Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μαθήματα πολέμου ΙΙ στο Μέγαρο μουσικής

Το Athensmagazine.gr προτείνει!

6 Μαΐου 2019 13:39
Μαθήματα πολέμου ΙΙ στο Μέγαρο μουσικής

Τα πρώτα Μαθήματα Πολέμου στο Μέγαρο το 2018 σημείωσαν τεράστια επιτυχία. Η παράσταση που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς παρουσιάστηκε επίσης τον φετινό Μάρτιο στην Αίθουσα «Γεχούντι Μενουχίν» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης.

Τα Μαθήματα Πολέμου ΙI: Σικελικά δράματα παρουσιάζουν επεισόδια από τη δεύτερη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου, τη Σικελική Εκστρατεία (415-413 π.Χ.), αντλώντας ιστορικό υλικό από το 6ο, το 7ο και μέρος του 8ου βιβλίου της θουκυδίδειας συγγραφής. Τα γεγονότα παρακολουθούν τα κύρια σημεία από την πλέον δραματική –για την αθηναϊκή πολιτική– φάση του πολέμου. Από τη μεγαλοϊδεατική φαντασίωση της αθηναϊκής κυριαρχίας στη Δύση, τις περιπετειώδεις τροπές των πολεμικών συγκρούσεων στη Σικελία, μέχρι τη συντριβή των αθηναϊκών δυνάμεων και την οριστική ματαίωση του επεκτατικού οράματος. Η πολιτική και στρατιωτική «τραγωδία της Αθήνας» έχει ως τραγικό πρόσωπο τον απρόσωπο αθηναϊκό Δήμο και την τραγική διάνοιά του, όπως την ενσαρκώνουν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές (πολιτικοί-στρατηγοί), προπάντων ο αμφιλεγόμενος Αλκιβιάδης και ο αντιφατικός Νικίας. Η σύλληψη του έργου ερείδεται στο νομοτελειακό τριαδικό σχήμα της αρχαίας τραγωδίας Άτη-Ύβρις-Nέμεσις, προκειμένου να αποδώσει ερμηνευτικά τη μεγάλη «τραγωδία» της Αθήνας στη Σικελία.

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Κείμενο, δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Ιστορικός σύμβουλος: Δρ. Ανδρονίκη Μακρή
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Ψαρουδάκη

Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Grace Nwoke, Βασίλης Αθανασόπουλος,
Εβίτα Ζημάλη, Ανδρέας Καρτσάτος, Λάμπρος Κωνσταντέας

Στο πιάνο επί σκηνής, ο Θοδωρής Οικονόμου

Σύντομη εισαγωγική ομιλία από τη Δρ. Ανδρονίκη Μακρή, πριν από κάθε παράσταση

Χώρος:
Αίθουσα
Δημήτρης Μητρόπουλος

Ημερομηνίες/ Ώρα έναρξης:
7,8,9,10,12,13,14 Μαΐου 2019/21:00

Τιμές:

Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, 65+: € 12
Γενική είσοδος: € 18

Συμπαραγωγή
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Dramaticus

Σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ

"Μήδεια" στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών

Δύο εμβληματικά έργα που σημάδεψαν την κλασική περίοδο της μουσικής παρουσιάζουν, οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής την Τετάρτη 8 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ στηνΑίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Στη συναυλία αυτή, το κοινό θα έρθει πιο κοντά στον δωρικό συμφωνικό ήχο του 18ου αιώνα μέσα από το ηχόχρωμα των οργάνων εποχής του φημισμένου συνόλου και θα ανακαλύψει το μονόπρακτο μελόδραμα Μήδεια του τσέχου συνθέτη Georg Benda [Γκέοργκ Μπέντα], που έζησε στα χρόνια του Μότσαρτ, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, μια από τις σπουδαιότερες σύγχρονες θεατρικές Μήδειες. H διακεκριμένη ηθοποιός θα ερμηνεύσει τον ρόλο σε δική της μετάφραση στα ελληνικά.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς οι φίλοι της «κλασικής» μουσικής θα απολαύσουν επίσης το τελευταίο συμφωνικό έργο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, την αριστουργηματική Συμφωνία αρ. 41 («του Διός»), κορωνίδα της ορχηστρικής δημιουργίας του σπουδαίου αυστριακού μουσουργού. Στο πόντιουμ, ο τσεμπαλίστας και διεθνώς αναγνωρισμένος μαέστρος Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Ο Χρυσικόπουλος, ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης ιστορικής ερμηνευτικής στην Ελλάδα, είναι γνωστός για τις γεμάτες φρεσκάδα, πρωτότυπες και δραματικές προσεγγίσεις του. Τακτικός συνεργάτης των Μουσικών της Καμεράτας, έχει διευθύνει πολλές φορές την Ορχήστρα σε εμβληματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου εντός και εκτός Ελλάδος.

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share