Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Το νησί στο οποίο θα πληρώσεις 1.000 ευρώ πρόστιμο αν βάζεις... αντηλιακό!

Να, ναι καλά διάβασες!

5 Νοεμβρίου 2018 13:15
Απίστευτο κι όμως αληθινό: Το νησί στο οποίο θα πληρώσεις 1.000 ευρώ πρόστιμο αν βάζεις... αντηλιακό!

Θα απαγορεύσει από το 2020 τη χρήση αντηλιακού σε μία πρώτη παγκόσμια πρωτοβουλία για να σταματήσει η ρύπανση από τα χημικά που σκοτώνει τα κοράλλια!

Ο λόγος για το μικρό νησί του Ειρηνικού Palau σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Guardian.

Το Palau είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς καταδυτικούς προορισμούς στον κόσμο και στα σημεία που βουτάνε οι δύτες μπορεί να εντοπιστεί μεγάλη ποσότητα αντηλιακού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος εποχής για τον Alpha!

Κι αυτό διότι υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι ακόμα σε μικρές ποσότητες τα χημικά που περιέχουν πολλά αντηλιακά, είναι τοξικά για τα κοράλλια.

Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2020 όποιος βάζει αντηλιακό που περιέχει 10 από τα απαγορευμένα χημικά θα πληρώνει πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Θα κατάσχονται επίσης και τα αντηλιακά που φέρνουν οι τουρίστες από το εξωτερικό.

Εικάζεται ότι τα χημικά των αντηλιακών προκαλούν λεύκανση στα κοράλλια (δηλαδή, γίνονται άσπρα και πεθαίνουν) και μπορούν να επηρεάσουν υφάλους ακόμα και 5 χιλιόμετρα μακριά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγικές ώρες για τον Λευτέρη Πετρούνια!

Η συγκεκριμένη απαγόρευση θα είναι η πρώτη που θα γίνει σε όλο τον κόσμο, καθώς μία ανάλογη απόφαση για τα αντηλιακά στη Χαβάη θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2021.

Το Palau είναι εδώ και καιρό πρωτοπόρος στην προστασία της θαλάσσιας πανίδας, και από το 2009 διατηρεί θαλάσσιο καταφύγιο για τους καρχαρίες, κάνοντας πολλές χώρες να το μιμηθούν έκτοτε.

Απαγορεύει επίσης την εμπορική αλιεία στα νερά του και βάζει τους επισκέπτες που φτάνουν στο νησί να υπογράψουν ότι θα σεβαστούν το περιβάλλον.

Από τη Χαβάη αποδίδουν τα εύσημα στο Palau για αυτή τη νέα του πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να μην καταντήσει σαν την Ταϊλάνδη ή τις Φιλιππίνες, που αναγκάστηκαν πλέον να κλείσουν παραλίες, καθώς τα κοράλλια έχουν πεθάνει.

Παράλληλα, καλούν τους παρασκευαστές αντηλιακών να καινοτομήσουν και να τα κάνουν πιο φιλικά για το περιβάλλον, καθώς η σύνθεσή τους δεν έχει αλλάξει εδώ και 50 χρόνια.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share