Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Σοκ! Έρχεται η εφαρμογή smartphone που ανιχνεύει σημάδια νευρολογικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ (video)

Αρκεί μια selfie του ματιού σας!

5 Μαΐου 2022 10:18
Σοκ! Έρχεται η εφαρμογή smartphone που ανιχνεύει σημάδια νευρολογικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Αλτσχάιμερ είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια άτομα άνω των 65 ετών, ωστόσο δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένα απλό ή αξιόπιστο τεστ για τη νόσο.

Τώρα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια εφαρμογή για smartphone που ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να ανιχνεύσει σημάδια του Αλτσχάιμερ και άλλων νευρολογικών παθήσεων - με βάση μια selfie του ματιού.

Η εφαρμογή παρακολουθεί τις αλλαγές στο μέγεθος της κόρης, οι οποίες σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της γνωστικής κατάστασης ενός ατόμου.

«Ενώ υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, είμαι ενθουσιασμένος για τη δυνατότητα χρήσης αυτής της τεχνολογίας για τη μεταφορά του νευρολογικού ελέγχου από τις εγκαταστάσεις του κλινικού εργαστηρίου και στα σπίτια», δήλωσε ο Colin Barry, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

«Ελπίζουμε ότι αυτό ανοίγει την πόρτα σε νέες εξερευνήσεις χρήσης smartphone για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση πιθανών προβλημάτων υγείας νωρίτερα.

Η κόρη είναι ο μαύρος κύκλος στο κέντρο του ματιού που λειτουργεί για να αφήνει το φως και να εστιάζει τον αμφιβληστροειδή ώστε να μπορείτε να βλέπετε.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το μέγεθος της κόρης μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τις νευρολογικές λειτουργίες ενός ατόμου.

Για παράδειγμα, το μέγεθος της κόρης αυξάνεται όταν ένα άτομο εκτελεί μια δύσκολη γνωστική εργασία ή ακούει έναν απροσδόκητο ήχο.

Για τη μέτρηση του μεγέθους της κόρης, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης εκτελούν αυτήν τη στιγμή αυτό που είναι γνωστό ως τεστ απόκρισης της κόρης.

Αυτό απαιτεί εξειδικευμένο και ακριβό εξοπλισμό και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο εργαστήριο ή σε κλινική.

Στη νέα τους μελέτη, η ομάδα ξεκίνησε να αναπτύξει μια πιο προσιτή και οικονομικά προσιτή λύση.

«Ένα κλιμακούμενο εργαλείο αξιολόγησης smartphone που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλης κλίμακας κοινοτικές προβολές θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάπτυξη δοκιμών απόκρισης της κόρης ως ελάχιστα επεμβατικές και φθηνές δοκιμές για να βοηθήσουν στην ανίχνευση και κατανόηση ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο καθηγητής Eric Granholm. καθηγητής ψυχιατρικής στο UC San Diego School of Medicine.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα κοντά στο υπέρυθρο ενός smartphone για να ανιχνεύσει την κόρη και να υπολογίσει το μέγεθός της με ακρίβεια κάτω του χιλιοστού.

Τα περισσότερα smartphone διαθέτουν πλέον ενσωματωμένη κάμερα υπερύθρων για αναγνώριση προσώπου - συμπεριλαμβανομένων του OnePlus 8 Pro, του iPhone X και νεότερες εκδόσεις και του Samsung Galaxy S8 και νεότερες εκδόσεις.

Εν τω μεταξύ, η κάμερα selfie του smartphone χρησιμοποιείται για τη λήψη έγχρωμης φωτογραφίας, καταγράφοντας την απόσταση μεταξύ του smartphone και του χρήστη.

Αυτό επιτρέπει στην εφαρμογή να μετατρέπει το μέγεθος της κόρης από την εικόνα κοντά στο υπέρυθρο σε μονάδες χιλιοστών.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μετρήσεις της εφαρμογής ήταν συγκρίσιμες με εκείνες που λαμβάνονται από ένα μετρητή κόρης - η συσκευή που θεωρείται το χρυσό πρότυπο για τη μέτρηση του μεγέθους της κόρης.

Η ομάδα συνεργάστηκε επίσης με ηλικιωμένους για να διασφαλίσει ότι η εφαρμογή smartphone ήταν φιλική προς το χρήστη.

Τα βασικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν φωνητικές εντολές, οδηγίες με βάση την εικόνα και ένα φθηνό, πλαστικό πεδίο για να κατευθύνει τον χρήστη στη σωστή θέση.

«Με τις δοκιμές απευθείας με ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, μάθαμε τρόπους βελτίωσης της συνολικής χρηστικότητας του συστήματός μας και μας βοηθήσαμε να καινοτομήσουμε συγκεκριμένες λύσεις για ηλικιωμένους που διευκολύνουν όσους έχουν διαφορετικά φυσικά όρια να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το σύστημά μας με επιτυχία», είπε ο καθηγητής Edward Wang. μέλος ΔΕΠ στο UC San Diego Design Lab.

«Όταν αναπτύσσουμε τεχνολογίες, πρέπει να κοιτάξουμε πέρα ​​από τη λειτουργία ως το μόνο μέτρο επιτυχίας, αλλά να κατανοήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθούν οι λύσεις μας από τελικούς χρήστες που είναι πολύ διαφορετικοί».

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να δοκιμάσει την εφαρμογή με ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με ήπια γνωστική εξασθένηση, για να δει πόσο αποτελεσματική είναι στον έλεγχο για πρώιμο στάδιο της νόσου του Αλτσχάιμερ.

 

Ροή ειδήσεων

Share