Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Απόκριες στην Κέρκυρα!

6 Φεβρουαρίου 2018 19:08
Απόκριες στην Κέρκυρα!

«Πετετεγολέτσες», παρελάσεις με αναγεννησιακές-μπαρόκ στολές και το κάψιμο του σιορ Καρνάβαλου, συνθέτουν κάθε χρόνο το κορφιάτικο καρναβάλι, δίνοντας του ένα ιδιαίτερο βενετσιάνικο χρώμα και ύφος.

Η αυλαία του κερκυραϊκού Καρναβαλιού που άνοιξε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, θα κορυφωθεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, με τη μεγαλειώδη παρέλαση των καρναβαλιστών και με το κάψιμο του σιορ καρνάβαλου.

Βασικό έθιμο στην Κέρκυρα κατά τη διάρκεια του Τριωδίου, είναι το έθιμο της «Πετεγολέτσας», καθώς η σάτιρα είναι ένα από τα έντονα στοιχεία του κορφιάτικου καρναβαλιού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 17 παράξενα πράγματα που κάνουν οι γυναίκες και "ανάβουν" όλους τους άνδρες! Το 13ο τους απογειώνει όλους

Αναπαριστάται στις κεντρικές πλατείες της Παλιάς πόλης, ενώ για τη διεξαγωγή του, οι θεατρικές ομάδες προετοιμάζονται πολλούς μήνες νωρίτερα.

Η «Πετεγολέτσα» ή πέντε γόλια, δεν είναι άλλο από «πικάντικα» κουτσομπολιά που διεξάγονται θεατρικά στις «φανέστρες», δηλαδή τα μικρά μπαλκονάκια και παράθυρα των ιδιόμορφων ψηλών κερκυραϊκών σπιτιών.

Εκεί οι γυναίκες βγαίνουν στα μπαλκόνια και βγάζουν «όλα τα άπλυτα στη φόρα». Η συζήτηση που αναπτύσσεται, πάντα με την κερκυραϊκή διάλεκτο, δεν αφήνει κανέναν από έξω... Τα εν οίκο γίνονται εν δήμω και οι πολιτικοί τα ακούνε για τα καλά. Η συζήτηση εξελίσσεται πάντα σε έναν μεγάλο καυγά, ενώ ο σαρκασμός και η έμπνευση των ηθοποιών που αναπαριστούν την «Πετεγολέτσα» προκαλούν άφθονο γέλιο στους θεατές που συγκεντρώνονται στις πλατείες, κατά εκατοντάδες.

Η κορφιάτικη «Πετεγολέτσα» χαρακτηρίζεται ως ένα είδος θεάτρου δρόμου, ενώ έχει πολλά στοιχεία από την Commedia dell Arte.

Αυτό που ξεχωρίζει όμως στο κορφιάτικο καρναβάλι και του δίνει μία μοναδική ταυτότητα στον ελλαδικό χώρο, είναι η μεγάλη καρναβαλιστική παρέλαση που διεξάγεται κάθε χρόνο στην πλατεία Σπιανάδα, γνωστή σε όλους πλατεία Λιστόν.

Κάθε χρόνο όλοι οι σύλλογοι του νησιού ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του καρναβαλιού και μετατρέπουν την Κέρκυρα σε μία πόλη της Αναγέννησης.

Πανέμορφες αυθεντικές βενετσιάνικες στολές από το Λύκειο Ελληνίδων,που τις φυλά εκατοντάδες χρόνια, «πρωταγωνιστούν» στο κερκυραϊκό καρναβάλι. Τυμπανιστές, αυλικοί γελωτοποιοί, άρχοντες, κόμισες και κόμηδες κάνουν την εμφάνισή τους, ξεδιπλώνοντας εικόνες από κάθε παραμύθι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανεύρισμα στον εγκέφαλο: 8 Προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο της 22χρονης Στέλλας!

Οι εκδηλώσεις του κορφιάτικου καρναβαλιού ολοκληρώνονται κάθε χρόνο με το «κάψιμο του σιορ Καρνάβαλου». Πρόκειται για ένα μοναδικό δρώμενο πλούσιο σε αθυροστομία και σαρκασμό.

Ο σιορ Καρνάβαλος αφού δικαστεί και ομολογήσει τις αμαρτίες του, τότε θα κάνει τη διαθήκη του ενώπιον του λαού και του συμβολαιογράφου. Η δυσαρέσκεια που θα προκαλέσει θα είναι τόσο μεγάλη, που οι Κερκυραίοι θα τον κάψουν, καίγοντας μαζί του και το κακό και εξαγνίζοντας με αυτό τον τρόπο το νησί.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share