Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022

Σταματήστε το αμέσως: Για αυτό δεν πρέπει να έχετε συνέχεια το λάπτοπ στην πρίζα

Θέλει φροντίδα...

19 Ιανουαρίου 2022 23:03
Σταματήστε το αμέσως: Για αυτό δεν πρέπει να έχετε συνέχεια το λάπτοπ στην πρίζα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το λάπτοπ είναι από τα πιο χρήσιμα τεχνολογικά εργαλεία, αλλά χρειάζεται και... φροντίδα, ειδικά στο θέμα της μπαταρίας, που μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με διάφορες λανθασμένες πρακτικές μας.

Μια κλασική απορία είναι το αν καταστρέφεται η μπαταρία του λάπτοπ σας αν είναι συνέχεια συνδεδεμένο στην πρίζα μέσω του φορτιστή του, όπως και άλλα περίεργα πράγματα.

Ίσως εκπλαγείτε, αλλά δεν υπάρχει η έννοια της «υπερφόρτισης» μιας μπαταρίας. Αντ’ αυτού θα πρέπει να αποφεύγετε την υπερθέρμανση του φορητού σας υπολογιστή και την πλήρη αποφόρτιση της μπαταρίας του.

Ενώ μιλάμε για νέα gadgets και λογισμικά όλη την ώρα, συχνά αγνοούμε τις μπαταρίες που παρέχουν τον τρόπο για να δουλεύουν όλα αυτά. Ομοίως, οι μπαταρίες των λάπτοπ μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια που συχνά αγνοούνται κατά τη διάρκεια των «υψηλού επιπέδου» συζητήσεων που αφορούν RAM και GPUs.

Πριν την απάντηση ενός ερωτήματος, επιτρέψτε μας να σας πούμε μερικά γεγονότα για τη μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε την απάντηση.

Τα βασικά στοιχεία της μπαταρίας

Οι περισσότερες μπαταρίες λάπτοπ είναι είτε ιόντων λιθίου ή πολυμερών λιθίου. Έχουν σχεδιαστεί ώστε να αντέχουν πολλαπλές φορτίσεις. Οι μπαταρίες αυτές δεν μπορούν να φορτιστούν παραπάνω από το κανονικό, πράγμα που σημαίνει ότι από τη στιγμή που μία μπαταρία είναι 100% φορτισμένη θα σταματήσει να φορτίζει. Αυτές οι μπαταρίες σταματούν να λαμβάνουν ενέργεια, η οποία περνάει απευθείας στο τροφοδοτικό του φορητού σας υπολογιστή. Έτσι, κρατώντας το στην πρίζα, δε θα βλάψετε την μπαταρία σας και δε θα προκαλέσετε μεγάλη διαφορά στη συνολική διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Ένα άλλο σενάριο που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι υπάρχουν κάποιες καλές πρακτικές που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού σας υπολογιστή. Η μπαταρία σας έχει έναν πεπερασμένο αριθμό κύκλων επαναφόρτισης. Έτσι, αποφορτίζοντας την μπαταρία σας εντελώς και επανειλημμένα πρόκειται να βλάψετε τη ζωή της.

Λάπτοπ και μπαταρία

Υπερθέρμανση, ο μεγαλύτερος εχθρός της μπαταρίας

Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η υπερθέρμανση είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας, όταν πρόκειται για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Είπαμε πιο πάνω ότι η διατήρηση του λάπτοπ σας στην πρίζα δε θα καταστρέψει τη μπαταρία σας. Όντως! Αλλά, θα πρέπει να φροντίσετε και για την υπερβολική θέρμανση που προκαλείται από το hardware του laptop.

Έτσι, εάν η CPU/HDD θερμοκρασία του φορητού σας υπολογιστή είναι περίπου 40°C, το να διατηρείτε το laptop στην πρίζα είναι μια χαρά. Αλλά, εάν το laptop σας έχει μια αποσπώμενη μπαταρία και θέλετε να χρησιμοποιείτε το φορητό σας υπολογιστή εντατικά, σας συμβουλεύουμε να αφαιρέσετε την μπαταρία από την υποδοχή.

Τι πρέπει να κάνουμε

Στις μέρες μας δεν έρχονται όλοι οι φορητοί υπολογιστές με αποσπώμενη μπαταρία. Έτσι, η αφαίρεση της μπαταρίας από την πρίζα για να κρυώσει δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή. Όμως, υπάρχει μια απλή μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας με έναν διαφορετικό τρόπο. Σύμφωνα με δοκιμές που πραγματοποιούνται από το Battery University, μια μπαταρία που φορτίζεται έως το 100 τοις εκατό θα έχει μόνο 300-500 κύκλους φόρτισης-αποφόρτισης. Από την άλλη πλευρά, αν φορτίζεται στο 70-80%, αυτή θα έχει 1000-2000 κύκλους επαναφόρτισης.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share