Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη στο ξενοδοχείο Μπάγκειον

Το Athensmagazine.gr προτείνει!

28 Μαΐου 2019 12:15
Η «Μήδεια» του Ευριπίδη στο ξενοδοχείο Μπάγκειον

Το αριστούργημα του Ευριπίδη, «Μήδεια» θα ζωντανέψει από τις 14 Ιουνίου και για 10 μόνο παραστάσεις στην καρδιά της πόλης, στην Ομόνοια και το ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο «Μπάγκειον».

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, πριν δύο χρόνια,στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης, STET- the English Theatre, όπου για πρώτη φορά ακούστηκε η τραγωδία στα ελληνικά και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Γεωργαλάς, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, συνεχίζει να πειραματίζεται και να δουλεύει πάνω στον λόγο του Ευριπίδη με την εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, η οποία επιμένει να ερμηνεύει την ιστορία με ψυχαναλυτική προσέγγιση. Μια μετάφραση, άμεση και ποιητική,που εμπεριέχει την προσωπική του θεώρηση και επιχειρεί να πλησιάσει την ψυχή των ηρώων.
Το ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Τζούλη Σούμα.


Σκηνοθετικό Σημείωμα:
Η πρώτη φορά που ασχολείσαι με την αρχαία τραγωδία, είναι σαν μια πρώτη εξερεύνηση ενός οικείου –άγνωστου τόπου. Υπάρχουν πολλά να δεις και να σε τραβήξουν μέσα στη δίνη της και πολλά που σου αποκαλύπτονται όταν έχεις φύγει από εκεί και σε κάνουν να θες να ξαναγυρίσεις.
-Η Μήδεια δεν είναι η ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας.
-Είναι ο πρώτος πόλεμος ή ο πρώτος Γάμος μεταξύ του άντρα και της γυναίκας.
-Είναι η ρήξη μεταξύ δύο ισχυρών πολιτισμών.
-Είναι η αναμέτρηση , η καταδικασμένη , του ανθρώπου με τη φύση και με το « θείο».
-Είναι, για μένα, ένα αρχέγονο μυστήριο απ’ το οποίο βγαίνεις σοκαρισμένος και καθαγιασμένος. Ο θεός Έρωτας, σαν άλλος Διόνυσος, αποκαλύπτεται και επιβάλλεται μέσα από πράξεις καταλυτικές για την ανθρώπινη ψυχή.
Η πρώτη ευκαιρία μου δόθηκε από το θέατρο STET- the English Theatre και το Εθνικό Θέατρο της Χάγης, όπου παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα ελληνικά η τραγωδία του Ευριπίδη, πριν δυο χρόνια στα πλαίσια του φεστιβάλ Μήδειας που έγινε εκεί.
Η παράσταση εκείνη παρουσιάζεται τώρα στο Μπάγκειον. Από τότε η προσέγγιση οφείλει να έχει πάει πιο βαθιά. Τόσο για μας όσο και για τους θεατές , η «Μήδεια» είναι ο τόπος μέσα μας όπου θα θελήσουμε σίγουρα να ξαναγυρίσουμε.

Ηθοποιοί : Τζούλη Σούμα,Κυριακή Καραλουκά,Γιώργος Σταυριανός, Νίκος Δερτιλής, Σταύρος Γιαννακόπουλος

Συντελεστές :
Μετάφραση : Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία- Επεξεργασία : Δημήτρης Γεωργαλάς
Μουσική : Πλάτων Ανδριτσάκης
Κοστούμια : Δημήτρης Ντάσιος
Φωτισμοί : Βασίλης Αποστολάτος
Χορογραφίες- Επιμέλεια Κίνησης : Φαίδρα Σούτου
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
Δημιουργικό: Ανδρέας Πούρνος
Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

Έναρξη Παρασκευή 14 Ιουνίου, για 10 παραστάσεις
Σάββατο 15 Ιουνίου
Κυριακή 16 Ιουνίου
Πέμπτη 20 Ιουνίου
Παρασκευή 21 Ιουνίου
Σάββατο 22 Ιουνίου
Κυριακή 23 Ιουνίου
Πέμπτη 27 Ιουνίου
Παρασκευή 28 Ιουνίου
Σάββατο 29 Ιουνίου
Κυριακή 30 Ιουνίου
Ωρα έναρξης: 21:30

Διάρκεια: 80 λεπτά

Μπάγκειον : Πλατεία Ομονοίας 19, Κέντρο

"Στην Εθνική με τα μεγάλα" στο θέατρο 104

Η Θεατρική Εταιρεία “Κάτοπτρον” παρουσιάζει το έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη “Στην Εθνική με τα Μεγάλα”, σε σκηνοθεσία του Σταύρου Ράγια, κάθε Δευτέρα και Τρίτη του Μαΐου στο Θέατρο 104.

Πρόκειται για ένα έργο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, που παρουσιάζει την αλληγορική πορεία τριών νέων στην αναζήτηση της ατομικής και της συλλογικής ταυτότητας. Mια μητέρα εξαφανισμένη από καιρό, δύο αδέρφια που ξαναβρίσκονται κοντά και πάλι, ο πατέρας που δεν ζει πια, και η φίλη του μικρού αδερφού, ξετυλίγουν άλλοτε με σκληρότητα και άλλοτε με ευαισθησία το μπερδεμένο κουβάρι μιας αλλόκοτης ελληνικής οικογένειας. Το έργο πρωτοπαίχτηκε στην Ελλάδα στο Θέατρο “Νέα Σκηνή” του Λευτέρη Βογιατζή.

Φανταστείτε μια μεγάλη λεωφόρο. Νύχτα. Αύγουστος. Περνούν φορτηγά με αναμμένα τα φώτα τους στη μεγάλη σκάλα. Όποιος τα συναντήσει τυφλώνεται. Είναι η Εθνική. Η Εθνική μας: οδός, περιπέτεια, πραγματικότητα. Είναι εκεί και η εθνική μας φαντασίωση. Ποιός καταφέρνει να διατηρήσει αλώβητη την όρασή του, για να ξεχωρίσει τα μικρά από τα μεγάλα; Και ποιός μπορεί να βάλει σε αυτή τη λεωφόρο τα σωστά σημεία στίξης πεζοπορώντας;

Το έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη “Στην Εθνική με τα μεγάλα” δημιουργεί τους οδοδείκτες σε αυτή τη λεωφόρο για να δούμε τους εαυτούς μας”. (Σταύρος Ράγιας)

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ένα κείμενο και μια θεατρική παράσταση για την εγχώρια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα αναλλοίωτη εδώ και δεκαετίες. Οι ήρωες είναι οι γείτονες της διπλανής πόρτας. Πριν την κρίση. Ή μέσα σ΄αυτήν. Όλοι θα βρούμε κάτι να θυμηθούμε...

Παραγωγή: ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Για 8 παραστάσεις

Δευτέρα και Τρίτη 6-7, 13-14, 20-21, 27-28 Μαΐου 2019,

Ώρα έναρξης: 21:15

Διάρκεια: 80 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 12 €

Μειωμένο: 8 €

Προπώληση εισιτηρίων:

Και στο ταμείο του Θεάτρου 104
Θέατρο 104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα(μετρό Κεραμεικός

www.104.gr | Facebook: theatre104

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Μετρό: Το θέατρο βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από το σταθμό «Κεραμεικός» [www.ametro.gr]

Λεωφορεία: Γραμμές 026, 027, 813, 836, 856, 865, Α16

Στάση “Σίδερα” (επί της Ιεράς Οδού) [www.oasa.gr]

Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων

Στην οδό Τριπτολέμου και στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου υπάρχουν κλειστά πάρκινγκ, σε απόσταση 70 μέτρων από το θέατρο (χρέωση 5 €)

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Ο Δον Ζοοάν με το Νίκο Κουρή πάει περιοδεία!

Εγώ ο Μπέρτολτ Μπρεχτ στο θέατρο ΕΝΑΣΤΡΟΝ

Διαβάστε περισσότερες προτάσεις θεάτρου στο Athensmagazine.gr

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share