Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μεγάλη προσοχή: Πως θα αναγνωρίζετε ποια θάλασσα είναι μολυσμένη!

Τι πρέπει να προσέχετε!

12 Ιουνίου 2019 14:07
Μεγάλη προσοχή: Πως θα αναγνωρίζετε ποια θάλασσα  είναι μολυσμένη!

Μιας που το καλοκαίρι καλά κρατεί, είστε έτοιμοι για να απολαύσετε τις βουτιές σας σε μακρινές και κοντινές θάλασσες, όμως αν θέλετε μετά το μακροβούτι σας να βγείτε σώοι και ασφαλείς από το νερό, καλύτερα να ακολουθήσετε τις συμβουλές που δίνει το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, ώστε να αναγνωρίζετε πότε μια θάλασσα είναι μολυσμένη και άρα να αποφεύγετε το κολύμπι εκεί.

Τι πρέπει να προσέξετε σε μια θάλασσα:

Όταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε σημαίνει πως είναι γεμάτη νεκρά φύκια και πλαγκτόν.


Αν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε σημαίνει πως είναι γεμάτη με πετρέλαιο, πίσσα, λάδια ή απόβλητα βόθρων.


Σε περίπτωση που οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια, τότε ίσως και η ίδια η θάλασσα είναι μολυσμένη.


Κάποιες φορές, στον βυθό μολυσμένων θαλασσών υπάρχουν μόλυβδος και υδράργυρος, στοιχεία που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία.


Εφόσον οι παραπάνω συνθήκες ισχύουν, αυτά είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρετε:


Αποφύγετε να κολυμπήσετε σε νερά με βαθύ πράσινο χρώμα.

Αποφύγετε να μπείτε σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια, απόβλητα βόθρων κ.ά., μιας και αυτές οι βρομιές ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες, καθώς και χρόνιες δερματίτιδες.

- Επιπλέον, όπου υπάρχει λάσπη στον βυθό, μην ανακατεύεται τη θάλασσα σε εκείνα τα σημεία. Η λάσπη αποτελεί την ένδειξη ύπαρξης μόλυβδου και υδράργυρου, τα οποία με την αναταραχή του βυθού μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό σας, από το στόμα, αλλά και τους πόρους του δέρματος.

Τα μολυσμένα νερά συνήθως αποτελούν έναν τόπο γεμάτο επικίνδυνα μικρόβια, που μπορούν να προκαλέσουν στον άνθρωπο ένα πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως οι ουρολοιμώξεις, η ενδοκαρδίτιδα, οι ενδοκοιλιακές και πυελικές λοιμώξεις

Το "savoir vivre" για τις οργανωμένες παραλίες!

Το καλοκαίρι είναι εδώ και είναι φυσικό να επισκεφτούμε αρκετές φορές τις παραλίες! Όμως επειδή οι παραλίες πλέον είναι γεμάτες κόσμο θα ήταν καλό να έχουμε ένα σωστό τρόπο συμπεριφοράς για να περνάμε όλοι καλά.

Το savoir vivre, κάποιοι κανόνες αν θέλετε, έρχεται από ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) όπου αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με όσα πρέπει να γνωρίζουμε όταν επισκεπτόμαστε παραλίες. Όπως αναφέρεται:

Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο.

- Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

- Όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο - Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30.

- Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι.

- Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

- Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο κ.λπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.

- Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00.

  • Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.

Κόστος οργανωμένων παραλιών

«Σήμερα μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να διαθέσει ένα υπέρογκο ποσό για την είσοδό της σε μια οργανωμένη παραλία καθώς και για να πάρει ένα καφέ ή αναψυκτικό, νερό και τοστ. Ως εκ τούτου, θεωρούμε επιβεβλημένο στις οργανωμένες παραλίες να ισχύσουν οι τιμές των βασικών ειδών (νερό, καφές, τοστ-σάντουιτς) που προβλέπονται στα κυλικεία των πλοίων, αεροδρομίων, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ., ώστε ο καταναλωτής με μικρό κόστος να προμηθεύεται τα είδη πρώτης ανάγκης», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share