Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Φορτίζετε το κινητό σας το βράδυ; Σταματήστε το αμέσως!

Μεγάλη προσοχή

17 Δεκεμβρίου 2020 13:01
Φορτίζετε το κινητό σας το βράδυ; Σταματήστε το αμέσως!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Αρκετοί φορτίζετε το κινητό σας τηλέφωνο το βράδυ ωστόσο θα πρέπει να το σταματήσετε αμέσως! Αυτή η συνήθεια θέλει το συνδεδεμένο με το κινητό φορτιστή να μένει στην πρίζα όλο το βράδυ και ελάχιστοι ωστόσο γνωρίζουν τις επιπτώσεις που έχει αυτό.

Είναι τελικά όμως όσο αθώα πιστεύαμε η ολονύχτια φόρτιση; Στο ερώτημα αυτό απαντά άρθρο των «New York Times», το οποίο έρχεται να γκρεμίσει τον ονειρικά φτιαγμένο κόσμο των χρηστών κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα λοιπόν με την ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας, η συχνή και πολύωρη φόρτιση ενός κινητού τηλεφώνου βλάπτει... σοβαρά τις μπαταρίες ιόντων λιθίου των smartphones.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος εταιρείας παραγωγής φορτιστών: «Τα smarphones είναι όντως "έξυπνα". Ξέρουν πότε πρέπει να σταματήσουν να φορτίζονται».

Η «υπερφόρτιση» προκαλεί βλάβες στη συσκευή, καθώς τα περισσότερα κινητά διαθέτουν μια τεχνολογία, η οποία τους επιτρέπει να αυξάνουν την ταχύτητα με την οποία φορτίζονται οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, με αποτέλεσμα αυτές να αποδυναμώνονται και να καταστρέφονται γρηγορότερα. Ενώ, αν έπεσε το κινητό σου μέσα στο νερό και σε έπιασε πανικός, μπορεί και να το σώσεις με 2 «γιατροσόφια».

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως όταν φορτίζουμε συχνά το smartphone, μειώνουμε το όριο ζωής της μπαταρίας του. Πρέπει επίσης τέλος να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να αποφεύγετε την υπερθέρμανση των συσκευών, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν βλάβη στις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Όπως προειδοποιεί μάλιστα η Apple, θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην μπαταρία σας.

Το μεγάλο μυστικό που κρύβει το κινητό σας και σίγουρα δεν γνωρίζετε

Ένα «μυστικό» το οποίο έχουν όλα μας τα κινητά και είναι βέβαιο πως αγνοείτε αποκαλύπτουν μέσω της νέας τους μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 51 κινητά τηλέφωνα. Όπως διαπίστωσαν, οι χρήστες «μεταδίδουν» στη συσκευή τους περί το 82% κοινών βακτηρίων που έχουν στα δάχτυλά τους. Επίσης, δείτε τις 11+1 μυστικές λειτουργίες του κινητού που κανείς δεν γνωρίζει! Η 3η μάλιστα, θα σας γλιτώσει πολλά χρήματα.

Αυτό προσδίδει στο κινητό μία βακτηριακή «ταυτότητα», η οποία, όμως, αντιστοιχεί σε τρισεκατομμύρια διαφορετικούς μικροοργανισμούς που ζουν στο σώμα μας.

Επί της ουσίας, δηλαδή, τα τηλέφωνά μας φέρουν το βακτηριακό «αποτύπωμα» του ιδιοκτήτη τους. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, περίπου το 82% των κοινών βακτηρίων «κατοικούσαν» τόσο στα δάχτυλα των εθελοντών, όσο και στην οθόνη του κινητού τους.

Ανάμεσα σε αυτά ήταν και οικογένειες βακτηρίων που εντοπίζονται στο έντερο, το δέρμα και το στόμα όπως ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος και το κορυνοβακτήριο.

Μάλιστα, οι γυναίκες φαίνεται πως έχουν πιο ισχυρή βακτηριακή «παρουσία» συγκριτικά με τους άνδρες. «Παρά το μικρό δείγμα της μελέτης, ουσιαστικά καταφέραμε να αποδείξουμε ότι τα πιο κοντινά μας υπάρχοντα δανείζονται τη βακτηριακή μας ταυτότητα», αναφέρει ο κύριος ερευνητής της μελέτης, δρ Τζέιμς Μέντοου.

«Το σίγουρο είναι ότι μοιραζόμαστε πολύ περισσότερα από ένα απλό συναισθηματικό δέσιμο με το κινητό μας – κουβαλούν το προσωπικό μας μικροβίωμα», καταλήγει.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share