Κυριακή, 07 Ιουνίου 2020

Ο Οθέλλος σε μια εντυπωσιακή απόδοση στην Εθνική Λυρική σκηνή

Το Athensmagazine.gr προτείνει!

2 Μαΐου 2019 15:09
Ο Οθέλλος σε μια εντυπωσιακή απόδοση στην Εθνική Λυρική σκηνή

Για όλους τους φίλους του Σαίξπηρ έρχεται μια παράσταση για να τους τρελάνει! Μια νέα απόδοση του κλασσικού Οθέλλου μπορούμε να παρακολουθήσουμε στην Εθνική Λυρική σκηνή. Εμείς εδώ στο Athensmagazine.gr αγαπάμε Σαιξπηρ!

Με το φημισμένο Πασχαλινό Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν, ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, υπέγραψε η Εθνική Λυρική Σκηνή την πρώτη της συμπαραγωγή, στο πλαίσιο της νέας δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η οποία ενισχύει την καλλιτεχνική εξωστρέφεια και τη γνωστοποίηση του έργου της στο εξωτερικό. Πρόκειται για τον «Οθέλλο» του Τζουζέπε Βέρντι, σε σκηνοθεσία – σκηνογραφία – φωτισμούς του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ουίλσον. Ο «Οθέλλος» έκανε πρεμιέρα με μεγάλη επιτυχία στις 13 Απριλίου 2019 στο Μπάντεν-Μπάντεν, ενώ στην Αθήνα θα παρουσιαστεί το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μετά από πολύμηνη συνεργασία, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης οριστικοποίησε τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμπαραγωγής στα μέσα Απριλίου στο Μπάντεν-Μπάντεν, με τον Αντρέας Μόλικ Ζεμπχάουερ, καλλιτεχνικό διευθυντή του ομώνυμου φεστιβάλ.

«Η Εθνική Λυρική Σκηνή με χαρά ανακοινώνει την πρώτη της συμπαραγωγή με το Πασχαλινό Φεστιβάλ του Μπάντεν Μπάντεν, η οποία πραγματοποιείται χάρη στη νέα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για την όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Οθέλλος», στη συναρπαστική σκηνοθεσία του σπουδαίου Ρόμπερτ Ουίλσον, η οποία θα κάνει την αθηναϊκή της πρεμιέρα το πρώτο εξάμηνο του 2022» σημείωσε ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Από την πλευρά του, ο Αντρέας Μόλικ Ζεμπχάουερ δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που αυτή η σύνθετη, εκλεπτυσμένη και καλλιτεχνικά σημαντική παραγωγή θα μπορέσει να έχει μια νέα διαδρομή μετά το φεστιβάλ».

Η παραγωγή του «Οθέλλου» φέρει την αναγνωρίσιμη σφραγίδα του Ουίλσον, με τη χρήση εντυπωσιακών φωτισμών, την ιδιαίτερη κινησιολογία, το έντονο μακιγιάζ και τα εικαστικά σκηνικά. Πάνω από όλα όμως ο Ουίλσον δημιουργεί εικόνες που αφήνουν τη μουσική να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο Μπάντεν-Μπάντεν η παραγωγή παρουσιάστηκε σε μουσική διεύθυνση Ζούμπιν Μέτα, με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και με τους Στιούαρτ Σκέλτον, Σόνια Γιόντσεβα και Βλαντιμίρ Στογιάνοφ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η τετραετής δωρεά των 20 εκατομμυρίων ευρώ από το ΙΣΝ στηρίζει την καλλιτεχνική εξωστρέφεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής χρηματοδοτώντας συμπαραγωγές, συνεργασίες με λυρικά θέατρα του εξωτερικού, μετακλήσεις διακεκριμένων καλλιτεχνών, περιοδείες παραστάσεων της ΕΛΣ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το επετειακό πρόγραμμα του 2021, καθώς και τη γνωστοποίηση του έργου της στο εξωτερικό. Στην αποστολή της ΕΛΣ στο Μπάντεν Μπάντεν συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Η Μόνικα "προσεύχεται" στην Λυρική φέτος το Πάσχα!

Η Μόνικα

Ο τρίτος κύκλος των «Ημερών Λατρευτικής Μουσικής» αντλεί την έμπνευσή του από το έργο του Στρατηγού Μακρυγιάννη «Οράματα και θάματα» και φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έξι μοναδικές μουσικές εκδηλώσεις με κοινό θεματικό άξονα και σε μία από αυτές συμμετέχει η Μόνικα.

Η indie pop Μόνικα αναμετράται στην Εθνική Λυρική Σκηνή με «Το βίωμα της Ορθόδοξης Πίστης» του Βρετανού συνθέτη σερ Τζων Τάβενερ (1944-2013) σε μια συναυλία με θρησκευτικά έργα του δημιουργού, σε μουσική διεύθυνση του Νίκου Λαάρη:

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share