Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020

Εγώ ο Μπέρτολτ Μπρεχτ στο θέατρο ΕΝΑΣΤΡΟΝ

Το Athensmagazine.gr προτείνει!

17 Μαΐου 2019 15:24
Εγώ ο Μπέρτολτ Μπρεχτ στο θέατρο ΕΝΑΣΤΡΟΝ

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος έχει να μας προτείνει μια πολιτικό θέατρο, μια παράσταση με έντονα νοήματα. Ίσως και να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ο Κωνσταντίκος Κωνσταντόπουλος παίρνει τους μαθητές και φτιάχνει έναν θίασο που το ταλέντο είναι πρωταγωνιστής.

Λίγα λόγια για τον Μπρέχτ

Τα έργα του χαρακτηρίζονταν αρχικά από πνεύμα καταδίκης του πολέμου και του μιλιταρισμού, ενώ στη συνέχεια παρατηρείται μια αποφασιστική στροφή στη σκέψη και τη ζωή του, που εμπνέεται από τη μαρξιστική φιλοσοφία. Σημαντική ώθηση στη σχέση του με την εργατική τάξη και το κίνημά της έδωσε η μαζική εξαθλίωση που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 και η νέα ορμητική ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στη Γερμανία.

Το σημείωμα του σκηνοθέτη

Χρόνια είμαι στις τάξεις, πάνω από είκοσι πια…

Εφέτος, όμως, για πρώτη φορά, με τους μαθητές της τάξης στη Σχολή Τράγκα, πήραμε την απόφαση, κι αυτό ίσως λόγω και των γενικότερων πολιτικοκοινωνικών συνθηκών (ομολογουμένως, σε εποχές δύσκολες, όπου ερωτήματα όπως: “τι είναι η πατρίδα (μας)”, “τι είναι ο άνθρωπος” κλπ. μας φέρνουν ενώπιον των ευθυνών μας), πήραμε την απόφαση (έκανα μεν την πρόταση –ανάμεσα, βεβαίως, και σε άλλες– αλλά τα παιδιά, τα παιδιά ήταν εκείνα που πήραν ομόφωνα την τελική απόφαση, και προς τιμήν τους!) να ανιχνεύσουμε, να μελετήσουμε, να δούμε και όσο μας επιτρέπουν οι γνώσεις μας και οι δυνάμεις μας να κατανοήσουμε αυτό που λέμε… “πολιτικό θέατρο”!

Όλα οδηγούσαν στον Μπρεχτ – τον κατ’ εξοχήν αντιπρόσωπο του πολιτικού θεάτρου. Η προτροπή του: “Άλλαξε τον κόσμο: το ’χει ανάγκη” μας σημάδεψε.

Διαβάσαμε πολλά: άρθρα, μελέτες, δοκίμια… Ακούσαμε τραγούδια… Διαβάσαμε ποιήματα και πεζά… Μοιραστήκαμε και μελετήσαμε και το “Μανιφέστο για ένα νέο θέατρο” του Π. Π. Παζολίνι…

Έφτιαξα το σενάριο –μια σύνθεση κειμένων, ποιημάτων, στίχων και τραγουδιών του Μπρεχτ, μιας και καταλήξαμε να μείνουμε αποκλειστικά σε κείνον– και ξεκινήσαμε τις πρόβες… Ένα ολόκληρο σχολικό εξάμηνο μελετήσαμε (μάθημα-πρόβα) πάνω στον τρόπο, το ύφος, το περιεχόμενο, τον λόγο, τον παλμό, τον τόνο και την δυναμική τού πολιτικού θεάτρου.

Ωραίο ταξίδι! Όλοι μας όλοι μας μάθαμε πολλά πράγματα!

Μάθαμε ότι: “Κανένας δεν μπορεί να δει τον άνθρωπο σωστά, αν δεν ξέρει πως ο άνθρωπος είναι η μοίρα του ανθρώπου”…

Καταλάβαμε ότι: “Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι, είμαστε χαμένοι. Φίλος μας είναι η αλλαγή”.

Συνειδητοποιήσαμε ότι: “Χρειάζονται πολλά, τον κόσμο για να αλλάξεις: Οργή κι επιμονή. Γνώση κι αγανάχτηση. Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά. Ψυχρή υπομονή, κι ατέλειωτη καρτερία. Κατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου. Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς την πραγματικότητα να αλλάξουμε”.

Κατανοήσαμε ότι: “Όταν αυτοί που είναι ψηλά μιλάνε για ειρήνη, ο απλός λαός ξέρει πως έρχεται ο πόλεμος”.

Σκεφτήκαμε ότι στο θέατρο: “Θέλουμε ξύπνιους θεατές – κι ακόμα πιο πολύ: ξυπνούς!”

Τα λόγια του Μπρεχτ χαράχτηκαν βαθειά μέσα μας: “μέσα στο φως, φτάνουν εκείνοι που μπορείς να τους συγκινήσεις, να τους διασκεδάσεις, να τους αλλάξεις”.

Μέσα στο… φως!!!»

Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2018

θεατρο μπρεχτ

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
Σύνθεση - δραματουργική επεξεργασία κειμένων: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
Επιμέλεια: μουσικής, κοστουμιών, φωτισμού: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

Μουσική: Κουρτ Βάιλ, Θάνος Μικρούτσικος, Αντώνης Κιζούλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Παπαγιάννη
Ήχος - φως: Γιώτα Βερούχη
Φωτογραφίες: Ελένη Κερολλάρι

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Παναγιώτης Βουτσινάς, Αναστασία Δέλτα, Μαρίνα Καλαματιανού, Ελένη Κερολλάρι, Στέλιος Κουλετάκης Άντρεα Μαύρου, Χριστίνα Πανταζή, Χριστίνα Παπαγιάννη

Παραστάσεις
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη
14 και 15/2, 21 και 22/2, 28/2 και 1/3 στις 21.00

Είσοδος ελεύθερη
Για κρατήσεις θέσεων: 6945172488

Θέατρο Έναστρον
Μπουμπουλίνας και Δεληγιάννη 19, Μουσείο
Τηλ.: 210.82311790, 6980588063

TAGS
 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share