Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Η αρρώστια της Νιότης του Φέρντιναντ Μπρούκνερ στο Tempus Verum-Εν Αθήναις!

8 Νοεμβρίου 2019 12:50
Η αρρώστια της Νιότης του Φέρντιναντ Μπρούκνερ στο Tempus Verum-Εν Αθήναις!

Βιέννη, μεσοπόλεμος. Μια ομάδα νέων φοιτητών της Ιατρικής δοκιμάζει τα όριά της, φλερτάροντας με την καταστροφή. Απελπισμένοι, απόλυτα διαψευσμένοι μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπερδεμένοι ηθικά και ιδεολογικά, παγιδεύονται σε παιχνίδια ασύδοτα και αμείλικτα, θεωρώντας τη νιότη τους αρρώστια που πρέπει να αφανιστεί.

Οι χαρακτήρες, ακροβατώντας ανάμεσα στην ιδιοφυΐα και στην παράνοια, στις σπουδές και στα πειράματα, ανακαλύπτουν τα όρια τους, φωτίζοντας σκοτεινές πτυχές του υποσυνείδητου που θα θέλαμε να ξεχάσουμε.

Η παζολινική ατμόσφαιρα του έργου, μας κάνει να αναρωτηθούμε πραγματικά πόσο μακριά μπορεί να βρισκόμαστε από μια εποχή σκληρότητας και απανθρωπισμού. Τα παιχνίδια εξουσίας και το ερωτικό τους πάθος, θα τους φτάσει στο τέλος στα άκρα.

«Η αρρώστια της νιότης» (“Krankheit der Jugend“), ένα θεατρικό γραμμένο το 1926, αποτελεί ένα ψυχογράφημα του Φέρντιναντ Μπρούκνερ (1891-1958). Ο αυστριακός συγγραφέας μέσα από τα περισσότερα έργα του αποτυπώνει τη ματιά του πάνω στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία της εποχής – μιας εποχής και μιας γενιάς που
προετοίμασε το έδαφος για την έλευση του σκότους που ονομάζεται ναζισμός. Τολμηρός και άκρως ρεαλιστικός, για την εξπρεσιονιστική του καταγωγή, ο συγγραφέας, λίγο πριν ο Χίτλερ ανέβει στην καγκελαρία, αυτοεξορίζεται στην Γαλλία και γράφει το αντιφασιστικό έργο «Οι Ράτσες».

Η «Αρρώστια της Νιότης» είναι ο προάγγελος, η υπενθύμιση στην φράση του Μπρεχτ «Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το θηρίο. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό». Άλλωστε, όπως σημειώνει και ο σκηνοθέτης της παράστασης «Δεν είναι εποχές για εφησυχασμό».

Ο Δημήτρης Λάλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Tempus Verum-Εν Αθήναις προσεγγίζει απόλυτα, αφοριστικά, σαν μια εκμηδενιστική παρέλαση, την «Αρρώστια της Νιότης» σε μια παράσταση που καίει, με τον τρόπο που καίει ο πάγος.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Ο Δημήτρης Λάλος έχει βάλει ψηλά τον πήχη και δουλεύει με συνθήκες πειραματικού εργαστηρίου. Διαμορφώνει ηθοποιούς με σκηνικό ήθος, ιδιάζουσα προσωπική τεχνική […]. Η ομάδα των ηθοποιών φυσάει! Κυριολεκτικά. Αποτελεί πλέον πρότυπο Σχολής. Κώστας Γεωργουσόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Φέρντιναντ Μπρούκνερ
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Μάριος Ράμμος
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλης

ΠΑΙΖΟΥΝ
Ξένια Αλεξίου, Τάσος Δέδες, Κρίστελ Καπερώνη, Μελίνα Λεφαντζή, Χριστίνα Μαριάνου,
Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Ουσίκ Χανικιάν
Πού: Tempus Verum-Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι
Πότε: 16 Οκτ - 11 Ιαν 2020 Κάθε Σάββατο στις 18:00
Διάρκεια: 90΄
Εισιτήρια: 15 € (κανονικό), 12 € (μειωμένο)
Προπώληση: www.viva.gr
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 3425170

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share