Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σε αυτό το χωριό της Καραϊβικής τα παιδιά γεννιούνται κορίτσια και μεταμορφώνονται σε αγόρια: Η έλλειψη ενός ενζύμου που προκαλεί το παράξενο φαινόμενο!

7 Αυγούστου 2017 20:53
Σε αυτό το χωριό της Καραϊβικής τα παιδιά γεννιούνται κορίτσια και μεταμορφώνονται σε αγόρια: Η έλλειψη ενός ενζύμου που προκαλεί το παράξενο φαινόμενο!

Μια σπάνια γενετική ασθένεια προκαλεί την ανάπτυξη πέους σε μεταγενέστερο στάδιο - Το φαινόμενο εμφανίζεται σε 1 στα 90 παιδιά που γεννιούνται εκεί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια και παράλληλες σχέσεις: Ποια είναι τα πιο επιρρεπή;

Ορισμένα κορίτσια σε ένα απομονωμένο χωριό της Καραϊβικής μεταμορφώνονταισε αγόρια και αναπτύσσουν πέη όταν φτάνουν στην εφηβεία, εξαιτίας μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής που απαντάται σε 1 κάθε 90 γεννήσεις στην περιοχή.

Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα 90 παιδιά που γεννιούνται στο χωριό Σαλίνας της Δομινικανής Δημοκρατίας στην κυριολεξία πραγματοποιεί την παράξενη αυτή «μετάβαση» από το ένα φύλο στο άλλο πριν κλείσει τα 12.

Η γενετική αυτή διαταραχή είναι τόσο συχνή στην περιοχή που πλέον δεν θεωρείται αφύσικη από τους ντόπιους, οι οποίοι έχουν εφεύρει και τη δική τους ονομασία για τα παιδιά αυτά: τα αποκαλούν «guevedoces», μια σύνθετη λέξη που σημαίνει «πέος στα 12».

Η εν λόγω ομάδα των εφήβων του χωριού Σαλίνας, που ονομάζονται επιστημονικά ψευδοερμαφρόδιτοι, αποτελούν το αντικείμενο έρευνας ενός συναρπαστικού ντοκιμαντέρ από το BBC με τίτλο «Countdown to Life - the Extraordinary Making of You».

«Δεν ήξεραν τι φύλο ήμουν»

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ συνάντησαν τον Τζόνι, ο οποίος είχε γεννηθεί με εξωτερικά γεννητικά όργανα που έμοιαζαν με κοριτσιού, με αποτέλεσμα οι γονείς του να τον μεγαλώσουν ως κορίτσι.

Μεγαλώνοντας ως «Φελίσια» ο Τζόνι δεν είχε πέος. Σήμερα, στα 24 του χρόνια είναι βιολογικά άνδρας, μετά από μια διαδικασία μεταμόρφωσης που ξεκίνησε όταν ήταν 7 ετών. «Θυμάμαι ότι φορούσα ένα κόκκινο φορεματάκι. Γεννήθηκα στο σπίτι και όχι σε νοσοκομείο. Δεν ήξεραν τι φύλο ήμουν. Όταν με έστειλαν σχολείο, φορούσα φούστα. Ποτέ δεν μου άρεσε να ντύνομαι σαν κορίτσι. Όταν μου έφερναν κοριτσίστικα παιχνίδια δεν ασχολιόμουν καθόλου μαζί τους. Το μόνο που ήθελα ήταν να παίζω με αγόρια», εξηγεί ο Τζόνι στην κάμερα του BBC.

Το απόν ένζυμο

Η σπάνια γενετική διαταραχή προκαλείται από την έλλειψη ενός ενζύμου, η οποία παρεμποδίζει την παραγωγή ενός τύπου ανδρικής ορμόνης, της διυδροτεστοστερόνης (DHT) στη μήτρα.

Όλα τα έμβρυα, είτε αρσενικά είτε θηλυκά, έχουν γεννητικούς αδένες (γονάδες) και ένα γεννητικό φύμα ανάμεσα στα πόδια τους. Γύρω στις εννέα εβδομάδες της ζωής του, τα αρσενικά έμβρυα που φέρουν το χρωμόσωμα Υ αρχίζουν να παράγουν την διυδροτεστοστερόνη σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα το προαναφερθέν φύμα να μετατραπεί σε πέος. Στα θηλυκά έμβρυα μετατρέπεται σε κλειτορίδα.

Κάποια αρσενικά έμβρυα όμως, λόγω έλλειψης του ενζύμου 5α-αναγωγάση δεν εμφανίζουν αυτήν την ορμονική έκρηξη. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζονται θηλυκά στη γέννα, χωρίς όρχεις και με εξωτερικά γεννητικά όργανα που μοιάζουν γυναικεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νόστιμοι και καλοκαιρινοί κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο!

Έπειτα, όταν φτάνουν στην εφηβεία, η έκρηξη τεστοστερόνης μεταμορφώνει το κορμί τους με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν ανδρικά γεννητικά όργανα και να βαθαίνει η φωνή τους βιώνοντας δραματικές αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν συμβεί 12 χρόνια πριν, μέσα στη μήτρα.

πηγή:protothema.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share