Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

"Βρικόλακες" του Χένρικ Ίψεν

Το Athensmagazine.gr προτείνει!

30 Απριλίου 2019 11:04

Στους Βρικόλακες, ο Ίψεν –με μια δομή που θυμίζει αρχαία τραγωδία– προσπαθεί να διερευνήσει το δικαίωμα του ανθρώπινου όντος στην ευτυχία. Σε μια κοινωνία υποταγμένη σε απαρχαιωμένες ιδέες και ηθικές, η Έλεν Άλβινγκ προσπαθεί να ορθώσει το ανάστημά της και να απαλλαγεί από οτιδήποτε στοιχειώνει τη ζωή της, προτείνοντας έναν εντελώς ριζοσπαστικό τρόπο ζωής απαλλαγμένο από ιδιότητες. Σ’ αυτή της την απόπειρα θα έρθει σε σύγκρουση με τις αδιάλλακτες και τιμωρητικές θεωρίες του Πάστορα Μάντερς και με την ίδια της τη ζωή και τις ενοχές της μέσα από την αντιμετώπιση της ασθένειας του γιου της Όσβαλντ.


Οι «βρικόλακες» του παρελθόντος και του παρόντος κατά την εξέλιξη του έργου κατακλύζουν το σπίτι και οδηγούν στην αναπόφευκτη καταστροφή των πάντων. Το τέλος του έργου βρίσκει τα πρόσωπα βουτηγμένα στο σκοτάδι του νου τους, να παρακαλάνε για μια «ανύψωση» στον ήλιο. Ο Ίψεν εξυφαίνει ένα εντελές αριστούργημα για την αέναη και απελπιστικά επαναληπτική και αναπόδραστη μοίρα του ανθρώπου. Η παράσταση επιχειρεί να φωτίσει αυτό ακριβώς το εγκλωβιστικό σχήμα, σε ένα σύστημα αλληλεξαρτητικών σχέσεων και αέναης κίνησης, σε ένα περιβάλλον (ηχητικό και σκηνογραφικό) στοιχειωμένο από παιδικές μνήμες.


Συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Σύμβουλος στη Δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Επιμέλεια κίνησης: Τάσος Καραχάλιος
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννα Παπαγεωργίου


Παίζουν οι ηθοποιοί:

Ρένη Πιττακή (Κυρία Άλβινγκ)
Ακύλλας Καραζήσης (Πάστορας Μάντερς)
Μιχάλης Σαράντης (Όσβαλντ)
Ιωάννα Κολλιοπούλου (Ρεγκίνε)
Κώστας Μπερικόπουλος (Έγκστραντ)


Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - ΦΡΥΝΙΧΟΥ

Φρυνίχου 14, Πλάκα, Αθήνα

τηλ. 210-3222464, 210-3236732

http://nkt.gr/

"Μήδεια" στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών

Δύο εμβληματικά έργα που σημάδεψαν την κλασική περίοδο της μουσικής παρουσιάζουν, οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής την Τετάρτη 8 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ στηνΑίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Στη συναυλία αυτή, το κοινό θα έρθει πιο κοντά στον δωρικό συμφωνικό ήχο του 18ου αιώνα μέσα από το ηχόχρωμα των οργάνων εποχής του φημισμένου συνόλου και θα ανακαλύψει το μονόπρακτο μελόδραμα Μήδεια του τσέχου συνθέτη Georg Benda [Γκέοργκ Μπέντα], που έζησε στα χρόνια του Μότσαρτ, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, μια από τις σπουδαιότερες σύγχρονες θεατρικές Μήδειες. H διακεκριμένη ηθοποιός θα ερμηνεύσει τον ρόλο σε δική της μετάφραση στα ελληνικά.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς οι φίλοι της «κλασικής» μουσικής θα απολαύσουν επίσης το τελευταίο συμφωνικό έργο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, την αριστουργηματική Συμφωνία αρ. 41 («του Διός»), κορωνίδα της ορχηστρικής δημιουργίας του σπουδαίου αυστριακού μουσουργού. Στο πόντιουμ, ο τσεμπαλίστας και διεθνώς αναγνωρισμένος μαέστρος Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Ο Χρυσικόπουλος, ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης ιστορικής ερμηνευτικής στην Ελλάδα, είναι γνωστός για τις γεμάτες φρεσκάδα, πρωτότυπες και δραματικές προσεγγίσεις του. Τακτικός συνεργάτης των Μουσικών της Καμεράτας, έχει διευθύνει πολλές φορές την Ορχήστρα σε εμβληματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου εντός και εκτός Ελλάδος.

Ο Γκέοργκ Μπέντα (1722–1795),…

… σύγχρονος του Μότσαρτ, ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του κλασικού στιλ, με εκτενή εργογραφία και μουσικό ύφος που συχνά θυμίζει τον Μπετόβεν. Με τη Μήδεια διαμορφώνει, τον 18ο αιώνα, ένα ρηξικέλευθο είδος μουσικού δράματος, το μελόδραμα. Γεμάτος ενθουσιασμό, ο νεαρός Βόλφγκανγκ Αμαντέους περιγράφει στον πατέρα του τι ένιωσε όταν είδε τη Μήδεια στο Μάνχαϊμ: «Παρακολούθησα με τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση δύο παραστάσεις της Μήδειας του Μπέντα. Τίποτα έως τώρα δεν με έχει ξαφνιάσει τόσο! Το κείμενο δεν τραγουδιέται, αλλά απαγγέλλεται και περιστασιακά ο λόγος ακούγεται παράλληλα με τη μουσική, κάτι που δημιουργεί ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Ο Μπέντα έχει συνθέσει άλλο ένα “μελόδραμα”, την Αριάδνη στη Νάξο, και τα δύο πραγματικά αξιοθαύμαστα. Αγαπώ τόσο πολύ αυτά τα δύο έργα που τα έχω πάντα μαζί μου. Ο Μπέντα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου σύνθετες!»

Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756–1791)…

… ολοκλήρωσε τη Συμφωνία αρ. 41 σε ντο μείζονα στις 10 Αυγούστου 1788. Έγινε γνωστή με την επωνυμία «του Διός» και χαρακτηρίστηκε από τον Sir George Grove ως το σπουδαιότερο συμφωνικό έργο πριν τη Γαλλική Επανάσταση. Πρόκειται για την τελευταία συμφωνία του συνθέτη και είναι πολύ πιθανό να μην παίχτηκε ποτέ όσο ο Μότσαρτ ήταν στη ζωή. Η Συμφωνία «του Διός» είναι ένα από τα πιο λαμπερά και αισιόδοξα έργα του μεγάλου Αυστριακού και χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερα εορταστική διάθεση. Πίσω όμως από τον ανέφελο και χαρούμενο χαρακτήρα της κρύβεται μια τέχνη άνευ προηγουμένου και μια τεχνική δοσμένη από τον Θεό.

Οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής…

… αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο δραστήριους φορείς του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Η πολυσχιδής και πλούσια δραστηριότητά τους καθώς και η φήμη τους εντός και εκτός Ελλάδας τους τοποθετούν όχι μόνο ανάμεσα στους σημαντικότερους πυλώνες της καλλιτεχνικής ζωής της χώρας μας, αλλά τους κάνουν να ξεχωρίζουν ως ίσως οι πλέον διακεκριμένοι πρεσβευτές της μουσικής παραγωγής της χώρας μας στο εξωτερικό.
Η Ορχήστρα, γνωστή εκτός Ελλάδας με τη διεθνή ονομασία Armonia Atenea –που υποδηλώνει και την αθηναϊκή της προέλευση–, έχει αναπτύξει αξιοθαύμαστη δραστηριότητα, στην οποία ο διεθνής Τύπος αναφέρεται συχνά ως «το ελληνικό θαύμα» (Neue Zürcher Zeitung) ή ως «το αντίδοτο εναντίον της κρίσης» (Die Welt, Daily Telegraph). Η Αrmonia Atenea θεωρείται σήμερα διεθνώς ως ένα από τα κορυφαία σύνολα με ειδίκευση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας με όργανα εποχής.

Πληροφορίες:

Ημερομηνίες: Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Ώρες έναρξης: 20:30

Tιμές εισιτηρίων: 9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ, 65+ )

● 12 € ● 18 € ● 25 € ● 28 € ● 30 € ● 35 €

Προπώληση: 210 72 82 333, www.megaron.gr

και σε όλα τα καταστήματα Public

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 7282333

TAGS
 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share