Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Προσοχή! Μεγάλη απάτη με sms στο κινητό - Έκλεψαν 18.530 ευρώ

Σοκ!

4 Δεκεμβρίου 2020 20:37
Προσοχή! Μεγάλη απάτη με sms στο κινητό - Έκλεψαν 18.530 ευρώ
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ιδιαίτερα προσεκτικοί στα μηνύματα που δέχονται για ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς καλούνται να είναι οι πολίτες, με αφορμή τη περίπτωση απάτης στην Πιερία, μέσω κινητού τηλεφώνου με τη χρήση μηνύματος. Τα κινητά τηλέφωνα είναι ευάλωτα στους χάκερς και οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχει τρόπος να σας κλέψουν το PIN, για την τράπεζα.

Συγκεκριμένα, από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, διεξάγεται έρευνα για υπόθεση εξαπάτησης πολίτη, απ’ τον τραπεζικό λογαριασμό του οποίου αφαιρέθηκαν 18.530 ευρώ.

Το θύμα έλαβε μήνυμα (sms) στο κινητό του τηλέφωνο, που εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα και τον ενημέρωνε δήθεν ότι η χρεωστική του κάρτα έχει απενεργοποιηθεί και θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Για την ενεργοποίηση έπρεπε να χρησιμοποιήσει υπερσύνδεσμο (link) που εμφανιζόταν στο μήνυμα και τον οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε την ιστοσελίδα της τράπεζας, ζητώντας να εισάγει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού του λογαριασμού (e-banking).

Έτσι κατάφεραν να υφαρπάξουν τα παραπάνω στοιχεία και να έχουν πλήρη πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό, όπου πραγματοποίησαν 4 εμβάσματα σε τραπεζικό τους λογαριασμό, συνολικού ποσού 18.530 ευρώ.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, η ΕΛ.ΑΣ προτρέπει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που λάβουν παρόμοια ειδοποίηση είτε μέσω μηνύματος (sms) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), να διαγράφουν το μήνυμα και σε καμία περίπτωση να μην «πατάνε» πάνω στον υπερσύνδεσμο (link).

Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες ποτέ δεν στέλνουν μηνύματα (sms) στο κινητό τηλέφωνο ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (emails) των πελατών τους, ζητώντας να εισάγουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού τους λογαριασμού.

11+1 μυστικές λειτουργίες του κινητού που κανείς δεν γνωρίζει! Η 3η μάλιστα, θα σας γλιτώσει πολλά χρήματα

Οι περισσότεροι έχουμε κινητό πλέον. Ελάχιστοι γνωρίζουν όμως τις κρυφές λειτουργίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με συγκεκριμένους συνδυασμούς κουμπιών.

Δείτε παρακάτω τις 11+1 μυστικές λειτουργίες του κινητού που κανείς δεν γνωρίζει! Η 3η μάλιστα, θα σας γλιτώσει πολλά χρήματα. Ενώ, αυτά είναι τα PIN που δεν πρέπει ποτέ να βάλετε στο κινητό σας.

Μυστικοί κωδικοί για iPhone

#31# «αριθμός τηλεφώνου: Με αυτόν τον κωδικό κρύβετε τον αριθμό σας όταν κάνετε μία κλήση.

*#06#: Έτσι, θα δείτε τον αριθμό IMEI, έναν αριθμό που θα σας φανεί χρήσιμος εάν χάσετε ή σας κλέψουν την συσκευή σας.

*#30#: Ενεργοποιεί/Απενεργοποιεί την αναγνώριση κλίσης

*33*#: Απενεργοποιεί τις εξερχόμενες κλήσεις. Για να απενεργοποιήσετε την λειτουργία, πατήστε #33*pin#

*3370#: Βελτιώνει την ποιότητα των κλήσεων αλλά μειώνει τον χρόνο ζωής της μπαταρίας. Πατήστε #3370# για να απενεργοποιήσετε την λειτουργία.

*#5005*7672#: Δείχνει τον αριθμό του κέντρου εξυπηρέτησης του παρόχου σας.

*3001#12345#*: Δείχνει τις πληροφορίες του σήματος του κινητού σε dBa

Μυστικοί κωδικοί για κινητά Android

#31# «αριθμός τηλεφώνου: Με αυτόν τον κωδικό κρύβετε τον αριθμό σας όταν κάνετε μία κλήση.

*#06#: Δείχνει τον αριθμό IMEI

*#*#4636#*#*: Δείχνει το σήμα του Wi-Fi, την μπαταρία και άλλες πληροφορίες σχετικά με την συσκευή.

*#*#7780#*#*: Το κινητό επιστρέφει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις και διαγράφονται οι εφαρμογές.

*#*#8351#*#*: Μπορείτε να ακούσετε τι έχετε πει στα τελευταία 20 τηλεφωνήματά σας…

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share