Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Θέατρο: Πρεμιέρα για το "Κοίτα Ανθρωπάκο"!

Απόψε!

1 Ιουνίου 2019 15:14
Θέατρο: Πρεμιέρα για το

Η ομάδα A(r)CT παρουσιάζει την performance χορού "Κοίτα, ανθρωπάκο", σε χορογραφία της Ελένης Παπαϊωάννου, στο Από Μηχανής Θέατρο, μόνο για 6 παραστάσεις, κάθε Σάββατο και Κυριακή από την 1η έως τις 16 Ιουνίου.

Με έναυσμα το έργο του «αιρετικού» ψυχαναλυτή Βίλχελμ Ράιχ «Άκου, ανθρωπάκο» η ομάδα A(r)CT ξεκινά μία διαδρομή στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου που συχνά νομίζει πως είναι κυρίαρχος του εαυτού του αλλά εν τω μεταξύ έχει υποταχθεί.

H παράσταση εκφράζει την αγωνία απέναντι στην εικόνα του καθημερινού ανθρώπου που καταρρέει και ισοπεδώνεται μπροστά σε ένα σύστημα φασιστικό και μία κοινωνία που μοιάζει με φυλακή. Αυτή η αγωνία μεταφέρεται πάνω στη σκηνή και μετατρέπεται σε μία κωμική τραγωδία.

Έχοντας ως πηγή έμπνευσης καλλιτέχνες και κινήματα της εποχής του συγγραφέα, όπως ο φουτουρισμός, ο σουρεαλισμός και ο ντανταϊσμός η ομάδα μεταφέρει επί σκηνής αυτόν τον προβληματισμό και εξερευνά τον τρόπο με τον οποίον το σώμα μπορεί να επικοινωνήσει ένα τόσο έντονο και συμπαγές μήνυμα όπως αυτό του βιβλίου.

Οι χορευτές απευθύνονται στο κοινό σε τόνο επιτακτικό, θέτοντας ερωτήματα τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, προτρέποντας τους θεατές να αναλογιστούν όσα συμβαίνουν γύρω τους και να αντισταθούν σε αυτή τη συνεχόμενη ηθική κατάπτωση. Μια υπενθύμιση για το βασικό γεγονός πως έχουμε απομακρυνθεί από τις απλές, τις μεστές, αλήθειες της ζωής.

Το «Κοίτα, Ανθρωπάκο» είναι ένα έργο ανθρωποκεντρικό, με κύριους χαρακτήρες τρεις καθημερινούς, όμοιους ανθρώπους που ζουν περικυκλωμένοι από όσα έμαθαν πως πρέπει να πιστεύουν και με την ψευδαίσθηση πως είναι ελεύθεροι.

Χορογραφία: Ελένη Παπαϊωάννου
Πρωταγωνιστούν: Έμυ Αμερικάνου, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Μιχάλης Σαγάνης
Μουσική Σύνθεση και Σχεδιασμός Ήχου: Πάνος Χουντουλίδης
Σκηνικά/Σκηνογραφία: Ελένη Παπαϊωάννου σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική ομάδα ΝΙ
Επιμέλεια Κοστουμιών: Μελισσάνθη Σπέη

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ
Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, 210 5237297
Σάββατο και Κυριακή 1,2,8,9 Ιουνίου στις 21:00
15, 16 Ιουνίου στις 18:00

Εισιτήριο: 5-10 ευρώ

«Xαρτοπόλεμος» στο θέατρο Αμαλία.

Ο «Χαρτοπόλεμος», η απόλυτη Sold Out επιτυχία, ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αμαλία. Συγκεκριμένα, παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 27/5 και την Τρίτη 28/5.
.

Η παράσταση αγκαλιάστηκε όσο λίγες την προηγούμενη θεατρική σαιζόν, ξεχώρισε από κοινό και κριτικούς και χαρακτηρίστηκε ως «γροθιά στο στομάχι» για την σύγχρονη πραγματικότητα. Κωμωδία και δράμα, αγωνιώδες θρίλερ και καθημερινότητα συμπλέκονται και συνθέτουν το μωσαϊκό του έργου, αλλά και την ταυτότητα της Ελλάδας του σήμερα.

Λίγα λόγια για το έργο:
Σε ένα υποθηκευμένο σπίτι, έναν σύγχρονο «Βυσσινόκηπο», πέντε ήρωες, τρία αδέλφια, μια κοπέλα και ένας πωλητής, όλοι εκπρόσωποι της αντιηρωικής γενιάς των τριαντάρηδων στην Αθήνα της κρίσης, κρίνονται, αλληλοαγαπιούνται και αλληλοκατασπαράζονται. Σε μια μόνο μέρα παιδικά και ενήλικα τραύματα χρόνων βγαίνουν στην επιφάνεια. Η προσπάθεια για επιβίωση-οικονομική αλλά και συναισθηματική-οδηγεί στα άκρα με αναπάντεχη κατάληξη. Ένα σύγχρονο θρίλερ που θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί στην διπλανή μας πόρτα. Ένας «Χαρτοπόλεμος» που θα σκορπίσει στον αέρα τις στάχτες μιας ολόκληρης κοινωνίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Βαγγέλης Ρωμνιός
Δραματουργία - Επεξεργασία κειμένου: Γιωργής Τσουρής
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Μουσική-Video εγκατάσταση: Γιωργής Τσουρής
Σκηνικά: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτης: Γιωργής Τσουρής
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Άρτεμις Βαλτάτζη
Φωτογραφίες: Γεωργία Παναγοπούλου-Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Οργάνωση Παραγωγής: MA NON TROPPO* - Γιωργής Τσουρής
Εκτέλεση Παραγωγής: Όψεις Πολιτισμού

Ηθοποιοί: Γιωργής Τσουρής, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Θάνος Αλεξίου, Παύλος Πιέρρος και Φοίβος Ριμένας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30
Διάρκεια: 85 λεπτά
Χώρος: ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ
Εισιτήριο: Κανονικό 13 ευρώ, Μειωμένο 10 ευρώ, Aτέλεια 5 ευρώ
Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου Αμαλία, Καθημερινά 10-15.00 & 17.30-21.30
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2310842509, 2310257218
.
8€ από 13€ για Είσοδο 1 Ατόμου

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Οιδίπους στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου!

Καλοκαίρι 2019: Ορέστεια του Αισχύλου στην Αρχαία Επίδαυρο

Διαβάστε περισσότερες προτάσεις θεάτρου στο Athensmagazine.gr

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share