Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μπορούν να σας ξαφρίσουν πανεύκολα - Άμα δείτε αυτό στο ATM φύγετε μακριά, είναι απάτη!

Μπορούν να σας «αδειάσουν» τους λογαριασμούς σε δευτερόλεπτα

12 Μαΐου 2022 15:27
Μπορούν να σας ξαφρίσουν πανεύκολα - Άμα δείτε αυτό στο ATM φύγετε μακριά, είναι απάτη!
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πάρα πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα από τους προσωπικούς λογαριασμούς τους. Τα σημάδια υπάρχουν, αλλά δεν τα γνωρίζουν. Έχετε παρατηρήσει ΑΤΜ με σχισμές και γρατζουνιές; Υπάρχει λόγος που δεν πρέπει να «σηκώσετε» χρήματα από αυτό!

Τι είναι τα «σκίμερς»

Τα «σκίμερς» είναι συσκευές που διαβάζουν τις πληροφορίες που περιέχονται στη μαγνητική ταινία της κάρτας σας. Επίσης, μπορούν να κρύβονται πίσω από «βλάβες» του ΑΤΜ.

Η ανίχνευση ενός «σκίμερ» είναι δύσκολη. Αυτό, διότι είναι σχεδόν ίδιο με ένα συνηθισμένο ATM σε σχήμα, χρώμα και υλικό, ή έχει πειραγμένο πληκτρολόγιο. Αλλά υπάρχουν σημάδια που μπορείτε να προσέξετε, όπως σχισμές, ρωγμές, γρατζουνιές και άλλα σημάδια μηχανικής βλάβης στο ΑΤΜ. Οπότε, από εδώ και πέρα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Κάμερα ασφαλείας σε τράπεζα της Αγγλίας κατέγραψε το τελευταίο κόλπο που χρησιμοποιούν συμμορίες κυρίως από την πρώην Ανατολική Ευρώπη για να κλέψουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες που κάνουν αυτόματη ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ.

Στην Αγγλία οι πελάτες ΑΤΜ βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα απατών όπου σε λίγα λεπτά χάνουν όχι μόνο τα μετρητά που βγάζουν από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, αλλά οι επιδέξιοι κακοποιοί καταφέρνουν να αδειάζουν και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Μάλιστα η Barclays δημοσιοποίησε βίντεο που δημιούργησε με βάση υλικό από κάμερες ασφαλείας ώστε να προετοιμάσει και «υποψιάσει» τους πελάτες της για το τι μπορεί να τους συμβεί ενώ κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ.

τηλεφωνικη-απατη

Προσοχή: Νέα τηλεφωνική απάτη - Μην απαντήσετε σ' αυτό τον αριθμό!

Για νέα τηλεφωνική απάτη από αγνώστους που καλούν σε κινητά τηλέφωνα ανυποψίαστων πολιτών, κάνει λόγο η ΕΛ.ΑΣ. Με την ευκαιρία ανακάλυψε εδώ ποια είναι τα πιο συχνά κόλπα στις κλοπές καταθέσεων μέσω e-banking.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες, αν κάποιος απαντήσει σε αυτούς τους αριθμούς ακούγεται ένα ηχογραφημένο μήνυμα στα αγγλικά, το οποίο υποτίθεται ότι έχει σταλεί από την Ελληνική Αστυνομία και αφορά την αστυνομική ταυτότητα των υποψηφίων θυμάτων.

Η ΕΛ.ΑΣ παρακολουθεί την υπόθεση, καθώς φαίνεται ότι πληθαίνουν ξανά οι υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης μέσω κινητών τηλεφώνων.

Τι συνιστά η Δίωξη

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτείνει στους πολίτες – χρήστες του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων τα ακόλουθα:

  • Να ελέγχουν την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων για επενδυτικά προγράμματα, ακόμα και όταν προβάλλονται ότι συμμετέχουν άτομα με αναγνωρισιμότητα, καθόσον αυτό στοχεύει να πεισθούν διαδικτυακοί χρήστες για την αληθοφάνεια των προβαλλομένων.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα όσον αφορά επενδύσεις με ιδιαίτερα υψηλές και ελκυστικές αποδόσεις.
  • Να μην ανοίγουν e-mail s ή διαφημίσεις που προέρχονται από άτομα που δεν γνωρίζουμε ή δεν περιμένουμε.
  • Να παραμένουν επιφυλακτικοί όταν τους προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου άτομα από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού και δεν επενδύουμε τα χρήματά μας σε υπηρεσίες χωρίς να είμαστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.
  • Να διατηρούν επιφυλάξεις αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, καθώς και επιφυλάξεις εάν είναι πραγματική. Σκεφτόμαστε δύο φορές πριν κάνουμε κλικ. #ThinkB4UClick

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share