Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Μύκονος, Χαλκιδική, Πόρτο Χέλι: Ονειρικές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά!

Πραγματικός παράδεισος!

12 Ιουνίου 2019 12:20
Μύκονος, Χαλκιδική, Πόρτο Χέλι: Ονειρικές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά!

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Χρυσές ακρογιαλιές με κρυστάλλινα νερά
ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, οι τρεις χερσόνησοι ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, για τις παραλίες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος, 85 παραλίες της βραβεύτηκαν με την «Γαλάζια Σημαία» καθώς και τρεις μαρίνες της Χαλκιδικής (δυο στην Κασσάνδρα και μια στη Σιθωνία).

Στην Κασσάνδρα, από τα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Ποτίδαια με τη διώρυγα, τη Σάνη, τη Νέα Φώκαια με το βυζαντινό πύργο του Αγίου Παύλου, την γραφική Αθυτο (ή Αφυτο) αλλά και την Καλλιθέα επίκεντρο της νυχτερινής ζωής, μέχρι την Κρυοπηγή, το Πολύχρονο, την Χανιώτη, το Πευκοχώρι, τον Γλαρόκαβο, το Παλιούρι στην άκρη της ανατολικής πλευράς της χερσονήσου. Και από την Αγία Παρασκευή με ιαματικά λουτρά, τη Νέα Σκιώνη, το Ποσείδι με το φάρο, τη Φούρκα και τη Σκάλα Φούρκας, τη Σίβηρη, την Ελάνη από τη δυτική πλευρά μέχρι την Κασσανδρεία ή Βάλτα (90 χλμ.) έδρα του δήμου Κασσάνδρας.

Στη Σιθωνία – τη δεύτερη χερσόνησο- με την έντονη παρουσία του πεύκου να φτάνει σε πολλές παραλίες μέχρι την ακρογιαλιά, από τον Αγιο Μάμμα με την φημισμένη εμποροπανήγυρη αρχές Σεπτεμβρίου, την Αρχαία Ολυνθος με εντυπωσιακά ψηφιδωτά, τα Ψακούδια, τη Νικήτη έδρα του δήμου Σιθωνίας, και τον παλιό της ιστό, μέχρι τον Ορμο Παναγιάς, τη Βουρβουρού, τις δαντελωτές ακτές με τα κάμπινγκ και φόντο τον επιβλητικό Αθω, στις εξωτικές Καβουρότρυπες, στη Σάρτη, τη Συκιά από τα παλαιότερα χωριά της Χαλκιδικής και το Λιναράκι. Και από τη δυτική πλευρά της χερσονήσου, το Κρυαρίτσι, το Καλαμίτσι, το Πόρτο Κουφό με φυσικό λιμάνι, η Τορώνη από τις σημαντικές πόλεις της αρχαίας Χαλκιδικής, με την ακρόπολη στην χερσόνησο της Λυκήθου, ο πολύβουος Νέος Μαρμαράς, ο ορεινός Παρθενώνας με πέτρινα σπίτια και θέα μοναδική στον Τορωναίο κόλπο και τη νήσο Κέλυφο.


Και στην Αθωνική Χερσόνησο, στην προ του Αθω περιοχή, απολαύστε κολύμπι στην Ιερισσό, στα Νέα Ρόδα, στην Ουρανούπολη με το πύργο του Προσφορίου, στα γειτονικά Δρένια, γνωστά και ως Γαϊδουρονήσια, στα οποία φτάνετε είτε με καραβάκι από την προβλήτα της Ουρανούπολης είτε με ενοικιαζόμενη βάρκα. Από την Τρυπητή αναχωρούν φεριμπότ για το νησάκι της Αμμουλιανής που φτάνουν σε 15 λεπτά. Στα δε Στάγειρα, γενέτειρα του μεγάλου Ελληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, επισκεφτείτε το Αλσος Αριστοτέλους.


ΜΥΚΟΝΟΣ
Στο νησί των ανέμων
ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ, η ολόλευκη Μύκονος, το νησί της διασκέδασης, των διασημοτήτων, με τις υπέροχες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά, με τους ανεμόμυλους -από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία του νησιού-, την Αλευκάντρα και τη Μικρή Βενετία –την πολυφωτογραφημένη γειτονιά μεταξύ Κάστρου και Σκάρπας με τα πολύχρωμα μπαλκόνια και τα ξύλινα «μπουντιά», και σημείο για ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο!


Στην Χώρα θα δείτε τον ανδριάντα της Μαντώ Μαυρογένους στην ομώνυμη πλατεία στον Γιαλό, τη συνοικία του Κάστρου με την Παναγία της Παραπορτιανής. ένα ξεχωριστό αξιόλογο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, και βεβαίως θα διασχίσετε το περίφημο Ματογιάννι, το πιο in δρομάκι της Μυκόνου, γεμάτο όλες τις ώρες της ημέρας, με μπουτίκ, κοσμηματοπωλεία, καφέ μπαρ κτλ.

Στα Άνω Μερά (8 χλμ.), στην καρδιά του νησιού, θα δείτε μια «άλλη» Μύκονο. Γραφικό χωριό στο δρόμο για τις βορειοανατολικές παραλίες, με όμορφη πλατεία περιτριγυρισμένη από ταβερνούλες, αλλά και το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Τουρλιανής του 15ου αιώνα.

Και βεβαίως, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ιερό νησί της Δήλου, σπουδαίο λατρευτικό κέντρο του ιωνικού κόσμου, γενέτειρα του Απόλλωνα και της Αρτεμης, με τον αρχαιολογικό της χώρο λουσμένο στο κυκλαδίτικο φως, το μουσείο με τα σημαντικά εκθέματα κτλ.

Οσο για τις παραλίες της Μυκόνου, η μια καλύτερη από την άλλη’ η διάσημη Ψαρού (2,5 χλμ.) την προτιμούν οι κοσμικοί, Πλατύς Γιαλός οικογενειακή παραλία, αφετηρία για τις λάντζες για πρόσβαση στις νότιες παραλίες, Παράγκα (5 χλμ.) και Αγ. Αννα με το ένα από τα δύο οργανωμένα κάμπινγκ. Paradise (Καλαμοπόδι), διάσημη παραλία και κλαμπ με φημισμένους dj's. Super Paradise (Πλιντρί) με ξέφρενα πάρτι. Αγράρι, Ορνός μεγάλη αμμουδιά, απάνεμη παραλία, Αγ. Ιωάννης (6 χλμ.), με θέα στη Δήλο. Κάπαρη δίπλα στον Αγ. Ιωάννη, πανέμορφος κολπίσκος. Ελιά (14 χλμ.), δημοφιλής παραλία, Καλό Λιβάδι με in μαγαζιά στην άμμο. Καλαφάτης – Αγία Αννα, για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Λια, στα βόρεια Φτελιά (5 χλμ.), ιδανική για σέρφερ. Πάνορμος, Αγ. Σώστης, παρθένα παραλία, με ταβέρνα. Φωκός, δυσπρόσιτη, με ταβέρνα. Μερσίνη. Κοντά στη Χώρα Χουλάκια, Αγ. Στέφανος, Μεγάλη Αμμος, εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους.

ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ
Η «Ριβιέρα» της Ελλάδας
ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, στην Πελοπόννησο, το κοσμοπολίτικο Πόρτο Χέλι, που βρίσκεται σε κλειστό όρμο με φυσικό λιμάνι που το κατακλύζουν ιστιοπλοϊκά σκάφη, θαλαμηγοί και πολυτελή γιοτ, συνδυάζει σύντομες αποδράσεις, από την πρωτεύουσα, κολύμπι σε καταγάλανες παραλίες, ευχάριστη διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες, γαστρονομικά «ταξίδια» στα εστιατόρια και τις ψαροταβέρνες, διασκέδαση στα μπαράκια και τα κλαμπ και βεβαίως χαλάρωση από την καθημερινότητα.

Χτισμένο στα ερείπια του οικισμού των Αλιέων, το Πόρτο Χέλι πήρε το όνομά του από τους παλαιούς κατοίκους του τόπου που ήταν αλιείς πορφύρας και τεχνίτες στην επεξεργασία της ομώνυμης χρωστικής. Σημάδια της λαμπρής αυτής ιστορίας εντοπίζονται τόσο στην Ακρόπολη των Αλιέων όσο και στον πυθμένα της θάλασσας με τα απομεινάρια αρχαίων τειχών και κιονοστοιχίας από το ναό του Απόλλωνα.


Στο πανέμορφο φυσικό τοπίο του κοσμικού τουριστικού θέρετρου της Πελοποννήσου, που απέχει 180 χλμ. από την Αθήνα ή δυο –τρεις περίπου ώρες με ταχύπλοο από τον Πειραιά, εκεί όπου διατηρούν τα εξοχικά τους πολλοί διάσημοι, θα κολυμπήσετε στα Λιμανάκια, στο Κουνούπι παραλία με βότσαλα, στη Χινίτσα με την ξανθιά άμμο, οργανωμένη παραλία, στη Βερβερόντα κοντά στη λιμνοθάλασσα, αλλά και στην ομώνυμη παραλία του Πόρτο Χελίου. Θαυμάσια και η παραλία στον Αγιο Αιμιλιανό που απλώνεται κάτω από τον λόφο με το ομώνυμο εκκλησάκι και την υπέροχη θέα στην περιοχή!


Ενα από τα βασικά αξιοθέατα στο Πόρτο Χέλι είναι το μοναστήρι της Παντάνασσας, στο δρόμο προς Κρανίδι, το οποίο διαθέτει βιβλιοθήκη και πολύ ωραίο επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Και αν έχετε διάθεση, από την κοντινή Κόστα (4,5 χλμ.) με την οργανωμένη παραλία της και τα ταβερνάκια, περνάτε απέναντι στις Σπέτσες (2 ν.μ.) είτε με φεριμπότ ή με θαλάσσιο ταξί.

Πηγή: ethnos.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share