Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Social media: Νέα απάτη - Τι πρέπει να προσέξουν οι χρήστες

Προσοχή σε σύνδεσμο που αλιεύει προσωπικά στοιχεία

28 Ιουλίου 2021 13:17
Social media: Νέα απάτη - Τι πρέπει να προσέξουν οι χρήστες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καταγγελίες για περιπτώσεις αλίευσης των στοιχείων εισόδου σε λογαριασμούς, σε social media (user name - password), με πρόσχημα την ολοκλήρωση της επίσημης πιστοποίησής τους (verify account - bluetick), δέχεται το τελευταίο διάστημα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ), σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της.

Οι δράστες, όπως αναφέρει η ΔΔΗΕ, αποστέλλουν άμεσο μήνυμα, κυρίως σε λογαριασμούς με μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό, στο οποίο αναφέρουν ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης του λογαριασμού (verify account) πρέπει να ακολουθήσουν τον σύνδεσμο που τους υποδεικνύεται.

Οι επίμαχοι σύνδεσμοι οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου του χρήστη στο λογαριασμό (phishing pages), το οποίο επιτρέπει στους δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς που δεν είναι ασφαλισμένοι με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Στη συνέχεια, οι δράστες αποστέλλουν εκβιαστικά μηνύματα στους χρήστες προκειμένου να ζητήσουν χρηματικό αντίτιμο για την επιστροφή του λογαριασμού στον κάτοχό του. Επισημαίνεται ότι τα άμεσα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς είναι εξαιρετικά αληθοφανή.

Η ΔΔΗΕ συμβουλεύει τους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων εκβιαστικού περιεχομένου τα εξής:

  • Να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους.
  • Να μην απαντούν στα μηνύματα.
  • Να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.

Παράλληλα, η ΔΔΗΕ συστήνει:

  • Οι εταιρείες που παρέχουν εφαρμογές και υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, δεν απαιτούν την επαλήθευση στοιχείων εισόδου σε λογαριασμούς με την αποστολή μηνυμάτων.
  • Οι λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης καθώς και οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνδέονται με αυτούς, πρέπει απαραίτητα να ασφαλίζονται με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, έτσι ώστε σε περίπτωση που οι χρήστες εισάγουν τα στοιχεία εισόδου των λογαριασμών τους σε παραπλανητικές ιστοσελίδες (phishing pages) να είναι αδύνατη η είσοδος σε αυτούς από τους δράστες.
  • Χρησιμοποιήστε ένα νέο e-mail αποκλειστικά για να συνδέσετε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Ασφαλίστε τους λογαριασμούς σας με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για κάθε λογαριασμό, τους οποίους θα αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Μην ανοίγετε συνδέσμους ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία τα οποία αποστέλλονται μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης χωρίς την προηγούμενη εξακρίβωση της αξιοπιστίας τους.
  • Απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης ή αλίευσης των προσωπικών σας δεδομένων.

Instagram: Ο τρόπος για να προφυλάξετε το λογαριασμό σας

Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει αρκετή συζήτηση για την ασφάλεια των social media. Διάφοροι λογαριασμοί έχουν χακαριστεί με τους χρήστες να ανησυχούν για τα προσωπικά τους στοιχεία.

Γι’ αυτό λοιπόν το Instagram ανακοίνωσε ένα νέο εργαλείο, το Security Checkup, που βοηθά στο να διασφαλιστούν οι λογαριασμοί. Για την ακρίβεια καθοδηγεί τους χρήστες με παραβιασμένους λογαριασμούς να τους ασφαλίσουν. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο της δραστηριότητας login, τον έλεγχο των πληροφοριών του προφίλ, την επιβεβαίωση των λογαριασμών που μοιράζονται τις login πληροφορίες και την ανανέωση των επαφών ανάκτησης όπως το τηλέφωνο ή το email τους.

Επιπλέον τρόποι ασφάλειας

Εκτός από το συγκεκριμένο εργαλείο, η πλατφόρμα παρέχει και άλλους τρόπους προστασίας των λογαριασμών. Μεταξύ αυτών είναι το two-factor authentication. Πρόκειται για την πιστοποίηση, όπου ένα pin στέλνεται με SMS ή στο WhatsApp κάθε φορά που ο χρήστης προσπαθεί να συνδεθεί στον Instagram λογαριασμό του από νέα συσκευή.

Instagram χακάρισμα έλεγχος δύο παραγόντων

Το Instagram ζητά από τους χρήστες να είναι πολύ προσεκτικοί και υποψιασμένοι. Επίσης, τονίζει ότι δεν πρόκειται να στείλει ποτέ κάποιο μήνυμα και πως αν θέλει να επικοινωνήσει τότε θα το κάνει μέσω της «Emails from Instagram» καρτέλας στις ρυθμίσεις. Οποιοδήποτε άλλο μήνυμα λαμβάνεται πρόκειται για απάτη.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share