Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κίνηση-ματ της ΔΕΗ: Προκαλεί πανικό στους ανταγωνιστές της!

Εισέρχεται στις τηλεπικοινωνίες με δικό της δίκτυο οπτικών ινών

1 Ιουνίου 2022 14:06
Κίνηση-ματ της ΔΕΗ: Προκαλεί πανικό στους ανταγωνιστές της!
Πηγή φωτογραφίας ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετά την πρόσφατη διακοπή ρεύματος στην Αττική, ο Αλέξανδρος Πατεράκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, αποκάλυψε το νέο έργο που σχεδιάζεται και θα καλύψει περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά σε περίπου 5 χρόνια από σήμερα.

Την είσοδο στο χώρο των τηλεπικοινωνιών με το δικό της δίκτυο οπτικών ινών «Fiber to the Home» σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε η ΔΕΗ κατά τη 2η ημέρα του 5ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών - ITC 2022.

«Ένα από τα καινούργια εγχειρήματα που δουλεύουμε, μελετώντας το 2 συναπτά έτη, είναι η δυνατότητα να εισέλθουμε στον χώρο των τηλεπικοινωνιών ως πάροχος χονδρικής και αυτό που ονομάζουμε "fiber to the home"» αποκάλυψε ο Αλέξανδρος Πατεράκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα εγχείρημα που θα καλύψει περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά σε περίπου 5 χρόνια από σήμερα, ενώ αποτελεί μια επένδυση που δεν έχει πρόσημο και η οποία θα καλύψει όλη την επικράτεια.

Όπως είπε ο κ. Πατεράκης, «κατά κύριο λόγο θα ξεκινήσουμε από τις μεγάλες πόλεις και μετά θα επεκταθούμε προς την περιφέρεια».

Εκτιμάται ότι, από το προσεχές φθινόπωρο, η ΔΕΗ σε συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους θα προσφέρει αρχικά ταχύτητες 1 Gbps.

Κίνηση-ματ της ΔΕΗ: Προκαλεί πανικό στους ανταγωνιστές της!
Πηγή φωτογραφίας ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ / EUROKINISSI

Το κόστος του νέου έργου της ΔΕΗ

Το έργο κοστολογείται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 530 εκατ. θα καλυφθούν μέσω ομολόγου και τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια που θα προέλθουν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του εν λόγω έργου, ο κ. Πατεράκης τόνισε ότι η ΔΕΗ διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στο να διαχειρίζεται την υποδομή ενέργειας (στύλους, κολώνες, υπόγειες υποδομές κ.ά.). Αυτό λοιπόν το δίκτυο θα το εκμεταλλευτεί ώστε το δίκτυο οπτικών ινών να «περάσει» στην υπάρχουσα υποδομή, ενώ όπου δεν υπάρχει εναέριο δίκτυο θα βασιστεί στο υπόγειο δίκτυο.

Συνεπώς, «με ίδια μέσα και ίδιες τεχνικές υπηρεσίες θα καλυφθεί και το δίκτυο των οπτικών ινών. Στην ουσία, την τελική υπηρεσία δεν θα παρέχει η ΔΕΗ, αλλά την υποδομή. Θα αναλάβει τηλεπικοινωνιακός πάροχος να το προσφέρει στον τελικό καταναλωτή» είπε.

Επί του παρόντος, η ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη NOVA, ενώ εκτιμάται ότι μόλις ολοκληρωθούν οι πιλοτικές δοκιμές θα ξεκινήσει η διάθεση της υπηρεσίας. Ένα από τα χαρακτηριστικά του δικτύου ανοικτής πρόσβασης που θα προσφέρει η ΔΕΗ είναι η ταχύτητα κατασκευής (έως και 3 φορές πιο γρήγορο το εναέριο δίκτυο έναντι του υπογείου) και το χαμηλότερο κόστος.

Σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη, ο Δήμος Περιστερίου επιλέχθη ως ο πρώτος Δήμος που πιλοτικά η ΔΕΗ θα αναπτύξει το δίκτυο οπτικών ινών της, ενώ έχουν ήδη έχει αναπτυχθεί 25 χλμ. οπτικής ίνας καλύπτοντας περίπου 5.000 νοικοκυριά.

Εκτιμάται ότι από τέλη Ιουνίου θα μπορούν αυτά τα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία. Όπως είπε, «το πιλοτικό μας πρόγραμμα ολοκληρώνεται εντός του καλοκαιριού καλύπτοντας 15.000 κατοικίες, ενώ έως τα τέλη του 2022 θα καλυφθεί στο σύνολό του ο Δήμος. Μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει την εκπόνηση του σχεδίου για να καλύψουμε 10 Δήμους και 450.000 νοικοκυριά εντός των επόμενων 6-8 μηνών».

Στην ειδική συνεδρία για τις Υποδομές Υψηλών Ταχυτήτων συμμετείχε επίσης ο Δημήτρης Παπαζαφειρόπουλος, Technical Chief Operations Officer NOVA-WIND.

Κίνηση-ματ της ΔΕΗ: Προκαλεί πανικό στους ανταγωνιστές της!
Πηγή φωτογραφίας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / EUROKINISSI

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share