Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ντελαγκράτσια: Το ελληνικό χωριό με τις βίλες και τις τεράστιες επαύλεις που θυμίζει Κηφισιά!

Ένα ονειρεμένο μέρος!

2 Απριλίου 2019 11:25
Ντελαγκράτσια: Το ελληνικό χωριό με τις βίλες και τις τεράστιες επαύλεις που θυμίζει Κηφισιά!

«Θα σε πάρω να γυρίσω/Φοίνικα, Παρακοπή/Γαλησσά και Nτελαγκράτσια/και ας μου `ρθει συγκοπή..», τραγουδούσε ο μεγάλος μας ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης εξυμνώντας μέσα από τους στίχους της «Φραγκοσυριανής» την αγαπημένη του πατρίδα , τη Σύρο.
Ο ίδιος άλλωστε έπαιξε μουσική για πολλά χρόνια στα υπόγεια ταβερνάκια της Άνω Σύρου, όπου σήμερα βρίσκεται και μουσείο προς τιμήν του.

Αλλά ποια είναι η Ντελαγκράσια, το χωριό με το περίεργο όνομα που αναφέρει στους στίχους του;

Λίγοι, εκτός των ντόπιων, γνωρίζουν πως η Ντελαγκράτσια του Βαμβακάρη είναι η Ποσειδωνία, ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα της Σύρου.


Βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού σε απόσταση 15 χιλιόμετρα περίπου από την Ερμούπολη και χαρακτηρίζεται από τις αρχοντικές επαύλεις που είναι χτισμένες δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου που διασχίζει το χωριό.

Ονομάζεται Ντελαγκράτσια από την καθολική εκκλησία του χωριού Madonna della Gratsia και Ποσειδωνία από το θεό της θάλασσας Ποσειδώνα.

Δείτε και αυτό το χωρίο που κατοικούν μόνο γυναίκες!
Το ξεχωριστό χωριό με τις επαύλεις είναι ένα από τα ομορφότερα παραθαλάσσια μέρη του νησιού.

Δεν είναι τυχαίο πως αποτελούσε στα μέσα του 19ου αιώνα (και συνεχίζει να αποτελεί) το αγαπημένο θέρετρο για τους εύπορους Συριανούς. Οι Ερμοπουλίτες τις έκτισαν ανάμεσα στο 1850 και το 1880 εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου που διασχίζει το χωριό, το οποίο σχεδίαζαν μάλιστα να ενοποιήσουν σιδηροδρομικώς με την Ερμούπολη!

Οι επαύλεις με την έξοχη αρχιτεκτονική τους, τους κατάφυτους κήπους και τα αμέτρητα πεύκα και φοίνικες θυμίζουν τα εξοχικά της Κηφισιάς. Πολλές από αυτές διατηρούνται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση διατηρώντας με τον τρόπο αυτό την αρχοντιά των περασμένων ετών.
Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή τους είναι ο πωρόλιθος και οι μαλτεζόπλακες λέγεται ότι έφτασαν με πλοία κατ’ ευθείαν από την Μάλτα στο λιμάνι της Ποσειδωνίας.

Από τις επαύλεις ξεχωρίζει η έπαυλη Τσιροπινά (πρώην δημάρχου της Ερμούπολης), που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις.

Τα αρώματα από τους κήπους και τα θερμοκήπια που βρίσκονται στη γύρω περιοχή προσθέτουν μια ειδυλλιακή νότα στην ήδη μαγευτική ατμόσφαιρα.

Μην φύγετε αν δεν επισκεφθείτε τη λέσχη αριστοκρατών της περιοχής όπου υπάρχει το παλαιότερο ίσως στην Ελλάδα γήπεδο τένις αλλά και τον ιερό ναό του Άγιου Ιωάννου που έχει και το μεγάλο πανηγύρι κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου

Προσοχή! Γιατί πρέπει να κόβουμε τους πλαστικούς δακτυλίους από τα μπουκάλια

Ο σοβαρός λόγος για τον οποίο πρέπει να κόβεις τους πλαστικούς δακτυλίους από τα μπουκάλια
Η ρύπανση από το πλαστικό και οι καταστροφικές επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον και στην άγρια φύση έχει αρχίσει -ευτυχώς- να αφυπνίζει τον πλανήτη, με πάρα πολλούς ανθρώπους να λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τον αντίκτυπο. Επίσης εσύ ήξερες τι συμβολίζει ο αριθμός επτά στο αναψυκτικό 7UP;
Μια ανάρτηση που έγινε viral στο Facebook δείχνει γιατί πρέπει να κόβετε τους πλαστικούς δακτυλίους -που βρίσκονται σε όλα τα μπουκάλια- πριν τα πετάξετε.

Την ανάρτηση μοιράστηκαν πάνω από 400 χιλιάδες φορές, οι χρήστες του Facebook. Η δημοσίευση από το FaceBeak Avaries δείχνει τι συμβαίνει όταν αυτό το πλαστικό δαχτυλίδι, πεταχτεί και βρεθεί -όπως όλα τα σκουπίδια- στη φύση.

Ο «δολοφονικός πλαστικός δακτύλιος» όπως τον ονομάζουν, μπορεί να εξοντώσει χιλιάδες άγρια πουλιά. Tα πουλιά, όπως δείχνει η εικόνα, παγιδεύονται από το δαχτυλίδι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταπιούν.
Αυτά οι πλαστικοί δακτύλιοι μπορούν εύκολα να μπλεχτούν γύρω από τα ψαροπούλια και να τα σκοτώσουν μέσα από την εξάντληση, την πείνα.

Με την κοπή των πλαστικών δακτυλίων μπορείτε να συμβάλλετε στη διάσωση της άγριας φύσης.

Η εταιρεία, που εκτρέφει εξωτικά πουλιά, έγραψε: «Παρακαλώ κόψτε τους πλαστικούς δακτυλίους πριν πετάξετε τα μπουκάλια (και ρίξτε τους σε ένα κάδο), θα διαρκέσει μόνο μερικά δευτερόλεπτα και θα σώσει την άγρια ζωή μας»

Διαβάστε περισσότερα περίεργα θέματα στο Athensmagazine.gr.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share