Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Αφήνετε το λάπτοπ σας ανοικτό όταν φεύγετε; Αυτοί είναι οι λόγοι για να μην το ξανακάνετε

Έχει το κόστος της...

21 Ιανουαρίου 2022 15:36
Αφήνετε το λάπτοπ σας ανοικτό όταν φεύγετε; Αυτοί είναι οι λόγοι για να μην το ξανακάνετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι υπολογιστές μπορούν να έχουν διάφορες ιδιότητες, όταν δεν τους χρησιμοποιούμε, αλλά καθένας εξ αυτών έχει το δικό του κόστος, δημιουργώντας έτσι τις ανάλογες διαφορές στις χρήσεις τους και στο ποιες από αυτές μας βολεύουν.

Οι υπολογιστές μπορούν να κοιμούνται, να αδρανοποιούνται, να κλείνουν ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να χρησιμοποιούν υβριδικό ύπνο. Μάθετε τις διαφορές και αποφασίστε τι είναι κατάλληλο για τον φορητό υπολογιστή σας, όπως και το αν κάνει καλό να το βάζετε στην πρίζα.

Ένας υπολογιστής που τερματίζεται δεν χρησιμοποιεί σχεδόν καθόλου ενέργεια, αλλά πρέπει να περάσετε από την πλήρη εκκίνηση όταν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε. Ένας υπολογιστής που κοιμάται χρησιμοποιεί αρκετή ισχύ για να διατηρήσει τη μνήμη ενεργό και ξαναζωντανεύει σχεδόν αμέσως, καθιστώντας το καλό για όταν δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή βραχυπρόθεσμα. Ένας υπολογιστής αδρανοποίησης αποθηκεύει την κατάσταση μνήμης σε σκληρό δίσκο και ουσιαστικά απενεργοποιείται. Η εκκίνηση είναι λίγο πιο γρήγορη από την εκκίνηση από πλήρη διακοπή λειτουργίας και η χρήση ισχύος είναι χαμηλότερη από ό, τι όταν κοιμάστε.

Μερικοί άνθρωποι αφήνουν τους υπολογιστές τους να λειτουργούν 24/7, ενώ άλλοι κλείνουν τους υπολογιστές τη στιγμή που απομακρύνονται. Οι φορητοί υπολογιστές απαιτούν να έχετε επίγνωση των συνηθειών σας - ειδικά όταν χρησιμοποιείτε μπαταρία.

Κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, οπότε ας ρίξουμε μια πιο βαθιά ματιά σε αυτά.

Τα θετικά και τα αρνητικά κάθε λύσης

Κάθε μία από τις τέσσερις καταστάσεις απενεργοποίησης φαίνεται να απενεργοποιεί τον υπολογιστή σας, αλλά λειτουργούν διαφορετικά .

  • Τερματισμός λειτουργίας: Αυτή είναι η κατάσταση απενεργοποίησης που γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς. Όταν κλείνετε τον υπολογιστή σας, κλείνουν όλα τα ανοιχτά προγράμματα και ο υπολογιστής τερματίζει το λειτουργικό σας σύστημα. Ένας υπολογιστής που τερματίζεται δεν χρησιμοποιεί σχεδόν καθόλου ενέργεια. Ωστόσο, όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξανά τον υπολογιστή σας, θα πρέπει να τον ενεργοποιήσετε και να περάσετε από την τυπική διαδικασία εκκίνησης, περιμένοντας να ξεκινήσει το υλικό σας και να ξεκινήσει η φόρτωση των προγραμμάτων. Ανάλογα με το σύστημά σας, αυτό μπορεί να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά.
  • Υπνος: Σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, ο υπολογιστής εισέρχεται σε κατάσταση χαμηλής κατανάλωσης. Η κατάσταση του υπολογιστή διατηρείται στη μνήμη, αλλά άλλα μέρη του υπολογιστή είναι απενεργοποιημένα και δεν θα χρησιμοποιούν καμία ενέργεια. Όταν ενεργοποιείτε τον υπολογιστή, ενεργοποιείται ξανά γρήγορα - δεν θα χρειαστεί να περιμένετε να ξεκινήσει. Όλα θα είναι σωστά από τα αριστερά σας, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών και των ανοιχτών εγγράφων.
  • Παραχειμάζω: Ο υπολογιστής σας αποθηκεύει την τρέχουσα κατάστασή του στον σκληρό σας δίσκο, ουσιαστικά απορρίπτοντας το περιεχόμενο της μνήμης σε ένα αρχείο. Όταν κάνετε εκκίνηση του υπολογιστή, φορτώνει την προηγούμενη κατάσταση από τον σκληρό σας δίσκο στη μνήμη. Αυτό σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε την κατάσταση του υπολογιστή σας, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανοιχτών προγραμμάτων και δεδομένων σας και να επιστρέψετε σε αυτόν αργότερα. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συνεχίσει από την αδρανοποίηση από τον ύπνο, αλλά η αδρανοποίηση χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ισχύ από τον ύπνο. Ένας υπολογιστής που βρίσκεται σε κατάσταση αδρανοποίησης χρησιμοποιεί την ίδια ποσότητα ισχύος με έναν υπολογιστή που έχει τερματιστεί.
  • Υβρίδιο: Η υβριδική λειτουργία προορίζεται πραγματικά για επιτραπέζιους υπολογιστές και πρέπει να απενεργοποιηθεί από προεπιλογή για τους περισσότερους φορητούς υπολογιστές. Ωστόσο, ενδέχεται να συναντήσετε την επιλογή σε κάποιο σημείο. Το υβρίδιο είναι σαν συνδυασμός ύπνου και αδρανοποίησης. Όπως η αδρανοποίηση, αποθηκεύει την κατάσταση της μνήμης σας σε σκληρό δίσκο. Όπως ο ύπνος, διατηρεί επίσης ένα μικρό ρεύμα στη μνήμη, ώστε να μπορείτε να ξυπνήσετε τον υπολογιστή σχεδόν αμέσως. Η ιδέα είναι ότι μπορείτε ουσιαστικά να βάλετε τον υπολογιστή σας σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, αλλά εξακολουθείτε να προστατεύεστε σε περίπτωση που ο υπολογιστής σας χάσει ενέργεια ενώ κοιμάται.

Ο λόγος για τον οποίο οι φορητοί υπολογιστές δεν ενοχλούν την υβριδική λειτουργία είναι πραγματικά επειδή έχουν μπαταρία. Εάν θέσετε τον υπολογιστή σας σε αναστολή λειτουργίας και η μπαταρία μειωθεί σημαντικά, ο υπολογιστής θα μεταβεί αυτόματα σε κατάσταση αδρανοποίησης για να σώσει την κατάστασή σας.

Λάπτοπ ανοικτό λάθη

Τι πρέπει να κάνουμε τελικά

Διαφορετικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους υπολογιστές τους με διαφορετικό τρόπο. Μερικοί άνθρωποι κλείνουν πάντα τους υπολογιστές τους και δεν επωφελούνται ποτέ από την ευκολία των καταστάσεων ύπνου και αδρανοποίησης, ενώ μερικοί άνθρωποι τρέχουν τους υπολογιστές τους 24/7.

  • Πότε να κοιμηθείτε: Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος εάν απομακρύνεστε από τον φορητό υπολογιστή σας για μικρό χρονικό διάστημα. Μπορείτε να θέσετε τον υπολογιστή σας σε κατάσταση αδράνειας για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και μπαταρίας. Όταν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ξανά τον υπολογιστή σας, μπορείτε να συνεχίσετε από εκεί που σταματήσατε σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο υπολογιστής σας θα είναι πάντα έτοιμος για χρήση όταν τον χρειάζεστε. Ο ύπνος δεν είναι τόσο καλός εάν σκοπεύετε να μείνετε μακριά από τον υπολογιστή για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, καθώς η μπαταρία τελικά θα εξαντληθεί.
  • Πότε να αδρανοποιηθεί: Η αδρανοποίηση εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια από τον ύπνο. Εάν δεν θα χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας για λίγο - ας πούμε, εάν πρόκειται να κοιμηθείτε για τη νύχτα - ίσως θελήσετε να αδρανοποιήσετε τον υπολογιστή σας για να εξοικονομήσετε ενέργεια και ενέργεια μπαταρίας. Η αδρανοποίηση είναι πιο αργή για να συνεχιστεί από τον ύπνο. Εάν αδρανοποιείτε ή απενεργοποιείτε τον υπολογιστή σας κάθε φορά που απομακρύνεστε από αυτόν καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, ίσως να σπαταλάτε πολύ χρόνο να το περιμένετε.
  • Πότε πρέπει να τερματιστεί: Οι περισσότεροι υπολογιστές θα ξαναρχίσουν από την αδρανοποίηση γρηγορότερα από ότι σε κατάσταση πλήρους απενεργοποίησης, επομένως μάλλον καλύτερα να αδρανοποιήσετε τον φορητό υπολογιστή σας αντί να τον τερματίσετε. Ωστόσο, ορισμένοι υπολογιστές ή λογισμικό ενδέχεται να μην λειτουργούν σωστά κατά την επανάληψη της αδρανοποίησης, οπότε θα θέλατε να απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας. Είναι επίσης καλή ιδέα να κλείσετε περιστασιακά τον υπολογιστή σας (ή τουλάχιστον να επανεκκινήσετε) Οι περισσότεροι χρήστες των Windows έχουν παρατηρήσει ότι τα Windows χρειάζονται περιστασιακή επανεκκίνηση. Αλλά τις περισσότερες φορές, η αδρανοποίηση πρέπει να είναι μια χαρά.

Η ακριβής ποσότητα ισχύος που χρησιμοποιείται από την κατάσταση αναστολής λειτουργίας και αδρανοποίησης εξαρτάται από τον υπολογιστή, αν και η κατάσταση αναστολής λειτουργίας χρησιμοποιεί γενικά λίγα περισσότερα βατ από την αδρανοποίηση. Ορισμένα άτομα ενδέχεται να επιλέξουν να χρησιμοποιούν τον ύπνο αντί της αδρανοποίησης, έτσι ώστε οι υπολογιστές τους να ξαναρχίσουν γρηγορότερα. Ενώ χρησιμοποιεί οριακά περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, είναι σίγουρα πιο αποδοτική από το να αφήνει έναν υπολογιστή που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.

Η αδρανοποίηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για εξοικονόμηση ενέργειας μπαταρίας σε φορητούς υπολογιστές που δεν είναι συνδεδεμένοι. Εάν θέλετε να μεταφέρετε τον φορητό υπολογιστή σας κάπου και δεν θέλετε να χάσετε πολύτιμη ενέργεια μπαταρίας, θα θέλατε να αδρανοποιήσετε αντί να τον θέσετε σε κατάσταση ύπνου.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share