Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σκέτη μαγεία: Τα 4 υπέροχα και γραφικά χωριά στα Χανιά που πρέπει να επισκεφτείς έστω και μια φορά!

11 Αυγούστου 2017 16:31
Σκέτη μαγεία: Τα 4 υπέροχα και γραφικά χωριά στα Χανιά που πρέπει να επισκεφτείς έστω και μια φορά!

Εκτός από τις υπέροχες και φημισμένες παραλίες αλλά και τις εκπληκτικές γαστρονομικές προτάσεις της κρητικής, παραδοσιακής κουζίνας ο νομός Χανίων διαθέτει εκπληκτικά χωριά που αποτελούν, επίσης, συνώνυμά του.

Ακολουθούν τέσσερα από αυτά, τα οποία αξίζει πραγματικά να συμπεριλάβετε στην ατζέντα σας, αν θέλετε να γνωρίσετε την αυθεντική, κρητική πλευρά των πανέμορφων Χανίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η συγκλονιστική περιγραφή ενός θύματος του γιου του Πρέκα: «Δεν τον κάνανε καλά τέσσερις αστυνομικοί..κλήθηκε φρουρά από το υπόγειο του κτιρίου»

Μηλιά

Η Μηλιά είναι ένας αναπαλαιωμένος οικισμός στη καρδιά του δυτικού τμήματος του νομού, 54 χλμ. από το κέντρο της πόλης των Χανίων. Σε υψόμετρο 500 μ. σε μια τοποθεσία μέσα στη φύση της επαρχίας Κισσάμου, είναι χτισμένη σε πλαγιά βουνού και περιβάλλεται από ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους και διασχίζεται από ένα μικρό ρυάκι.

Τα σπιτάκια του χωριού είναι χτισμένα με πέτρα και ξύλο, πάνω στα ερείπια παλιότερων αγροτικών κατοικιών, και διακοσμημένα με παλιά έπιπλα. Η διαμονή στη Μηλιά θα σας μυήσει στη φιλοσοφία του αγροτουρισμού, καθώς εδώ δεν θα βρείτε ανέσεις όπως ρεύμα (ο οικισμός διαθέτει γεννήτρια, αλλά μόνο για φωτισμό τα βράδια του χειμώνα) ή αυτοκίνητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καιρός - ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο - Σε αυτές τις περιοχές θα χτυπήσουν τις επόμενες ώρες έντονα φαινόμενα!

Επίσης, θα έχετε τη δυνατότητα να συμμετάσχετε στις εργασίες του αγροκτήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής σας εδώ. Στον οικισμό παραδίδονται μαθήματα παραδοσιακής κουζίνας. Εδώ μπορείτε να επιδοθείτε σε δραστηριότητες, όπως ποδηλασία βουνού και πεζοπορία σε σηματαδοτημένα μονοπάτια, όπως επίσης να κάνετε εξορμήσεις σε κοντινές περιοχές, όπως στο Ελαφονήσι, τα Φαλάσαρνα, τον Μπάλο κ.α.

Tip: Στο κέντρο του οικισμού δεν επιτρέπεται η διέλευση αυτοκινήτων, γι’ αυτό υπάρχει ειδικός χώρος 100 μ. πριν από το χωριό, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αφήσουν το μεταφορικό τους μέσο.

Σφακιά

Το γραφικό ψαροχώρι και νοτιότερο λιμάνι του νομού βρίσκεται σε απόσταση 75 χλμ. από το κέντρο της πόλης των Χανίων, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Στο Δήμο Σφακίων ανήκει το μεγαλύτερο μέρος του όγκου των Λευκών Ορέων (ή Μαδάρες), το φαράγγι της Σαμαριάς, της Αράδαινας, του Κλάδου κ.ά.

Για την ονομασία τους επικρατούν 3 θεωρίες. Η μία λέει ότι προέρχεται από τη λέξη «σφαξ», που σημαίνει χώρα των φαραγγιών, η δεύτερη ότι η περιοχή έχει πάρει το όνομά της από τις πικροδάφνες, οι οποίες ονομάζονται «σφάκες» στην Κρήτη, και η τρίτη υποστηρίζει ότι ονομαζόταν αρχικά Σφηκιά και με το πέρασμα του χρόνου μετατράπηκε σε Σφακιά.

Στο χωριό θα κάνετε μία βόλτα στο ρομαντικό και νοσταλγικό παρελθόν θαυμάζοντας τα μονόροφα και διώροφα αρχοντικά, τις χρωματιστές αυλές και τα πλακόστρωτα καλντερίμια. Όσοι επιθυμείτε ήρεμες διακοπές, χωρίς ξενύχτια και κραιπάλες, βρίσκεστε στο σωστό μέρος, καθώς εδώ υπάρχουν ταβερνάκια και cafes για χαλαρές, πλην όμως αυθεντικές στιγμές. Για τις βουτιές σας μπορείτε να επιλέξετε την παραλία του οικισμού, εκείνη στη δυτική έξοδο της Χώρας Σφακίων ή του Ίλιγγα, σε απόσταση περίπου 1 χλμ. από το χωριό.

Επίσης, η περιοχή αποτελεί ορμητήριο για την εξερεύνηση του ευρύτερου Δήμου Σφακίων, όπου υπάρχουν περιοχές που ενδείκνυνται για καταδύσεις, ψάρεμα, πεζοπορία και ορειβασία.

Tip: Από τα Σφακιά αναχωρούν δρομολόγια της ΑΝΕΝΔΥΚ (www.anendyk.gr) για Λουτρό, Αγία Ρουμέλη, Παλαιόχωρα και Γαύδο.

Θέρισο

Ένας από τους πιο κοντινούς προορισμούς στην πρωτεύουσά του είναι το χωριό Θέρισο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από το κέντρο των Χανίων. Για να το προσεγγίσετε, θα διασχίσετε έναν ασφαλτοστρωμένο και ελαφρά ανηφορικό δρόμο, που σίγουρα θα σας μαγέψει.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα περάσετε ανάμεσα από ψηλά πλατάνια και θα θαυμάσετε το καταπράσινο τοπίο στο Θερισιανό φαράγγι, με τους επιβλητικούς βράχους και τον ποταμό Κλαδισό να κυλάει παραδίπλα. Το χωριό εντοπίζεται σε υψόμετρο 580 μ., με τα Λευκά Όρη να ορθώνονται αγέρωχα ακριβώς από πάνω του.

Το Θέρισο είναι φημισμένο για την πλούσια ιστορία του, καθώς αποτέλεσε ορμητήριο για τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Επίσης, στις 10 Μαρτίου 1905 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 1.000 ακόμη αγωνιστές από όλη την Κρήτη συγκεντρώθηκαν εδώ και κήρυξαν ένοπλο επαναστατικό αγώνα κατά του πρίγκιπα Γεωργίου Β’, προκειμένου να επιτύχουν την ένωση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Οι σοκαριστικές αρετουσάριστες φωτογραφίες, όπως τις «έδωσαν» οι παπαράτσι!

Το κτήριο όπου στήθηκε το στρατηγείο των αγωνιστών σήμερα λειτουργεί ως μουσείο (Τρίτη-Κυριακή: 08.00-14.30, είσοδος ελεύθερη). Στην πλατεία θα παρατηρήσετε τον ανδριάντα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Τέλος, στο χωριό λειτουργεί και μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Tip: Το Θέρισο φημίζεται για τις παραδοσιακές ταβέρνες του που σερβίρουν ζουμερά κρεατικά και παραδοσιακά, κρητικά πιάτα, όπως γαμοπίλαφο, λουκάνικο με στάκα, αντικριστό, απάκι κ.ά.

Λουτρό

Το παραθαλάσσιο χωριουδάκι στο νότιο τμήμα του νομού, 71 χλμ. από το κέντρο των Χανίων, αποτελεί φημισμένο παραθεριστικό θέρετρο, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στο μικρό ψαροχώρι εικάζεται ότι υπήρξε η θέση της αρχαίας πόλης του Φοίνικα και το λιμάνι της Αρχαίας Ανώπολης.

Το Λουτρό οφείλει το όνομά του στα λουτρά που βρέθηκαν στην περιοχή και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για όσους θέλουν να απολαύσουν ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές. Μπορεί να έχει ένα δρόμο όλο κι όλο, «σπαρμένο» με ταβερνάκια, cafes και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά, μόλις το αντικρίσετε, δεν θα αναζητήσετε τίποτα παραπάνω.

Τα πάλλευκα σπιτάκια του (θυμίζουν πολύ κυκλαδίτικο τοπίο) «αγκαλιάζουν» το μικρό λιμανάκι, δημιουργώντας μια γραφική εικόνα που θα χαραχτεί στη μνήμη σας. Τα αξιοθέατά του είναι το κτήριο όπου στεγάστηκε το κυβερνείο κατά την Επανάσταση του 1821, τα ερείπια της αρχαίας Αράδαινας με την εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, καθώς και αυτά της Ανώπολης.

Αν έχετε ως βάση σας το Λουτρό, μπορείτε να εξερευνήσετε το φαράγγι της Σαμαριάς και της Αράδαινας ή να ανεβείτε στην Ανώπολη και να απολαύσετε τη μαγευτική θέα στο Λιβυκό πέλαγος. Από εδώ, επίσης, αναχωρούν καραβάκια που θα σας μεταφέρουν στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, το μικρό νησί της Γαύδου.

Tip: Στο Λουτρό θα φτάσετε μετά από 20 λεπτά με τα δρομολόγια της ΑΝΕΝΔΥΚ (www.anendyk.gr) που αναχωρούν από τα Σφακιά.

Πηγή: zarpanews.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share