Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός για τα κινητά όλων: Cosmote, Wind και Vodafone αλλάζουν τα πάντα – Τι θα γίνει με data και ομιλία

Εξελίξεις στο μέτωπο των τηλεπικοινωνιών

25 Απριλίου 2022 15:02
Συναγερμός για τα κινητά όλων: Cosmote, Wind και Vodafone αλλάζουν τα πάντα – Τι θα γίνει με data και ομιλία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανάβει ο ανταγωνισμός σε όλες τις βασικές αγορές που δραστηριοποιούνται οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι. Οι εγκατεστημένοι παίκτες προχωρούν σε νέες κινήσεις εμπορικής πολιτικής, διπλασιάζοντας τις ταχύτητες και απελευθερώνοντας τον χρόνο ομιλίας στην κινητή.

Την ίδια στιγμή στη συνδρομητική τηλεόραση έρχονται νέοι διεθνείς “παίκτες”, οι οποίοι μάλιστα δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν τους ίδιους φόρους.

Δείτε επίσης: Σας παρακολουθούν το κινητό; Τα σημάδια για να το καταλάβετε

Ανεβαίνουν οι ταχύτητες στη σταθερή

Στη σταθερή τηλεφωνία τεκτονικές αλλαγές προκαλεί η κίνηση του ομίλου ΟΤΕ να προχωρήσει στη δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων του σταθερού internet των συνδρομητών.

Παρά τις αντιδράσεις των εναλλακτικών παρόχων η πρωτοβουλία προχωρά κανονικά, καθώς η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) απέρριψε την προσφυγή της Vodafone για να σταματήσει η έγκριση των νέων εμπορικών προγραμμάτων της Cosmote.

Ήδη ορισμένοι από τους συνδρομητές έχουν δει διπλάσιες ταχύτητες με την αναβάθμιση να αφορά την αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα. Η δωρεάν αναβάθμιση ταχύτητας θα γίνει όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό και αποκλειστικά σε περιοχές όπου δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι.

κινητα-τηλεφωνα

Ειδικότερα, συνδρομητές με οικονομικό πρόγραμμα ταχύτητας έως 24 Mbps, έως 50 Mbps και έως 100 Mbps, θα αναβαθμιστούν σε ταχύτητα έως 50 Mbps, έως 100 Mbps και έως 200 Mbps αντίστοιχα. Η διαδικασία γίνεται αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται κάποια ενέργεια από την πλευρά των συνδρομητών, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται αντικατάσταση εξοπλισμού ή και συνεννόηση με τεχνικό.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς στο “Κ”, η κίνηση αυτή ουσιαστικά θα καταργήσει τα βασικό πακέτο σύνδεσης στο internet, με ονομαστικές ταχύτητες “έως 24 Mbps”. Θεωρείται δεδομένο πως θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι πάροχοι, αν και παραμένει ζητούμενο αυτή η αλλαγή να γίνει με λελογισμένο κόστος.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το κόστος της αναβάθμισης των συνδέσεων, και ειδικά των adsl με ταχύτητες download “έως 24 Μbps” σε vdsl με ταχύτητα 50 Mbps, που απαιτούν εργασίες στο πεδίο για τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες. Ο ΟΤΕ και οι εναλλακτικοί πάροχοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το κόστος μετάβασης, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνεχιστούν υπό τη “διαιτησία” της ΕΕΤΤ.

Απεριόριστη ομιλία στην κινητή

Στην κινητή τηλεφωνία καταγράφονται σημαντικές αλλαγές στην καρτοκινητή. Cosmote, Wind και Vodafone έχουν μπει στην εποχή της απεριόριστης ομιλίας με όλα τα δίκτυα, αλλά και των περισσότερων data.

Η κίνηση αυτή αλλάζει τα δεδομένα, καθώς μέχρι και πριν από ένα ή δύο χρόνια απεριόριστες κλήσεις προς όλους είχαν μόνο οι ακριβότερες συνδέσεις συμβολαίου και σίγουρα όχι η καρτοκινητή. Η αρχή έγινε από τη Wind με τα νέα πακέτα F2G Unlimited Talk Plus και Unlimited Talk Max, τα οποία προσφέρουν απεριόριστη ομιλία, και διαφοροποιούνται μόνο ως προς τα data, τα sms και την τιμή.

Το πρώτο έχει 2 GB και 200 sms προς όλους, με κόστος 15 ευρώ και το δεύτερο 4 GB και 400 sms προς όλους με κόστος 20 ευρώ. Ακολούθησε η Cosmote παρουσιάζοντας και αυτή πακέτα με απεριόριστη ομιλία προς όλους για το What’s Up αλλά και διπλάσια data στην ίδια τιμή.

Το πακέτο Unlimited Calls δίνει απεριόριστη ομιλία προς όλους, 1,5 GB και 600 SMS στα 13,5 ευρώ, ενώ με κάθε ανανέωση υπολοίπου δίνει επιβραβεύσεις για επιπλέον data ή και χρόνο ομιλίας σε όσους δεν έχουν απεριόριστα. Μάλιστα, η διάρκεια ισχύος των πακέτων επιβράβευσης επεκτάθηκε και πλέον φτάνει έως και τον έναν μήνα, από επτά ημέρες που ήταν μέχρι πρόσφατα.

Στη μάχη μπήκε και η Vodafone που ανακοίνωσε νέα πακέτα για καρτοκινητά για CU και Vodafone Καρτοκινητό με unlimited λεπτά ομιλίας, 600 sms και 1,9 GB για 1 μήνα με 13,5 ευρώ τον μήνα, ενώ προχώρησε και σε νέα bonus online ανανέωσης αλλά και επιπλέον δεδομένα στα υφιστάμενα πακέτα, χωρίς καμία αλλαγή στην τιμή τους.

Μάχη στην Pay TV

H τρίτη μάχη δίνεται στο πεδίο της συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς online συνδρομητικές πλατφόρμες που διεκδικούν μια θέση στις προτιμήσεις αλλά και τα πορτοφόλια των Ελλήνων τηλεθεατών. Η πλέον πρόσφατη άφιξη στο παιχνίδι της συνδρομητικής τηλεόρασης είναι η πλατφόρμα ANT1+, που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα η εμπορική της λειτουργία.

κινητα-τηλεφωνα

Σε περίπου δύο μήνες όμως πρόκειται να ξεκινήσει την παρουσία της στην Ελλάδα ένα από τα πιο βαριά ονόματα της διεθνούς αγοράς, το Disney+ και σύντομα θα ακολουθήσει και το HBO Max. Νέες κινήσεις όμως ετοιμάζουν και οι εγχώριοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

Το δυνατό χαρτί των Cosmote TV και Nova είναι το αθλητικό περιεχόμενο, το οποίο δεν παρέχουν οι διεθνείς πλατφόρμες, αλλά και το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα προσέλκυσης εταιρικών πελατών όπως καφετεριών, εστιατορίων, πρακτορείων ΟΠΑΠ, που θέλουν να προβάλλουν τους αγώνες για τους πελάτες τους.

Η Vodafone ακολουθεί μια διαφορετική στρατηγική, η οποία βασίζεται σε ισχυρές συμμαχίες

Σύμφωνα με πληροφορίες η Vodafone Ελλάδας βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνίες, τόσο με τη WarnerMedia όσο και με τη Walt Disney για την προβολή των HBO Max και Disney+ μέσω της Vodafone ΤV, με μια ενιαία συνδρομή. Ουσιαστικά η Vodafone Ελλάδος ακολουθεί το παράδειγμα της Vodafone Espana, η οποία προσφέρει τη συνδρομητική πλατφόρμα HBO Max μέσω της Vodafone TV ως αποκλειστικός συνεργάτης της HBO στην Ισπανία.

Στο πεδίο αυτό του αυξανόμενου ανταγωνισμού υπάρχουν δύο παράγοντες που σύμφωνα με πηγές της αγοράς, δημιουργούν σημαντικές στρεβλώσεις.

Ο ένας είναι η “πειρατεία” και ειδικά τα λεγόμενα “κουτάκια” (android boxes) τα οποία εγκαθιστούν παρανόμως οργανωμένα κυκλώματα προσφέροντας πρόσβαση σε συνδρομητικές πλατφόρμες. Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως στο σύνολο της χώρας υπάρχουν περισσότερα από 300.000 εγκατεστημένα android boxes.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η φορολογία. Οι ελληνικές πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης επιβαρύνονται με ειδικό φόρο 10% επί του μηνιαίου λογαριασμού. Ο φόρος βρίσκεται σε αναστολή έως τον Ιούνιο του 2022, αλλά δεν έχει καταργηθεί. Από την άλλη, οι ξένες πλατφόρμες streaming που προσφέρουν υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα δεν υπόκεινται σε καμία φορολόγηση.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share