Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τρόμος για τους γονείς: Σάλος με το ηλεκτρονικό παιχνίδι που επιτρέπει σε παιδιά να κάνουν εικονικό σ@ξ (photos)

Meta, Microsoft, Roblox: Αδύναμες να ελέγξουν αυτό που δημιούργησαν!

15 Φεβρουαρίου 2022 19:14
Τρόμος για τους γονείς: Σάλος με το ηλεκτρονικό παιχνίδι που επιτρέπει σε παιδιά να κάνουν εικονικό σ@ξ (photos)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένας γυμνός άνδρας, που φορά μόνο ένα κολάρο σκύλου και λουρί, σέρνεται στο πάτωμα από μια γυναίκα με στολή από λάτεξ. Δύο στρίπερ χορεύουν δίπλα σε ένα μπαρ.

Μεγάλες αλλαγές στο Instagram: Ποια νέα δυνατότητα έρχεται στα Stories!

Μια ομάδα έχει συγκεντρωθεί γύρω από ένα ζευγάρι που κάνει σεξ δημόσια, παρακολουθεί και σχολιάζει περιστασιακά. Παραδίπλα, σουλατσάρει ένας άνδρας ντυμένος με ναζιστική στολή. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο, αλλά στο Roblox, ένα διαδικτυακό παιχνίδι που παίζουν εκατομμύρια παιδιά κάτω των 12 ετών.

Το Roblox αποτελεί στην πραγματικότητα μια τεράστια πλατφόρμα που περιγράφεται ως μια «πρωτόγονη» εκδοχή του metaverse. Παράλληλα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια για παιδιά στον κόσμο.

2/3 των παιδιών στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν το παιχνίδι

Τα ακριβή στοιχεία είναι λίγο θολά, αλλά το 2020 οι υπεύθυνοι του Roblox είπαν στο Bloomberg ότι τα δύο τρίτα όλων των παιδιών στις ΗΠΑ, μεταξύ εννέα και 12 ετών, χρησιμοποιούσαν το παιχνίδι.

Το Roblox επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να παίζουν παιχνίδια μαζί. Είναι ένας τρόπος σύνδεσης, σε πραγματικό χρόνο, με άλλους ανθρώπους σε έναν ψηφιακό κόσμο.

Οι παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν παιχνίδια, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία προγραμματιστών που παρέχει η πλατφόρμα. Σε αντίθεση με τα πιο παραδοσιακά παιχνίδια, το περιεχόμενο δημιουργείται από τους χρήστες του. Είναι ένα εξαιρετικά επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, αλλά συνοδεύεται από προβλήματα.

Τα «μυστικά» δωμάτια του Roblox, όπου οι κανόνες παύουν να ισχύουν

Τα σεξουαλικά παιχνίδια του Roblox αναφέρονται συνήθως στην πλατφόρμα ως «condos». Είναι χώροι, που δημιουργούνται από χρήστες, όπου οι άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν για το σεξ – και όπου τα avatar τους μπορούν να κάνουν εικονικό σεξ. Σε αυτούς τους χώρους, οι υποτιθέμενοι «κανονισμοί» του Roblox πάνε…περίπατο.

Η ίδια η εταιρεία παραδέχεται ότι στο Roblox υπάρχει πρόβλημα: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά μικρό υποσύνολο χρηστών που προσπαθούν εσκεμμένα να παραβιάσουν τους κανόνες», είπε ένας εκπρόσωπος στο BBC.

Τα condos είναι συνήθως βραχύβια και «αντέχουν» μισή με μία ώρα, προτού κάποιος τα καταγγείλει και κατέβουν από την πλατφόρμα. Η Roblox λέει ότι προσπαθεί συνεχώς να βγάλει αυτά τα παιχνίδια εκτός σύνδεσης – χρησιμοποιώντας τόσο χειροκίνητα, όσο και αυτοματοποιημένα συστήματα.

«Διεξάγουμε έλεγχο ασφαλείας για κάθε μεμονωμένη εικόνα, βίντεο και αρχείο ήχου που έχει ανέβει στο Roblox, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ανίχνευσης από ανθρώπους και μηχανές», ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ωστόσο, πάντα κάποιο από το επίμαχο περιεχόμενο μπορεί να ξεφύγει. Είναι ένα παιχνίδι «γάτας και ποντικιού», είπε ο Larry Magid, πρόεδρος του ConnectSafely – ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.

«Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τα πάντα για να κοροϊδέψουν τα συστήματα», είπε.

Τα condos δεν είναι παιχνίδια, τα οποία μπορεί να βρει κάποιος τυχαία- πρέπει κανείς να τα ψάξει επί τούτου. Όμως η ίδια η ύπαρξή τους προβληματίζει ανθρώπους όπως ο κ. Magid: «Το Roblox είναι μια πλατφόρμα που είναι πολύ δημοφιλής στα παιδιά και επιτρέπει την πρόσβαση σε παιδιά κάτω των 13 ετών, επομένως έχει ιδιαίτερη ευθύνη να προστατεύει τους χρήστες της».

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παιδιά συναναστρέφονται σε αυτούς τους χώρους με ενήλικες. Το Roblox έχει ένα τσατ όπου οι χρήστες μπορούν να μιλήσουν με όλους τους άλλους που παίζουν το παιχνίδι.

Meta, Microsoft, Roblox: Αδύναμες να ελέγξουν αυτό που δημιούργησαν

Η Roblox είπε στο BBC ότι είχαν αναπτύξει εργαλεία «Γονικού ελέγχου», «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιορίσουν οι γονείς με ποιους αλληλεπιδρούν τα παιδιά τους και σε ποιες εμπειρίες μπορούν να έχουν πρόσβαση». Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι οι γονείς είναι αρκετά καλοί γνώστες της τεχνολογίας, ώστε να γνωρίζουν για αυτές τις διασφαλίσεις.

Η Roblox θέλησε να τονίσει στο BBC ότι τα condos είναι συχνά δύσκολο να βρεθούν στην πλατφόρμα. Αλλά το BBC εντόπισε χρήση ακατάλληλης σεξουαλικής γλώσσα και σε «νόμιμα» παιχνίδια στην πλατφόρμα του Roblox.

Την περασμένη εβδομάδα, η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta, εισήγαγε το εργαλείο «προσωπικό όριο» στο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, «Horizon Venues».

Το παιχνίδι επιτρέπει στους ανθρώπους να συναντιούνται μεταξύ τους σε διαφορετικούς χώρους – όπου τα avatar τους μπορούν να παρακολουθούν αθλήματα, συναυλίες ή να κάνουν μαθήματα γυμναστικής μαζί. Το εργαλείο του «προσωπικού ορίου» προστέθηκε στο παιχνίδι, όταν μια γυναίκα ισχυρίστηκε ότι υπέστη εικονική σεξουαλική επίθεση στην πλατφόρμα.

Αντίστοιχα η Roblox εξέθεσε αναλυτικά μια λίστα με τα δικά της «εργαλεία προστασίας» στο blog της, λίγες μέρες μετά την έρευνα του BBC για τα όσα συμβαίνουν στα «condos» της πλατφόρμας.

Εταιρείες όπως η Microsoft, η Meta και η Roblox βρίσκονται στην κούρσα για να δημιουργήσουν το «ψηφιακό μετασύμπαν» – αλλιώς metaverse. Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τη θέσπιση, αλλά κυρίως την τήρηση των κανόνων που θα μπορούσαν να καταστήσουν την πρόσβαση στα metaverses ελεγχόμενη και ασφαλή για όλους.

Πηγή: eleftherostypos.gr

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share