Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θες διακοπές χωρίς πολύ "κόσμο" για να ηρεμήσεις; Τότε πρέπει να επιλέξεις αυτά τα νησιά!

Η επιλογή είναι δική σου...

22 Ιουνίου 2019 18:31
Θες διακοπές χωρίς πολύ

Το ότι η Ελλάδα αποτελεί (και θα αποτελεί για πάντα) χοτ προορισμό για διακοπές είναι κάτι που μας κάνει περήφανους. Χωρίς καμία ειρωνεία και χωρίς καμία διάθεση να ‘σκάψουμε’ το ζήτημα βαθύτερα, μέχρι να βρούμε κάτι προβληματικό. Ο τουρισμός κάνει καλό. Ωραία, το βγάλαμε αυτό το δεδομένο από την μέση.

Επειδή, όμως, κάποιες φορές θες την ησυχία σου και όχι μισο-μεθυσμένους βορειοευρωπαίους να γελάνε δυνατά μέσα στο αυτί σου (στις δέκα το πρωί), σε αυτά τα νησιά μπορείς να πας και να είσαι βέβαιος ότι δεν θα ζήσεις καταστάσεις Μυκόνου, Σαντορίνης ή Ρόδου.

Στην Σκύρο
Είναι Κυκλάδα; Είναι Σποράδα; Είναι και τα δύο μαζί, και αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς. Αν θες το βραχώδες, εκτυφλωτικό τοπίο των Κυκλάδων, το έχεις στο νότιο τμήμα του νησιού. Προς τον βορρά, θα δεις πεύκα να φτάνουν σχεδόν μέχρι την αμμουδιά. Προσφέρεται για ατέλειωτη εξερεύνηση, και έχει σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία για όσους ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο—το Παλαμάρι, αλλά και το πολύ ωραίο αρχαιολογικό μουσείο.

Στην Σίκινο
Μικρούλα, γεμάτη υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά και – συνήθως – ήσυχη από κόσμο. Η Σίκινος μπορεί να μην χρειάζεται και πολλή ώρα για να την περπατήσεις, αλλά τα μονοπάτια της είναι άλλο πράμα· καλντερίμια που μπλέκονται μεταξύ τους, δρόμοι για πεζοπορία και σπιτάκια κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο. Παραμένει σταθερά μία από τις πιο σίγουρες επιλογές (κυκλαδίτικες και μη) για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές, αλλά δεν γουστάρουν την πολυκοσμία. Α, και μια τέλεια Χώρα, χωρισμένη σε δυο συνοικισμούς (το Χωριό και το Κάστρο), ο καθένας με δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Α, και δεύτερο υστερόγραφο, την Σίκινο την αγαπούν πολύ και οι ελεύθεροι κατασκηνωτές.

Στην Τήνο
Κατ’ αρχάς, θα πούμε ότι αν θέλεις ησυχία στην Τήνο, προφανώς δεν πας (Δεκαπεντ)Αύγουστο. Θα πας σε πιο χαλαρές φάσεις της σεζόν. Και όταν πας, έχεις πολλή δουλειά να κάνεις: Να δεις το πανέμορφο χωριό του Πύργου, που τα πάντα είναι μάρμαρο. Να δεις τον Βώλακα, με τους παράξενους στρογγυλούς ογκόλιθους πάνω και γύρω απ’ τους οποίους χτίστηκε το χωριό. Και μετά έχουμε τις πεζοπορικές διαδρομές, που είναι όλες φανταστικές και σηματοδοτημένες (και θα τις βρεις εδώ). Η Τήνος είναι σίγουρα πολύ γνωστή για την θαυματουργή της εικόνα. Αλλά μήπως μια θαυματουργή εικόνα θα μπορούσε να υπάρχει μόνο σε ένα νησί-θαύμα;

Στην Σύρο
Θα την πεις Αρχόντισσα, επειδή έχει ένα κάτι. Πώς να το πούμε. Είναι τα νεοκλασικά, είναι οι παραλίες της που δεν είναι καθόλου γνωστές και προσφέρονται για εξορμήσεις, είναι και η Ερμούπολη που θες να την περπατήσεις μέχρι να εξερευνήσεις κάθε σπιθαμή. Αλλά ας επιστρέψουμε λίγο στις μη γνωστές παραλίες. Βορειοδυτικά θα βρεις παραλίες ήσυχες, χωρίς τον κακό χαμό που μπορεί να δημιουργηθεί σε πιο οργανωμένες φάσεις, ενώ υπάρχει και παραλία για γυμνιστές, η Αγία Πακού.

Στην Αλόννησο
Η Αλόννησος προσφέρεται για απόλυτη χαλάρωση. Για εξερευνήσεις στην φύση, μέσα στο πράσινο. Ναι, αυτή η λίστα επιστρέφει στις Σποράδες και μάλιστα σε μία από τις πιο ιδιαίτερες. Οι οικισμοί του νησιού είναι λίγοι, που σημαίνει ότι δεν θα έχεις ούτε εσύ πολύ τρέξιμο. Είπαμε, απόλυτη χαλάρωση. Αντί, λοιπόν, για αξιοθέατα, θα σου πούμε να μην χάσεις το Κοκκινόκαστρο, που μπορείς να κάνεις τις βουτιές σου τριγυρισμένος από απότομα βράχια, πολύχρωμες πέτρες και πεύκα. Και πιθανότατα να θες να μείνεις για πάντα εκεί.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share