Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Παγκόσμιος πανικός για το Facebook: Η πτώση του για 7 ώρες - «Βόμβα» για πώληση των προσωπικών δεδομένων

Όλα τα δεδομένα για το τρομερό «κρασάρισμα»

5 Οκτωβρίου 2021 07:31
Παγκόσμιος πανικός για το Facebook: Η πτώση του για 7 ώρες - «Βόμβα» για πώληση των προσωπικών δεδομένων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παγκόσμιος πανικός επικράτησε από χθες (4/10) το απόγευμα, με το Facebook και τις εφαρμογές, που βρίσκονται στον όμιλο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, όπως το Instagram και το WhatsApp, να «πέφτουν» για πάνω από 7 ώρες σε ένα τρομερό «μπλακ άουτ».

Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρων διαστάσεων χτύπημα στον διαδικτυακό κολοσσό της Facebook, το δεύτερο μέσα σε λίγες ημέρες έπειτα από τις αποκαλύψεις πρώην εργαζόμενης για τα προσωπικά δεδομένα δισεκατομμυρίων χρηστών.

Ο ιστότοπος παρακολούθησης διακοπών Down Detector κατέγραψε δεκάδες χιλιάδες αναφορές για κάθε μία από τις υπηρεσίες. Ο ίδιος ο ιστότοπος του Facebook δεν φορτωνόταν καθόλου- το Instagram και το WhatsApp ήταν προσβάσιμα, αλλά δεν μπορούσαν να φορτώσουν νέο περιεχόμενο ή να στείλουν μηνύματα, για πολλές ώρες, με αποτέλεσμα τεράστιες ζημιές σε πολλές εταιρείες και όχι μόνο.

Το γεγονός ότι το Facebook, το Instagram και το WhatsApp αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα ήταν ένα σημαντικό γεγονός για πολλούς χρήστες, σύμφωνα με το CNN.

«Δεν ξέρω αν έχω ξαναδεί τέτοια διακοπή λειτουργίας από μεγάλη εταιρεία του διαδικτύου», δήλωσε ο Doug Madory, διευθυντής ανάλυσης διαδικτύου στην εταιρεία παρακολούθησης δικτύων Kentik. Για πολλούς ανθρώπους, δήλωσε ο Madory στο CNN, «το Facebook είναι το διαδίκτυο γι' αυτούς».

Οι εταιρείες χάνουν μερικές φορές τη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο όταν ενημερώνουν τις ρυθμίσεις του δικτύου τους, δήλωσε ο Madory. Αυτό συνέβη τον Ιούνιο στην Fastly, μια αμερικανική εταιρεία cloud computing, η οποία αντιμετώπισε μια παγκόσμια διακοπή του διαδικτύου για περίπου 50 λεπτά.

Αλλά το γεγονός ότι μια εταιρεία του μεγέθους και των πόρων του Facebook ήταν εκτός σύνδεσης για περίπου έξι ώρες υποδηλώνει ότι δεν υπήρχε γρήγορη λύση για το πρόβλημα. Το Facebook έγραψε στο Twitter λίγο μετά τις 18:30 ώρα Ελλάδας ότι οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες του άρχισαν να λειτουργούν και πάλι.

«Προς την τεράστια κοινότητα ανθρώπων και επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο που εξαρτώνται από εμάς: Λυπούμαστε», ανέφερε. «Εργαζόμαστε σκληρά για να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρουμε ότι επανέρχονται πλέον σε λειτουργία. Σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας μαζί μας"».

Αργότερα τη Δευτέρα, ο Santosh Janardhan, αντιπρόεδρος υποδομών του Facebook, εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι η εταιρεία «λυπάται για την αναστάτωση που προκάλεσε η σημερινή διακοπή σε όλες τις πλατφόρμες μας».

«Οι ομάδες μηχανικών μας έμαθαν ότι οι αλλαγές στις ρυθμίσεις στους δρομολογητές κορμού που συντονίζουν την κυκλοφορία του δικτύου μεταξύ των κέντρων δεδομένων μας προκάλεσαν προβλήματα που διέκοψαν αυτή την επικοινωνία. Αυτή η διακοπή στην κυκλοφορία του δικτύου είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις στον τρόπο επικοινωνίας των κέντρων δεδομένων μας, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι υπηρεσίες μας», δήλωσε ο Janardhan.

Ο Janardhan δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει «καμία απόδειξη ότι τα δεδομένα των χρηστών τέθηκαν σε κίνδυνο ως αποτέλεσμα αυτής της διακοπής λειτουργίας».

Οι αναφορές για πώληση δεδομένων σε χάκερ

Όπως αναφέρει το Sputnik έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορές που κάνουν λόγο για πώληση των δεδομένων 1,5 δισ. χρηστών σε γνωστό φόρουμ χάκερ.

Μάλιστα ένας υποψήφιος αγοραστής φέρεται να ενδιαφέρεται για την αγορά των δεδομένων ενός εκατομμυρίου χρηστών, με το ποσό να φτάνει τα 7,5 εκατ. δολάρια.

Σε ανάρτησή του ο πωλητής ισχυρίζεται πως εκπροσωπεί μια μεγάλη εταιρεία στην οποία εργάζεται για να πάρει δεδομένα από το Facebook. Ακόμη σημειώνει πως η εταιρεία έχει πάνω από 18.000 πελάτες και λειτουργεί τουλάχιστον εδώ και τέσσερα χρόνια. Παράλληλα φαίνεται να επισημαίνει ότι «είμαστε νόμιμη εταιρεία».

Την ίδια ώρα έχει επιβεβαιωθεί ότι τόσο το Facebook όσο και το Instagram έχουν αποσυρθεί από το Σύστημα Ονοματοδοσίας Διαδικτύου (DNS),΄ενώ τα ονόματα τομέα Facebook, Instagram και WhatsApp έχουν καταχωρηθεί προς πώληση.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share