Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

"Γκέμμα" του Λιαντίνη από 2 Μαΐου στο θέατρο Βρετάνια

Το Athensmagazine.gr προτείνει!

22 Απριλίου 2019 13:51

Η «Γκέμμα «του Δ. Λιαντίνη σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλουπαρουσιάζεται από τις 2 Μαίου (Πέμπτη έως Κυριακή) για όλο τον μήνα Μάιο στο Θέατρο Βρετάνια.

«Ένα ταξίδι σαν εκείνο, του Οδυσσέα στις θάλασσες του Ποσειδώνα, του πελιδνού Δάντη στον Άδη της ψυχής μας, του αστρόβλητου Πλάτωνα στους υπερουράνιους τόπους..». όπως γράφει ο Δ. Λιαντίνης.

Ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος, θα σημειώσει ότι πρόκειται για μία περιπλάνηση στο ταξίδι του υπαρκτικού προσανατολισμού στην περιπέτεια του ανθρώπου από την πρώτη κραυγή μέχρι το μεγάλο τραγούδι. Η Γκέμμαείναι έργο βαθιά φιλοσοφικό, ποιητικό, ψυχαναλυτικά λυτρωτικό. Η θεατρική προσέγγιση μας καλεί σε τελετουργία κάθαρσης, έργο μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας κατά τον αριστοτελικό ορισμό της τραγωδίας. Σε ατμόσφαιρα της μαγείας των Ελευσίνιων Μυστηρίων η πρόζα και το θέαμα ενσαρκώνουν τις μεγάλες αγωνίες του ανθρώπου (Θεός, Έρωτας, Θάνατος, Αιωνιότητα) σε καθημερινό βίωμα, ενώ η μύηση συντελείται στη θυελλώδη κίνηση της μεγαλειώδους διαδρομής του Ελληνικού Πνεύματος και Πολιτισμού.

Οι ιδέες-αρχέτυπα του Λιαντίνη ενσαρκώθηκαν σε Ανθρώπινους Χαρακτήρες και με εφόδιο την Διαλεκτική στην σκηνή, ανταμώνουν, ξεσκίζονται και πάλι σμίγουν σε ανώτερα όντα, με ένα μόνο σκοπό: να δώσουν απάντηση και φως στα μεγάλα σκοτάδια της ανθρωπότητας.

Μια μυσταγωγική παράσταση, ποιοτική και ποιητική δημιουργία με καλλιτεχνική έμπνευση, όπως χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς του θεάτρου .

Το έργο

Έργο καθαρής φιλοσοφικής σκέψης σε ελεύθερο ρυθμό βιώματος και φαντασίας με χαρακτηριστικό την αναγνωρίσιμη καλλιτεχνική γραφή έκφρασης.

Η Γκέμμα του Λιαντίνη αποτελεί θησαυρό φιλοσοφικό ποιητικό και λογοτεχνικό για κατάθεση της δικής του βιωματικής «αλήθειας», λέξη με την οποία κλείνει ο Λιαντίνης το έργο του « Έζησα την αλήθεια».

Δημήτρης Λιαντίνης

Ο συγγραφέας, παιδαγωγός, φιλόσοφος, ποιητής, βαθύς μελετητής του ελληνικού κλασσικού πνεύματος, της παγκόσμιας ιστορίας της φιλοσοφίας, της σύγχρονης νεοελληνικής πολιτιστικής και πολιτικής πραγματικότητας, Δημήτρης Λιαντίνης, δίδαξε ως Καθηγητής Φιλοσοφία της αγωγής, Παιδαγωγική και Διδακτική των ελληνικών μαθημάτων στο Τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έγραψε βιβλία φιλοσοφικού συλλογισμού με ιδιαίτερη προσωπική χαρακτηριστική ποιητική γραφή, αλλά ακριβολόγο πνεύμα.

Συντελεστές

Ηθοποιοί: Νίκος Καλογερόπουλος, , Βίκυ Μαραγκάκη, Αλίκη Ζαχαροπούλου , Κωνσταντής Ζημιανίτης, Κρυσταλλία Κεφαλούδη, Δανάη Μπερή και ο Γιώργος Νάκος

Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος
Μουσική: Έρρικα Σωτηρόπουλου
Σκηνικά: Γιάννης Ζημιανίτης
Κοστούμια: Λευκή Δεριζιώτη
Σύμβουλος κίνησης: Έρση Πήττα

Πληροφορίες

Στο θέατρο «Βρετάνια» (Πανεπιστημίου 7, τηλ. 210 3221579)

Διάρκεια παράστασης : 1 ώρα και 45 λεπτά

Πέμπτη- Παρασκευή- Σάββατο : 21: 00 & Κυριακή : 19:00

Διακεκριμένες θέσεις: 20 ευρώ

Γενική είσοδος : 15 ευρώ

Ειδικές ομάδες : 10 ευρώ

Ταμείο τηλ.: 2103221579

"Το Φινιστρίνι", στο από Μηχανής Θέατρο

Μέτα από ένα πετυχημένο χειμώνα, η παράσταση Φινιστρίνι στο Από Μηχανής θέατρο θα συνεχιστεί και μετά από το Πάσχα. Συγκεκριμένα η παράσταση του Πέτρου Φιλιππίδη(σκηνοθεσία) θα συνεχίσει να παίζει μέχρι την Τρίτη 28 Μαϊου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ

Το «ΦΙΝΙΣΤΡΙΝΙ» είναι μια καταγραφή των νευρώσεων και της αυτοαπομόνωσης του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι το παράθυρο που κλείνουμε και σφραγίζουμε για να μην βλέπουμε και να μην ακούμε τι γίνεται έξω απ’ το «κελί» μας, γιατί αδυνατούμε να διαχειριστούμε τους φόβους, τις ανασφάλειες, την κατάθλιψη και την ανικανότητά μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους.

Έτσι διαλέγουμε να αποσυρθούμε στο μικρό προσωπικό μας σύμπαν και να κατηγορούμε για την ανεπάρκεια μας οποιονδήποτε και οτιδήποτε άλλο εκτός απ’ τον πραγματικό υπεύθυνο, τον εαυτό μας.

Κι όταν επιτέλους έρχεται εκείνη η ευλογημένη στιγμή που αποφασίζουμε να ενεργοποιηθούμε, να ανοίξουμε το παράθυρο και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, συνειδητοποιούμε με πανικό ότι τίποτα εκεί έξω δεν είναι πια το ίδιο. Ο ήρωας του έργου εν τέλει κραυγάζει για βοήθεια. Το θέμα είναι, υπάρχει κάποιος να τον ακούσει; Κι αν τον ακούσει, θα βοηθήσει ή θα διπλοσφραγίσει και το δικό του παράθυρο;

Με χιούμορ, ενδοσκοπική διάθεση, αυτοσαρκασμό και απλότητα, ο ήρωας κάνει μια βουτιά απελευθέρωσης από το παρελθόν, προσπαθώντας να φτάσει και να ξεπεράσει το μέλλον.

Συντελεστές Παράστασης:

Κείμενο : Βασίλης Ρίσβας

Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης

Σκηνικά κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη

Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Βοηθoί Σκηνοθέτη: Χάρης Χιώτης, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν: Αντίνοος Αλμπάνης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Κάτω σκηνή

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό :13€

Φοιτητικό/Ανέργων/ ΑμέΑ /Άνω των 65 : 10 €

Ατέλεια : 5€

Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13

www.amtheater.gr

Κρατήσεις : 210 523 2097

Προπώληση: Viva,ticket365

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share