Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Θέλετε να πάτε διακοπές, αλλά δεν ξέρετε που; - Μια περιήγηση στη Ιβηρική χερσόνησο σίγουρα θα σας μαγέψει!

1 Μαρτίου 2018 11:15
Θέλετε να πάτε διακοπές, αλλά δεν ξέρετε που; - Μια περιήγηση στη Ιβηρική χερσόνησο σίγουρα θα σας μαγέψει!

Η αλήθεια είναι πως έχουμε μια αδυναμία στη λατινική κουλτούρα. Λίγο η σαγκρία, λίγο η ισπανική μουσική, πάντα θα βρίσκουμε αφορμές να κάνουμε σχέδια να πετάξουμε σε μέρη εξωτικά

Αεροπορικά εισιτήρια για Βαρκελώνη θα βρεις φθηνά, αλλά όχι φθηνή διαμονή. Αντίθετα, στη Μαδρίτη θα βρεις καλές τιμές στη διαμονή, αλλά όχι στα αεροπορικά εισιτήρια.

Καλοκαίρι = Βαρκελώνη

Η εκπληκτική Βαρκελώνη φημίζεται για την αρχιτεκτονική της, τη καταλανική της κουλτούρα, την παραθαλάσσια ζωή της και για την πρώτης τάξεως νυχτερινή διασκέδαση που προσφέρει. Εκεί όπου η νύχτα ζωντανεύει μετά τις 2 το βράδυ και η μπίρα ρέει άφθονη όλη μέρα.

Αλλά η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Γι’ αυτό, το πρώτο πράγμα που επιβάλλεται να κάνεις μόλις βρεθείς στη Βαρκελώνη είναι φυσικά να επισκεφτείς τη πασίγνωστη Σαγράδα Φαμίλια. Ο επιβλητικός αυτός πελώριος καθεδρικός ξεκίνησε να χτίζεται από τον Gaudí το 1882 και έναν αιώνα μετά τον θάνατό του βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή. Μπορεί να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί αλλά αποτελεί το πιο διάσημο αξιοθέατο σε όλη την Ισπανία και όχι άδικα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: Τι είδαμε χτες; Το θάψιμο της Δαλάκα στους Μαχητές, η επίθεση της Φαρμάκη στην Σπυροπούλου, η αποχώρηση της Ζωής και οι υποψήφιοι προς αποχώρηση! (video)

Το Πάρκο Güell, άλλο ένα δημιούργημα του ταλαντούχου Gaudí, θα σε αφήσει άναυδο. Βρίσκεται στο άνω μέρος της πόλης στο λόφο "el Carmel" και είναι κυριολεκτικά ένας κήπος θαυμάτων που περιμένει να τον εξερευνήσεις.

Και λίγη ιστορία

Από τα πιο σημαντικά μουσεία είναι το Μουσείο Ιστορίας της Βαρκελώνης όπου κυριολεκτικά θα πατήσεις πάνω στα θεμέλια της γνώσης αφού κάτω από τα πόδια σου θα βρίσκονται 4000 τ.μ. ρωμαϊκά ερείπια. Επόμενη στάση το Μουσείο του Πικάσο όπου θα μάθεις για το έργο και τη ζωή ενός καλλιτέχνη που έχει επηρεάσει τον κόσμο όσο κανένας άλλος. Τέλος, άμα προτιμάς τη σύγχρονη τέχνη έχει και για σένα κάτι το μενού. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης θα σε ανταμείψει.

Στην Παλιά Πόλη της Βαρκελώνης, την Bari Gotic, αξίζει να περιπλανηθείς ανάμεσα από τα ιστορικά κτήρια, τις πλατείες και τις εκκλησίες. Στη ‘καρδιά’ της θα αντικρίσεις και τον Γοτθικό Καθεδρικό όπου μπορείς να ανέβεις στη κορυφή του εύκολα με το ασανσέρ και να αντικρίσεις μια απίστευτη θέα.

Μη ξεχάσεις όμως να περάσεις και από τη διάσημη λεωφόρο Las Ramblas που βρίσκεται στη καρδιά του κέντρου. Κάθε χρόνο πλημμυρίζει από τουρίστες που θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους, να απολαύσουν τη μπίρα τους ή να τσιμπήσουν κάτι.

Vamos a la playa!

Και φυσικά Βαρκελώνη χωρίς θάλασσα δεν γίνεται! Στη πόλη θα χαλαρώσεις κάτω από το καυτό ήλιο σε μία από τις αμέτρητες παραλίες που διαθέτει η τεράστια ακτογραμμή της πόλης.

Χριστούγεννα = Μαδρίτη

Μία φορά δεν είναι αρκετή για να επισκεφθείς την Ισπανία. Αποκλείεται να μην κάνεις μια στάση στη πρωτεύουσα της, τη Μαδρίτη. Τα Χριστούγεννα λοιπόν που όλοι διαλέγουν Παρίσι και Βιέννη, διάλεξε τον άκρως ρομαντικό προορισμό, την αξεπέραστη και πολύ πιο οικονομική Μαδρίτη.

Το ‘βγαλμένο από παραμύθι’ Royal Palace, η επίσημη κατοικία του βασιλιά της Ισπανίας, θα σε κάνει να ερωτευτείς τη πόλη από τη πρώτη κιόλας στιγμή. Από τον αιγυπτιακό Ναό του Ντεμπόντ θα έχεις τη καλύτερη θέα στο παλάτι αλλά θα επισκεφτείς ταυτόχρονα ακόμα ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο. Προτίμησε να πας το σούρουπο για ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Στην Plaza Mayor μπορείς να συνδυάσεις φαγητό με αρχιτεκτονική: τρώγοντας τάπας και χαζεύοντας τους καθεδρικούς. Δίπλα από τη κεντρική αυτή πλατεία θα βρεις την πιο διάσημη πλατεία της πόλης τη Puerta del Sol.

Ακόμα και αν δεν έχεις αδυναμία στα μουσεία, η Μαδρίτη κρύβει μερικά διαμάντια που το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σε κάνουν να βαρεθείς. Γνωστό ανά τον κόσμο, το Μουσείο Prado κατέχει μία από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης. Εκεί θα ‘’συναντήσεις’’ τους Velázquez, Goya, Raphael, Rubens και Bosch. Για μια γνωριμία όμως με τον Picasso και τον Dalí πρέπει να επισκεφτείς το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Reina Sofía όπου φιλοξενεί και τον αριστουργηματικό πίνακα της Γκουέρνικα.

Ένα αεράκι αγάπης θα σε παρασύρει στο ρομαντικό Retiro Park όπου μπορείς να διασχίσεις με βαρκούλα τη λιμνούλα του πάρκου ή να μεταφερθείς σε παραμύθι στο Crystal Palace. Τέλος η εκδρομή σου μπορεί να γίνει ακόμα πιο όμορφη εάν επιλέξεις μία βόλτα με το τελεφερίκ που διασχίζει το δάσος Casa de Campo.

Και άμα δεν παύεις ποτέ να είσαι ερωτευμένος με την μπάλα αδιαμφισβήτητα το Μπερναμπέου, θα σε εντυπωσιάσει. Το διάσημο γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης είναι must ακόμα και αν δεν είσαι λάτρης της στρογγυλής θεάς.

Σεπτέμβρης = Λισαβόνα

Λίγο παραπέρα, στη γειτονική Πορτογαλία, βρίσκεται ένας κρυμμένος θησαυρός, η Λισαβόνα. Μία πανέμορφη πόλη που έχει (σχεδόν) πάντα ήλιο, που ο κόσμος είναι χαμογελαστός και η ιστορία ξεπροβάλλει σε κάθε κτίριο που συναντάς. Αποτελώντας μία από τις πιο οικονομικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, αποκλείεται να θες να φύγεις και σίγουρα θα θελήσεις να την επισκεφτείς ξανά.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης βρίσκεται στη περιοχή Alfama. Εκεί θα περιπλανηθείς στα γραφικά σοκάκια με τα στενά περάσματα, θα συναντήσεις μικρές πλατείες και εγκαταλελειμμένα σπίτια χαζεύοντας τους ντόπιους και τις συνήθειες τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2 - ψηφοφορία: Ποιος παίκτης θέλετε να παραμείνει στο Survivor;

Δίπλα βρίσκεται το πιο γνωστό αξιοθέατο της Λισαβόνας, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου που τοποθετείται κατά μήκος του λόφου. Ανέγγιχτο από τον χρόνο και τους σεισμούς θα σε μεταφέρει σε άλλες εποχές και θα σου προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης και του ποταμού Τάγου.

Όπως κάθε σωστή πόλη έτσι και η Λισαβόνα έχει τον Καθεδρικό της. Μια ‘ήρεμη δύναμη’, η πανέμορφη αυτή εκκλησία σου δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτείς το εσωτερικό της δωρεάν.

Κάνε ένα διάλειμμα στο Jardim Botanico, έναν από τους ομορφότερους κήπους στην πόλη. Απαραίτητη η κουβερτούλα για πικνίκ.

Και για ανεπανάληπτη θέα δεν γίνεται να χάσεις την ευκαιρία να ανέβεις στο Elevador de Santa Justa. Ένας ανελκυστήρας σε στυλ γοτθικής αναγέννησης συνδέει την Κάτω Πόλη με τη γειτονιά Bairro Alto.

Και αφού εξερευνήσεις την πόλη και κάνεις τη βόλτα σου με κάποιο από τα αμέτρητα τραμ που θα σε μεταφέρουν στον 20ο αιώνα και θα πιστεύεις πως πρωταγωνιστείς σε ταινία, ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Πάμε παραλία!

Γιατί, όπως προαναφέραμε, στη Πορτογαλία έχει πάντα ήλιο. Προτίμησε την παραλία Guincho για να κάνεις τις βουτιές σου, τη Meco για χαλάρωση και γαλήνη, την Tamariz που είναι εύκολα προσβάσιμη από το κέντρο, και τη ‘star’ παραλία Morena για ατελείωτη διασκέδαση.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share