθηκε με δωρεά στο κράτος το 1938 από τις κληρονόμους του Καλομοίρα Μέξη και Νικέτα Θερμισιώτη -Κατσίνα. Το Μουσείο με τις εντυπωσιακές καμάρες, ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα χρόνο αργότερα, το 1939, και φιλοξενεί την αρχαιολογική, ιστορική και λαογραφική συλλογή του νησιού. Tip: Eδώ θα δείτε την οστεοθήκη της Μπουµπουλίνας. Είσοδος: €3, €2. Καθηµερινά, εκτός Δευτ, 08:00-14:45. (T. 22980 72416 ).

Αρχοντικό του Αναργύρου
Το διώροφο λιθόκτιστο οίκημα όπου έζησε μέχρι το θάνατό του ο επιχειρηματίας και ευεργέτης Σωτήριος Ανάργυρος, ορθώνεται πίσω από την Ντάπια στη μέση ενός κήπου με βοτσαλωτούς διαδρόμους, τρεις δεξαμενές, περιστερώνα, ορνιθώνα και φούρνο. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα -το 1903 ξεκίνησαν οι εργασίες και μέσα σε ένα χρόνο είχε ολοκληρωθεί το λαμπρό οικοδόμημα των Σπετσών. Είναι χαρακτηρισµένο από το Υπουργείο Πολιτισµού ως Έργο Τέχνης και Ιστορικό Διατηρητέο Μνηµείο. Στην Κατοχή λειτούργησε ως Δηµαρχείο. ''Εικόνες'': 9+1 κορυφαίες στιγμές από το ταξίδι του Τάσου Δούση στο Λος Άτζελες!

Αναργύρειο & Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών (Α.Κ.Σ.Σ.)
Ιδρύθηκε από τους εθνικούς ευεργέτες και δωρητές Σωτήριο Ανάργυρο και Μαρίνο Κοργιαλένη και εγκαινιάστηκε το 1927 από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία μπροστά από την παραλία Λιγονέρι, στα περίχωρα της πόλης των Σπετσών. Από το 1927 έως το 1983, υπήρξε πρότυπο δημόσιο σχολείο και υποδειγματικό οικοτροφείο. Με κοιτώνες, µαγειρεία, τραπεζαρίες, µέχρι και γήπεδα squash, µπορούσε να παροµοιαστεί µόνο µε αντίστοιχα κολέγια του εξωτερικού. Δραστηριοποιείται ως πρότυπο Συνεδριακό κέντρο, φιλοξενώντας παγκόσμια συνέδρια και διοργανώσεις ενώ στο κτίριο Ε’, στεγάζεται το Λύκειο Σπετσών.

Σωτήριος Ανάργυρος (1849-1928)
Γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1849 και έπειτα από περιπλανήσεις μεταναστεύει στη Νέα Υόρκη. Επιστρέφει στις Σπέτσες το 1894 πάμπλουτος, με το νησί να αποτελεί το επίκεντρο των επιχειρήσεών του. Μετά την ολοκλήρωση του αρχοντικού του ανοίγει ο δρόμος για μια σειρά από κατασκευές στο νησί όπως το υδραγωγείο. Ανέδειξε τις Σπέτσες σε παραθεριστικό κέντρο σε βασιλιάδες, πρίγκιπες, πρωθυπουργούς και εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Θεωρήθηκε μέγας ευεργέτης για το νησί, καθώς τα έργα του συντέλεσαν στην ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των Σπετσών. Τάσος Δούσης: Σε ζωντανή σύνδεση από το Πουκέτ! "Χαμός" στο Open!

Poseidonion Grand Hotel
Φυσικά, ένα από τα must see αλλά και κορυφαία πρόταση διαμονής είναι το Poseidonion Grand Hotel, το εµβληµατικό ξενοδοχείο των Σπετσών, που χρονολογείται από το 1914 και χαρακτηρίζεται από το αρχιτεκτονικό του στιλ, επηρεασµένο από εκείνα της Γαλλικής Ριβιέρας. Ο Τάσος Δούσης μας ξεναγεί στον υπέροχο χώρο του…

Παραλίες

Νησί χωρίς παραλίες, είναι σαν χωριάτικη χωρίς ντοµάτα! Στις Σπέτσες θα κολυµπήστε σε απίθανα νερά, σε οργανωµένες πλαζ ή σε δυσπρόσιτα σηµεία ακόµα και σε παρθένους κολπίσκους!

Οι πιο κοντινές παραλίες στις Σπέτσες

Άγιος Μάµµας

Ο Άγιος Μάµµας είναι η παραλία της πόλης, δίπλα στο λιµάνι, µε αρκετά µεγάλη αµµουδιά µε άµµο και βότσαλο. Την προτιµούν κυρίως οι ντόπιοι και οικογένειες µε µικρά παιδιά. Εύκολα προσβάσιµη.

Άγιος Νικόλαος
Η µικρή παραλία του Αγίου Νικολάου, στο δρόµο για το παλιό λιµάνι, µε άµµο και ψιλό βότσαλο. Εύκολη πρόσβαση µε τα πόδια, είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε ντόπιους και τέλεια για ήρεµες βουτιές- είναι πιο ήσυχη από του Αγίου Μάµµα. Open: Σαρώνει ο Τάσος Δούσης! Τα απίστευτα νούμερα τηλεθέασης!

Αγία Μαρίνα
Μόλις 10’ από τη Ντάπια, µετά το παλιό λιµάνι, ξεπροβάλει η παραλία της Αγίας Μαρίνας. Έχει εξελιχθεί σε κοσµοπολίτικη πλαζ µε θαλάσσια σπορ, επιλογές για φαγητό και ποτό. Αέρα… Μυκόνου, φέρνει στην περιοχή το beach bar Ivy Club.

Αποµακρυσµένες παραλίες στις Σπέτσες

Κουνουπίτσα

Δυτικά από το λιµάνι, η παραλία της Κουνουπίτσας διαθέτει στενή αµµουδιά µε βότσαλο, άµµο και καταγάλανα νερά. Εκτός από κολύµπι, προσφέρεται για περιπάτους και φαγητό στα τριγύρω εστιατόρια και ταβέρνες.

Αναργύρειος Σχολή
Μια από τις καλά οργανωµένες µε ξαπλώστες, οµπρέλες και θαλάσσια σπορ είναι η παραλία της Αναργύρειου Σχολής. Βοτσαλωτή µε τιρκουάζ νερά, το ενδιαφέρον κεντρίζει το Καϊκι Beach bar. Στα πέριξ εστιατόρια για καλό φαγητό.

Αγία Παρασκευή

Θεωρείται από πολλούς η πιο όµορφη του νησιού. Η παραλία της Αγίας Παρασκευής είναι κατάφυτη από πεύκα που φτάνουν µέχρι τη θάλασσα, µε βότσαλο και κρυστάλλινα νερά. Οργανωµένη µε µπαράκι, προσβάσιµη και µε καΐκι. Εικόνες: Ο Τάσος Δούσης συνεχίζει το ταξίδι του στο Ντουμπάι! Μην χάσετε το δεύτερο μέρος!

Λιγονέρι
Η παραλία στο Λιγονέρι χωρίζεται σε δυο µεριές, είναι αρκετά µεγάλη µε βότσαλο, άµµο και βραχώδη βυθό. Πάνω από τη παραλία κάνει στάση λεωφορείο και φτάνετε πεζοί από χωµατόδροµο. Δεν είναι οργανωµένη, άρα πρέπει να πάτε µε τα απαραίτητα. Εδώ μη χάσετε τις βουτιές στο πανέμορφο Καΐκι!

Ζωγεριά
Όµορφη, αµµουδερή και ήπια οργανωµένη η παραλία στον µικρό όρµο της Ζωγεριάς. Ηρεµα, γαλαζοπράσινα νερά για πολλούς από τα καλύτερα του νησιού. Πιο απόµερες παραλίες, θα βρείτε στον µεγάλο όρµο της Ζωγεριάς.

Βρέλλος

Οργανωµένη µε απίθανα καταγάλανα νερά και λευκά βότσαλα στην παραλία του Βρέλλου. Χαλαρές καλοκαιρινές στιγµές προσφέρει το Vrelos Beach bar. Εικόνες: Δεύτερο συναρπαστικό μέρος από το ταξίδι του Τάσου Δούση στο Ντουμπάι!

Άγιοι Ανάργυροι
Η µεγαλύτερη των Σπετσών στην νοτιοδυτική ακτή, η παραλία των Αγίων Αναργύρων είναι και µια από τις πιο δηµοφιλείς. Με βότσαλα και αµµώδη βυθό, είναι οργανωµένη µε δραστηριότητες για θαλάσσια σπορ.

Ξυλοκέριζα
Η µεγάλη βοτσαλωτή παραλία Ξυλοκέριζα, νοτιοανατολικά του οικισµού, είναι οργανωµένη µε βότσαλο και βραχώδη βυθό.

Αν ψάχνετε έναν ξεχωριστό, τρόπο να τις παραλίες, ο Τάσος Δούσης σας προτείνει να κάνετε το γύρο του νησιού με μηχανάκι!

Φαγητό στις Σπέτσες
Ο Τάσος Δούσης έχει για εσάς και δύο κορυφαίες προτάσεις για φαγητό! Επισκεφτείτε το Νερό της Αγάπης και τον Ταρσανά για μια μοναδική εμπειρία γεύσης. Δείτε και την γευστική εμπειρία του Τάσου Δούση σε αυτά τα εστιατόρια.

Δραστηριότητες και εκδηλώσεις στις Σπέτσες
Οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις στο νησί των Σπετσών είναι μερικοί ακόμη λόγοι για να τις επισκεφτείτε!

Spetses Mini Marathon

4-6 Οκτωβρίου
Ο Μαραθώνιος που πραγµατοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2013, διοργανώνεται κάθε Οκτώβρη µε διαδροµές 5, 10, 25 χλµ.

The tweed run

19-21 Οκτωβρίου
Ένας ιδιαίτερος θερμός που ξεκίνησε το 2009 από το Λονδίνο και έφτασε μέχρι τις Σπέτσες. Πρόκειται για μια ποδηλατάδα με vintage ποδήλατα. Ετοιμαστείτε για μια vintage ποδηλατάδα στο Νησί των Αρωμάτων!

Μediterranean Retreat
Oκτώβριος
Ένα 5ήµερο event αφιερωµένο στην ευεξία και στο healthy living.

Αρµάτα
2-8 Σεπτεµβρίου

Κάθε χρόνο, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη λαμβάνει χώρα μια λαμπρή αναπαράσταση της ναυμαχίας των Σπετσών προς τιμή της ιστορικής νίκης επί των Τούρκων στις 8/9/1822. Οι εκδηλώσεις προσελκύουν πλήθος κόσμου και κορυφώνονται με την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στο λιμάνι και ολοκληρώνεται με ένα εντυπωσιακά θέαμα με πυροτεχνήματα.
Info: Tο Poseidonion παίζει καθοριστικό ρόλο στη διοργάνωση σπουδαίων events! Οι Εικόνες με τον Τάσο Δούση ''έσκισαν'' στα νούμερα τηλεθέασης!

Η λαμπερή βραδιά της Αρμάτας μέσα από τα μάτια του Τάσου Δούση:

Classic Yacht Regata
Ιούνιος
Ιδρύθηκε το 2011 και έκτοτε αποτελεί τον δημοφιλέστερο αγώνα στο είδος του στην Ελλάδα, με πλούσιες συμμετοχές από σκάφη και παραδοσιακά καΐκια από ναυτικούς ομίλους της χώρας μας και του εξωτερικού. Διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι τον Ιούνιο, από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδα και διαρκεί τέσσερις ημέρες. Στο νησί συρρέουν πλήθος τουριστών από όλο τον κόσμο. (www.classicyachtrace.com)

Spetsathlon
15-17 Μay 2020
Το µεγαλύτερο τρίαθλο της Ελλάδας (κολύµπι, τρέξιµο και ποδηλασία)! (http://spetsathlon.com)

Μη χάσετε και όλη την εκπομπή “Εικόνες με τον Τάσο Δούση” από τις υπέροχες Σπέτσες:

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share