Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

5+1 κλασσικές παραστάσεις που πρέπει να δεις φέτος το χειμώνα!

Μην τις χάσεις!

26 Νοεμβρίου 2019 12:25
5+1 κλασσικές παραστάσεις που πρέπει να δεις φέτος το χειμώνα!

Ο χειμώνας μας χτύπησε την πόρτα κι αφού σταματήσαμε τις βόλτες σε παραλίες και τις εξόδους σε ταράτσες για κοκτέιλ τι καλύτερο από μια καλή ταινία στο σινεμά ή ακόμα καλύτερα μια καλή παράσταση στο θέατρο.

«Ο Άσχημος» του Marius Von Mayenburg στο Tempus Verum!

Κάθε χρόνο ανεβαίνουν υπέροχες παραστάσεις σε διάφορες θεατρικές σκηνές τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης, παρ' όλα αυτά πάντα θα αγαπάμε και θα τιμούμε κλασσικά θεατρικά έργα σαν αυτά που σας παρουσιάζουμε παρακάτω και σας τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας

Ο Σαίξπηρ είναι σταθερή αξία στο θέατρο εδώ και αιώνες. Η ρομαντική του κωμωδία «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» γράφτηκε το 1595 και φέτος το βλέπουμε στο θέατρο Βεάκη σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια.

Στους κεντρικούς ρόλους ο Αιμίλιος Χειλάκης που αναλαμβάνει τον διπλό ρόλο του Θησέα και του βασιλιά των ξωτικών Όμπερον και ο Δημήτρης Πιατάς που θα ερμηνεύσει τον Πάτο, έναν από τους πιο αξιαγάπητους και κωμικούς χαρακτήρες του παγκόσμιου δραματολογίου. Τον ρόλο της βασίλισσας των ξωτικών Τιτάνιας θα ερμηνεύσει η Αθηνά Μαξίμου και τον εμβληματικό Πουκ ο Μιχάλης Σαράντης.

Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» είναι το πιο παραμυθένιο από τα κλασικά έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ κι αυτό που θα σε κάνει να αναρωτηθείς για την πραγματική φύση του έρωτα, την αγνότητα και τη μανία του, χωρίς να σε βαρύνει.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη – Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 18.00 και 21.00
Κυριακή: 19.00

Ο θάνατος του εμποράκου

Ο Άρθουρ Μίλερ είναι σπουδαίος συγγραφέας. Μαζί με τον σύγχρονό του Τένεσι Ουίλιαμς, ίσως είναι οι καλύτερες φωνές της γενιάς τους στο Αμερικανικό θέατρο. «Ο θάνατος του εμποράκου» δε ίσως είναι το πιο δυνατό του έργο. Με αφορμή το απατηλό αμερικανικό όνειρο και το πως κατέρρευσε για πολλούς με το κράχ του 1929, ο Άρθουρ Μίλερ μιλά ουσιαστικά για τις αυταπάτες μας, τις εμμονές μας και τις σχέσεις μας την οικογένειά μας. Μιλά απευθείας στην ανθρώπινη ψυχή, για την εύθραυστη ανθρώπινη φύση.


Στο ανέβασμα με τον Δημήτρη Καταλειφό στο θέατρο Εμπορικόν αξίζει να πάρεις μαζί σου χαρτομάντιλα. Είναι από πιθανό ως πιθανότατο ότι θα κλάψεις. Ο ηθοποιός ενσαρκώνει τον Ουίλι Λόμαν, τον «Εμποράκο» του έργου με τρόπο σπουδαίο, με κάθε του έκφραση, κάθε μέλος του σώματος του. Κι όλα αυτά υπηρετούν μοναδικά τις υπέροχες λέξεις του Άρθουρ Μίλερ. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση – σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα.

Μαζί με τον Δημήτρη Καταλειφό στη σκηνή ανεβαίνουν οι: Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Νούσης, Γιώργος Ζιόβας, Χρήστος Ευθυμίου, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Τάσος Λέκκας, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Γιώργος Πατεράκης, Χρύσα Γκινίκη, Ιοκάστη-Αγαύη Παπανικολάου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τρίτη: 20:30
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο : 20:30
Τετάρτη & Κυριακή : 19:00

Αρχιμάστορας Σόλνες

Το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Ίψεν, Αρχιμάστορας Σόλνες δημοσιεύτηκε το 1892. Την περίοδο που το έγραφε ο Χένρι Ίψεν περνούσε αρκετό χρόνο με μία 18χρονη φοιτήτρια από τη Γενεύη. Εξού και ο χαρακτηρισμός «αυτοβιογραφικό» για το έργο του, στο οποίο ο ώριμος αρχιτέκτονας Σόλνες ερωτεύεται την 23χρονη Χίλντα. Παλεύει με τις τύψεις του για το παρελθόν και τη γυναίκα του και διχάζεται.

Το διαχρονικό έργο του Ίψεν μιλά για τη νιότη και τα γηρατειά, αλλά και για τον έρωτα για τον οποίο αναρωτιέται αν είναι η κινητήριος δύναμη για το αδύνατον. Φέτος ανεβαίνει με τον Γρηγόρη Βαλτινό στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ηθοποιό που αποτελεί σίγουρα μια πρώτη εγγύηση για ένα απολαυστικό θέαμα. Βάλε στην εξίσωση και το «βάρος» του Ίψεν ως συγγραφέα και καταλαβαίνεις γιατί πρέπει να το παρακολουθήσεις.

Μαζί του στη σκηνή του θεάτρου Ιλίσια οι: Κατερίνα Λέχου, Αντίνοος Αλμπάνης, Ιώβη Φραγκάτου, Μιχάλης Αεράκης, Κατερίνα Κρέπη και ο Κώστας Καστανάς.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη και Κυριακή: 18.15
Πέμπτη: 20.00
Παρασκευή και Σάββατο: 21.00

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ

Ο Έντουαρντ Άλμπη κατάφερε να φτιάξει το πιο κυνικό και σπαρακτικό έργο για τη μάχη των φύλων και τις προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων μέσα από το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ».
Κλασικό όχι με την έννοια της παλαιότητας, αλλά με την έννοια της διαχρονικότητας το έργο του Άλμπη μετατρέπει ένα σαλόνι σε πεδίο μάχης. Μέσα στο πεδίο ο Τζώρτζ και η Μάρθα μάχονται να γκρεμίσουν κάθε ψεύδος μεταξύ τους, ακόμα και το λεγόμενο ζωτικό ψεύδος και να μείνουν μόνο με τις αλήθειες τους. Είναι παντρεμένοι πάνω από είκοσι χρόνια και ξέρουν να πατάνε ο ένας τα «κουμπιά» του άλλου με πρωτοφανή ευκολία. Εκείνος είναι ένας παραιτημένος καθηγητής ιστορίας σε Πανεπιστήμιο κι εκείνη κόρη του Πρύτανη. Στο παιχνίδι τους θα εμπλέξουν και το Νικ και τη Χάνι ένα νεαρό ζευγάρι.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και η Μαρία Πρωτόπαππα κυριαρχούν στη σκηνή του θεάτρου Αθηνών ως Τζωρτζ και Μάρθα. Στο πλευρό τους οι Προμηθέας Αλειφερόπουλος και Ντάνη Γιαννακοπούλου ως συμπαίκτες ερήμην τους. Οι ψευδαισθήσεις συχνά είναι αυτό που μας κρατά ζωντανούς. Αντέχει κανείς να ζήσει χωρίς αυτές;

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη- Πέμπτη –Παρασκευή -Κυριακή : 21.00
Σάββατο: 18.00 και 21:15

Οι τρεις αδερφές

Η παράσταση που πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις στα «προσεχώς» σου είναι οι Τρεις Αδερφές του Άντον Τσέχωφ που θα παρουσιαστούν από 17 Ιανουαρίου στο θέατρο Βεάκη. Πρόκειται για το ανέβασμα που πραγματοποιεί ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς. Οι πρωταγωνιστές του δεν χρειάζονται συστάσεις. Ο σκηνοθέτης επιστρατεύει μεταξύ άλλων τους: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αιμίλιο Χειλάκη, Αθηνά Μαξίμου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ορφέα Αυγουστίδη, Αινία Τσιαμάτη κ.α. για να ανεβάσει το έργο του Τσέχωφ. Ένα έργο, ναυαρχίδα στο κεφάλαιο: «κλασικά έργα».

Το έργο του Ρώσου δραματουργού καταδεικνύει ένα σύστημα αδράνειας και απραξίας (συχνά απαντάται στα έργα του αυτή η βαθιά πλήξη των ηρώων) που συγκρούεται με τη λαχτάρα για ζωή. Πρόκειται για μια εκ νέου ανάγνωση του έργου από τον σκηνοθέτη, στο οποίο οι ηρωίδες, όχι νέες αλλά μεγάλες πια επιστρέφουν σε μία ειδική στιγμή στο χρόνο που ακόμα τους υποσχόταν ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.

Από 17 Ιανουαρίου στο Θέατρο Βεάκη.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη και Κυριακή:19.00
Πέμπτη:20.00
Παρασκευή:21.00
Σάββατο:18.00 και 21.00.

Κι ένα από τα «κλασικά έργα» του παραλόγου: Ο Ρινόκερος

Στον Ρινόκερό του ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του θεάτρου του παραλόγου, ο Ευγένιος Ιονέσκο εκφράζει την αγωνία του για την πορεία του ανθρώπινου είδους. Βλέπει τον άνθρωπο να μεταμορφώνεται σε φανατικό, επιθετικό ον, σε καταστροφικό πλάσμα έτοιμο να σκοτώσει το όνειρο για μια κοινωνία ελεύθερη και δημιουργική.

Πρόκειται για το έργο του Ιονέσκο που «αντιτίθεται σε κάθε μαζική υστερία, σε κάθε επιδημία που καλύπτεται με τον μανδύα της λογικής των ιδεών», σύμφωνα με τον συγγραφέα του. Συνοδοιπόροι στο ταξίδι αυτό που συντελείται στο θέατρο Κιβωτός, ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας και ο ηθοποιός Άρης Σερβετάλης. Παίζουν ακόμα: Έλλη Τρίγγου, Στέλιος Ιακωβίδης, Ροζαλία Κυρίου, Θάνος Μπίρκος, Πάνος Παπαδόπουλος, Αγγελική Τρομπούκη, Κωστής Μπούντας, Αναστασία Στυλιανίδη.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη και Κυριακή: 20.00
Πέμπτη – Παρασκευή 21.00
Σάββατο: 18.00 και 21.00

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share