Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κινητό: Προσοχή για επικίνδυνο ιό - Οι εφαρμογές που πρέπει να σβήσετε

Τι να προσέχετε

29 Ιουλίου 2021 17:26
Κινητό: Προσοχή για επικίνδυνο ιό - Οι εφαρμογές που πρέπει να σβήσετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Προσοχή για επικίνδυνο ιό στο κινητό σας! Δείτε παρακάτω τις εφαρμογές που πρέπει να σβήσετε. Παράλληλα, ο Ζακ Ντόφμαν, ειδικός του τομέα κυβερνοασφάλειας, σε ένα άρθρο στο περιοδικό «Forbes» πρότεινε στους χρήστες των iPhone να δώσουν προσοχή σε μια δυνατότητα που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα «επικίνδυνη» για το κινητό τους.

Το malware στις μέρες μας, βρίσκει πολλούς τρόπους προκειμένου να εισέλθει στη συσκευή μας, με έναν εξ αυτών να είναι και οι εφαρμογές. Ο λόγος αυτή τη φορά για το επικίνδυνο Joker malware.

Είναι τόσο διαδεδομένο και επικίνδυνο που η εταιρεία κυβερνοασφαλείας Zcaler έχει μια ομάδα αποκλειστικά για την έρευνα αυτής της απειλής. Η δουλειά τους, όπως φαίνεται απέδωσε, καθώς αναγνώρισαν πλήθος εφαρμογών που διαμοιράζουν την απειλή.

Η λίστα των 11 εφαρμογών είναι η εξής:

  • Free Affluent Message
  • PDF Photo Scanner
  • delux Keyboard
  • Comply QR Scanner
  • PDF Converter Scanner
  • Font Style Keyboard
  • Translate Free
  • Saying Message
  • Private Message
  • Read Scanner
  • Print Scanner

 Προσοχή για επικίνδυνο ιό στο κινητό

Οι εφαρμογές που έχουν το malware επιτρέπουν στους διαδικτυακούς εγκληματίες τα εξής:

  • Την υποκλοπή προσωπικών πληροφοριών
  • Την πρόσβαση και αντιγραφή της λίστας των επαφών
  • Την παρακολούθηση των γραπτών μηνυμάτων
  • Την εγγραφή σε κακόβουλες υπηρεσίες
  • Την αποστολή μηνυμάτων σε premium αριθμούς

Μεγάλη προσοχή: Σε αυτές τις εφαρμογές παρακολουθούν το κινητό σας

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται να κάνουν οι χρήστες κινητών, καθώς μπορεί η ανάπτυξη της τεχνολογίας να έχει κάνει πολύ εύκολη τη ζωή μας, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους.

Τα κινητά, τα smartphone και τα tablet μπορούν να γίνουν και επικίνδυνα αν δεν προσέχουμε. Οι συσκευές μας έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν δεδομένα μας, ενώ διάφορες εφαρμογές μπορούν να «ακούν» όσα λέει ο χρήστης, όπως και e-mails σε ορισμένες περιπτώσεις.

Έτσι παρακολουθείται το τηλέφωνό μας

Δυστυχώς υπάρχουν επιτήδειοι, οι οποίοι μπορούν να παρακολουθήσουν το κινητό μας με ένα κακόβουλο λογισμικό, το οποίο είναι εύκολο να προσθέσουν στη συσκευή μας.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος εγκατάστασης ενός τέτοιου λογισμικού είναι μέσω κάποιου μηνύματος (sms). Τα SMS μπορούν να περιέχουν κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης σε κωδικοποιημένη μορφή. Για αυτό είναι καλό να μην ανοίγουμε ποτέ και να διαγράφουμε απευθείας μηνύματα από πενταψήφιους κωδικούς ή αριθμούς του εξωτερικού, τους οποίους δεν αναγνωρίζουμε.

Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο μπορεί να εισαχθεί λογισμικό παρακολούθησης στο κινητό μας είναι τo Bluetooth της συσκευής. Εάν κάποιος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση μπορεί μέσω Bluetooth μπορεί να παρακολουθήσει το κινητό σας.

Από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασής του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης ξεκινά η καταγραφή κάθε δραστηριότητας. Μπορεί να γίνει υποκλοπή κλήσεων, μηνυμάτων SMS, MMS, e-mail, αρχείων και κωδικών πρόσβασης. Επίσης όποιος έχει πρόσβαση στο κινητό σας μπορεί να σας εντοπίσει και να γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεστε, ενεργοποιώντας την υπηρεσία γεωγραφικού εντοπισμού (GPS)

Κάθε κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης είναι επί της ουσίας μια εφαρμογή που καταναλώνει πόρους από τη συσκευή σας. Το λογισμικό αυτό καταναλώνει δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και μπαταρία, ενώ επιβαρύνει και τον επεξεργαστή του κινητού. Όλα αυτά μπορούν να σας «δείξουν» ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με τη συσκευή σας.

Πρώτα από όλα πρέπει να ελέγξετε όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο κινητό σου. Όσες εφαρμογές δεν έχετε εγκαταστήσει εσείς είναι ύποπτες.

Μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να σας δώσει πολλές πληροφορίες για τις άγνωστες εφαρμογές που υπάρχουν στη συσκευή σας. Όταν εντοπίσετε την εφαρμογή που περιέχει το κακόβουλο λογισμικό, πρέπει να την διαγράψετε τελείως. Καλό θα είναι να προχωρήσετε και σε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων της συσκευής, αφού πρώτα σώσετε όσα αρχεία χρειάζεστε.

Εφαρμογές κίνδυνος στο κινητό

Οι ύπουλες εφαρμογές

Εφαρμογές για τον καιρό

Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εφαρμογών για τον καιρό έχουν βρεθεί κακόβουλα λογισμικά και ιοί. Είναι προτιμότερο να να ελέγχετε τον καιρό από το πρόγραμμα περιήγησής σας.

Βελτιστοποιητές

Οι συγκεκριμένες εφαρμογές καθαρίζουν την cache και σβήνουν προγράμματα που δεν χρησιμοποιείτε. Ωστόσο, τα περισσότερα κινητά έχουν ήδη αυτή την λειτουργία και έτσι αυτές οι εφαρμογές είναι περιττές και επικίνδυνες.

Ενσωματωμένα προγράμματα περιήγησης

Συνήθως είναι αργά αυτά τα προγράμματα, δεν έχουν προστασία δεδομένων και μειώνουν την απόδοση του συστήματος.

Φόρτιση... με το χέρι

Με μια ειδική πραγματικά μικρή συσκευή που εφηύραν επιστήμονες από την Καλιφόρνια, η φόρτιση του κινητού θα μπορεί πραγματικά να γίνει ακόμα πιο εύκολη.

Η ειδική συσκευή, θα τοποθετείται στις άκρες των δακτύλων, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια. Μάλιστα, η συσκευή θα χρησιμοποιεί τον ιδρώτα του ατόμου, για να παραγάγει ηλεκτρικό φορτίο, όσο απαιτείται για τη φόρτιση ενός κινητού ή ενός έξυπνου ρολογιού.

Η συσκευή που είναι κατασκευασμένη από ηλεκτρόδια άνθρακα με έζυμα, αντιδρά με το γαλακτικό οξύ και το οξυγόνο του ιδρώτα και παράγει ηλεκτρισμό από το σώμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άκρες των δακτύλων εκκρίνουν έως και 1.000 φορές περισσότερο ιδρώτα σε σχέση με άλλα μέρη του σώματος.

Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια 10 ωρών ύπνου, στην άκρη ενός μόνο δακτύλου παράγεται αρκετή ενέργεια ώστε να φορτίζει ένα ρολόι για 24 ώρες.

Η συσκευή αυτή περιλαμβάνει επίσης ένα μικροτσίπ, το οποίο ενεργοποιείται με την άσκηση μικρής μόνον πίεσης και παράγει επιπλέον ηλεκτρικό φορτίο, όταν για παράδειγμα ο χρήστης χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο του υπολογιστή του ή γράφει μήνυμα στην οθόνη του ή όταν παίζει πιάνο. Εκτιμάται ότι αυτή η τεχνολογία θα χρησιμοποιείται στο μέλλον κατά κόρον για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων και βιομετρικών ρολογιών.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share