Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Επανήλθαν Facebook και Instagram έπειτα από επτά ώρες - Το παρασκήνιο πίσω από το blackout

Τρομακτικές απώλειες για τη μετοχή της εταιρείας

5 Οκτωβρίου 2021 01:28
Επανήλθαν Facebook και Instagram έπειτα από επτά ώρες - Το παρασκήνιο πίσω από το blackout
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τουλάχιστον επτά ώρες έμειναν εκτός λειτουργίας τo Facebook και το Instagram, καθώς βγήκαν εκτός λειτουργίας περίπου στις 18:30 ώρα Ελλάδας και επανήλθαν λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα.

Oι πλατφόρμες Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger ήταν εκτός λειτουργίας καθώς υπέστησαν μαζική βλάβη επηρεάζοντας δυνητικά δεκάδες εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, σύμφωνα με ιστοσελίδες εξειδικευμένες στην παρακολούθηση των πλατφορμών.

Τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram και οι δύο υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp και Messenger του κολοσσού της Καλιφόρνιας παρουσίασαν τη Δευτέρα μαζική βλάβη.

Η ιστοσελίδα Down Detector ανέφερε σήμερα κυρίως βλάβες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Ουάσιγκτον και το Παρίσι. «Αυτός ο ιστότοπος δεν είναι προσβάσιμος», «αδύνατον να βρεθεί η διεύθυνση του διακομιστή», ανέφερε η ιστοσελίδα του Facebook απευθυνόμενη σε πολλούς χρήστες σήμερα γύρω στις 18.30 ώρα Ελλάδος.

Το παρασκήνιο πίσω από το ιστορικό blackout

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ του εξωτερικού, οι τεχνικοί επιχείρησαν «χειροκίνητη επαναφορά» στους σέρβερ της εταιρείας, η οποία εν τέλει φαίνεται ότι πέτυχε. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι «New York Times», ένα μικρό γκρουπ εργαζομένων εστάλη στο Κέντρο Δεδομένων του Facebook, στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, προκειμένου να προβούν στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Πάνω από 7 δισ. δολάρια οι απώλειες για τον Ζούκερμπεργκ και πάνω από 50 δισ. για την εταιρεία

Το θρίλερ, ωστόσο, με προεκτάσεις σε πολλαπλά επίπεδα με το κρασάρισμα των μεγάλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο. Facebook, Instagram και Whatsapp, εξελίφθηκε σε οικονομικό κραχ για την εταιρεία του Ζούκερμπεργκ, η οποία είχε πολύ μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Οι μετοχές του Ζούκερμπεργκ παρουσίασαν κατακόρυφη πρώτη, με τις απώλειες για τον μεγιστάνα των social media να υπολογίζονται σε ένα ποσό άνω των 7 δισ. δολαρίων, ενώ για την εταιρεία, οι απώλειες υπολογίζονται - μέχρι τώρα- στα 50 δισ. δολάρια.

Η πολύωρη διακοπή λειτουργίας προκάλεσε μία από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία για το Facebook καθώς μετά το πρωτόγνωρο black out παγκοσμίως η μετοχή της εταιρείας κατρακυλά ενώ μονοπωλεί το ενδιαφέρον στα διεθνή ΜΜΕ.

Στη Wall Street, η τιμή της μετοχής του Facebook, που κατέγραψε ήδη πτώση στην αρχή της συνεδρίασης, επιτάχυνε τις απώλειές της και σημείωσε πτώση - κατρακύλα κατά σχεδόν 6% ενώ όπως αναφέρει η NetBlocks, υπηρεσία που παρακολουθεί τον οικονομικό αντίκτυπο από προβλήματα στο διαδίκτυο, εκτιμά πως η διακοπή του Facebook έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία ζημιά 160 εκατομμυρίων δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2019, παρόμοιο πρόβλημα παρατηρήθηκε μόνο για περίπου μία ώρα, αλλά από το μπλακ άουτ της 4ης Οκτωβρίου οι μετοχές της Facebook βυθίστηκαν κατά σχεδόν 5% και ο ιδρυτής της, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχασε σχεδόν επτά δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share