Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τρίκαλα: Η δυτική Θεσσαλία βρίσκεται πλέον στα καλύτερα της!

20 Ιουνίου 2017 16:26
Τρίκαλα: Η δυτική Θεσσαλία βρίσκεται πλέον στα καλύτερα της!

Συνδυάζοντας τις ανέσεις μιας πόλης με ένα καταπράσινο τοπίο, τα Τρίκαλα ικανοποιούν και τους πιο «αστικούς» τύπους, αλλά και αυτούς που αναζητούν φύση και όμορφα τοπία.

Παίρνοντας την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και πηγαίνοντας μέσω Δομοκού, σε 328 χιλιόμετρα ή περίπου 4,5 ώρες , βρίσκεστε στα Τρίκαλα (αντίστοιχα από Θεσσαλονίκη, η διαδρομή από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών και Λαρίσης Τρικάλων διαρκεί περίπου 3 ώρες).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor αποκλειστικό: Ο μεγάλος νικητής του σημερινού ατομικού αγωνίσματος και το ξεχωριστό έπαθλο που θα απολαύσει!

Κάνοντας μια πρώτη αναγνωριστική βόλτα στην πόλη των 80 χιλιάδων κατοίκων, θα διαπιστώσετε ότι το ποδήλατο αποτελεί τρόπο ζωής, αφού τα Τρίκαλα είναι σχετικά επίπεδα και ενδείκνυνται για τον παραδοσιακό αυτό τρόπο μετακίνησης

Με τα δέντρα, τη φύση και φυσικό στολίδι τον ποταμό Ληθαίο, παραπόταμο του Πηνειού με την Κεντρική Γέφυρά του που ενώνει την κεντρική πλατεία με τον πεζόδρομο της Ασκληπιού, τα Τρίκαλα «γεμίζουν» το μάτι από την πρώτη κιόλας επαφή. Έχουν, όμως, πολλά ακόμη πράγματα να δείτε.

Από πού πρέπει να περάσετε Μια βόλτα στην παλιά πόλη θα είναι ενδεχομένως μια από τις πρώτες σας απόπειρες να γνωρίσετε τα Τρίκαλα. Αποτελούμενη από τις συνοικίες Βαρούσι και Παλιά Μανάβικα με τους περίτεχνους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της, η παλιά πόλη δίνει άλλη ατμόσφαιρα στην εκδρομή σας και σας ταξιδεύει σε άλλη εποχή. Η συνοικία Βαρούσι έως το 1930 θεωρούνταν η αρχοντική συνοικία των Τρικάλων και σήμερα είναι στο σύνολο της διατηρητέα, ενώ διακρίνεται για τα όμορφα αρχοντικά και τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης. Τα παλιά Μανάβικα είναι η συνέχεια της συνοικίας, τα οποία χαρακτηρίζονται κι αυτά από ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ενώ εκεί βρίσκονται αρκετές από τις καλύτερες ταβέρνες και cafe-bar των Τρικάλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Stradivarius: Το απίθανο καλοκαιρινό φόρεμα που κάνει πάταγο στην αγορά και δεν κοστίζει ούτε 18 ευρώ! (Photo)

Στο λόφο του προφήτη Ηλία, το Φρούριο της πόλης, που κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ., στολίζει το τοπίο μαζί με το τεράστιο ρολόι που τοποθέτησαν οι Οθωμανοί τον 17ο αιώνα, μαζί με μια καμπάνα βάρους 650 κιλών. Από εκεί ψηλά μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα όλης της πόλης, ενώ στο Φρούριο φιλοξενείται και το υπαίθριο θέατρο του Δήμου, αν πετύχετε κάποια παράσταση την εποχή που θα το επισκεφτείτε.


Στο λόφο, επίσης, βρίσκεται και η εκκλησία του προφήτη Ηλία, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ο Ζωολογικός Κήπος της πόλης, αν σας ενδιαφέρει να περάσετε μια μέρα με στρουθοκάμηλους, τίγρεις άλογα, ελάφια κι άλλα ζώα που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του.

Στο Τζαμί του Οσμάν Σαχ (Κουρσούμ Τζαμί) πρέπει επίσης να μπει «τσεκ» στη λίστα με τα αξιοθέατα που καλό θα ήταν να δείτε, αφού αποτελεί μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO, είναι κτίσμα 16ου αιώνα κι έχει θόλο μολυβοσκέπαστο. Σύμφωνα με την παράδοση, το τζαμί χτίστηκε από τον Οσμάν Σαχ, επειδή στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε από μια αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε.

Τα μουσεία της πόλης είναι αρκετά, με την Αρχαιολογική Συλλογή Τρίκκης με ευρήματα του Νομού από τη νεολιθική εποχή μέχρι και τα υστεροβυζαντινά χρόνια, με το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο όπου εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τα μέσα του 20ού, με το Μουσείο Μουσικής Ιστορίας, το Μύλο Ματσόπουλου που είναι σήμερα είναι ιστορικό-βιομηχανικό πάρκο και πολιτιστικό κέντρο και πολλά άλλα.

Μια βόλτα -ή και περισσότερες- στην οδό Ασκληπιού θα σας δώσει τον παλμό της πόλης, με μαγαζιά, κόσμο, ενέργεια και πολλά μέρη να… ξαποστάσετε.

Κοντινές αποδράσεις από τα Τρίκαλα Αν έχετε αρκετές ημέρες στη διάθεσή σας, τότε μπορείτε να αφιερώσετε κάποιες σε κοντινές από τα Τρίκαλα αποδράσεις, προκειμένου να γυρίσετε λίγο περισσότερο τον πανέμορφο αυτό νομό.

Στα 25 χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων, μπορείτε να περάσετε μια βόλτα από την Καλαμπάκα και τα εντυπωσιακά Μετέωρα που υψώνονται έξω από αυτήν και να επισκεφτείτε, από τα 30 μοναστήρια που υπήρξαν ιστορικά, τα 7 που λειτουργούν σήμερα, τα οποία από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Οδηγώντας 32 χιλιόμετρα έξω από τα Τρίκαλα, μπορείτε να επισκεφτείτε την Ελάτη , ένα ορεινό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά μέσα σε δάσος από έλατα, σε ύψος 920 μ., στο όρος Κερκέτιο , ενώ μισή ώρα και περίπου 26 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα βρίσκεται και η Καρδίτσα.

Όμορφος προορισμός είναι επίσης και η Παλαιοκαρυά στα περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων, η οποία φημίζεται για τα τοξωτά της γεφύρια, τα τρεχούμενα νερά της και την άγρια φυσική ομορφιά της.

Μια βόλτα προς τη Λίμνη Πλαστήρα θα μπορούσε να ολοκληρώσει το καλοκαιρινό σας ταξίδι και να σας δώσει την ευκαιρία να θαυμάσετε μια διαφορετική από τα συνηθισμένα φύση, πριν επιστρέψετε στους αθηναϊκούς ρυθμούς.

Πηγή:msn.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share