Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τα αξεσουάρ που θα κάνουν το laptop σου να… απογειωθεί!

Όλα όσα χρειάζεσαι

22 Οκτωβρίου 2020 15:19
Τα αξεσουάρ που θα κάνουν το laptop σου να… απογειωθεί!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με βασικό τους όπλο τη φορητότητα, τα laptops έχουν κυριαρχήσει εσχάτως στην αγορά των υπολογιστών. Η επικράτησή τους αυτή δεν είναι τυχαία αφού πλέον διαθέτουν κορυφαία χαρακτηριστικά και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Κι όμως, υπάρχουν ορισμένα αξεσουάρ και περιφερειακά για laptops που θα απογειώσουν την εμπειρία χρήσης τους, διευκολύνοντάς σε σημαντικά και μεγιστοποιώντας την παραγωγικότητά σου, διαβάστε επίσης για την εφαρμογή που έρχεται στο Facebook και πραγματικά θα πάθετε πλάκα!

Τα laptops, βλέπεις, οφείλουν να είναι συμπαγή έτσι ώστε να μεταφέρονται απρόσκοπτα, καταλαμβάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο και χωρίς να γίνονται βάρος.

Στην περίπτωση όμως που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το δικό σου στο σπίτι ή το γραφείο, τότε μπορείς κάλλιστα να το πλαισιώσεις με τα αξεσουάρ της αρεσκείας σου, έτσι ώστε αφ’ ενός να ενισχύσεις την απόδοση και τις λειτουργίες του και αφ’ ετέρου να κάνεις τη δουλειά σου ευκολότερα. Όσο για το ποια είναι αυτά, μην ανησυχείς: τα επιλέξαμε εμείς για ‘σένα.

Τα απαραίτητα αξεσουάρ για το laptop σου

Βάση laptop

Η βάση laptop (θα τη δεις να αναφέρεται και ως ψύκτρα ή laptop cooler) είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νόμιζες. Ο ρόλος της είναι διττός, αφού βοηθά τόσο το σύστημα σου, όσο και εσένα τον ίδιο. Όταν το laptop ζορίζεται, βλέπεις, απολύτως φυσιολογικά ανεβάζει θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

Όσο γρήγορα κι αν περιστρέφονται τα ανεμιστηράκια του, αυτό είναι κάτι που δε γίνεται να αποφευχθεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες όμως φθείρουν τα συστήματα ενός laptop, επηρεάζοντας σημαντικά την απόδοσή του.

Μία βάση, θα το διαχωρίσει από την επιφάνεια την οποία βρίσκεται, αφήνοντας πολύτιμο κενό ώστε να δραπετεύσει αποτελεσματικότερα ο θερμός αέρας. Οι περισσότερες τέτοιες μάλιστα διαθέτουν και ανεμιστήρες οι οποίοι συμβάλλουν στην ψύξη της, απομακρύνοντάς τον αέρα ακόμα πιο γρήγορα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σχετικά θορυβώδεις βέβαια, οπότε η χρήση τους συστήνεται όταν φτάνεις το laptop στα όριά του -απαιτητικό multitasking, gaming, επεξεργασία βίντεο κλπ.

Ποντίκι

Αν και θεωρητικά το touchpad ενός laptop κάνει τη δουλειά του, δε συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τη λειτουργικότητα και την ευχρηστία ενός κανονικού ποντικιού. Το τελευταίο αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο σε πλήθος περιπτώσεων -από το gaming και εφαρμογές που απαιτούν ακρίβεια όπως π.χ. το Photoshop, μέχρι την ακατάπαυστη εναλλαγή προγραμμάτων με άπειρο drag & drop, αντιγραφές και επικολλήσεις.

Καταλαβαίνουμε την ανάγκη σου για απεξάρτηση από τα συνήθη περιφερειακά και αξεσουάρ των υπολογιστών αλλά αν πρέπει να κάνεις μια εξαίρεση, αυτή είναι το ποντίκι.

Ευτυχώς για ‘σένα, οι επιλογές σου είναι πολλές. Μπορείς να επιλέξεις ένα πλήρους μεγέθους που να εφαρμόζει όσο το δυνατόν καλύτερα στο χέρι σου και να διαθέτει πληθώρα πλήκτρων στα οποία θα αντιστοιχίσεις τις συντομεύσεις και εντολές που χρησιμοποιείς περισσότερο.

Αν θες κάτι πιο συμπαγές βέβαια, υπάρχουν και τα μικρότερα ποντίκια -πίστεψέ μας, ακόμα κι ένα τέτοιο συνιστά σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με το touchpad. Πρότασή μας είναι ανεξαρτήτως τύπου, να πας σε ασύρματο μοντέλο για μεγαλύτερη ευελιξία.

Dock, hub & μετατροπείς USBType-C

Με τα μεγέθη των laptops να μειώνονται διαρκώς, άρχισαν σιγά-σιγά να αφανίζονται και οι διάφορες θύρες εισόδου/εξόδου τους. Τα περισσότερα φορητά συστήματα πλέον διαθέτουν δυο-τρεις USB, μία HDMI και μία 3,5 χιλ. και αυτό ήταν όλο.

Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που θες να συνδέσεις τα αξεσουάρ και τα περιφερειακά σου καθώς επίσης και μία ή και δύο εξωτερικές οθόνες; Η πρώτη λύση είναι το dock, ένας σταθμός ο οποίος διαθέτει πλειάδα θυρών και στον οποίο συνδέεται το laptop. Απαιτεί ρεύμα βέβαια οπότε δεν τον λες ακριβώς φορητό. Είναι όμως “must” αν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου σε έναν συγκεκριμένο χώρο.

Από εκεί και πέρα μπορείς να προμηθευτείς ένα hub το οποίο θα σου προσφέρει επιπλέον θύρες USB. Πρόσεξε απλά το μοντέλο που θα επιλέξεις να μπορεί να τροφοδοτήσει επαρκώς τις συσκευές που θα συνδέσεις επάνω του ώστε αυτές να μην υπολειτουργούν.

Αν το σύστημά σου, τέλος, διαθέτει τις καινούριες USB Type-C, τότε υπολόγισε ότι θα χρειαστείς τους κατάλληλους μετατροπείς για τα παλαιότερης τεχνολογίας αξεσουάρ σου -σε ορισμένες περιπτώσεις και για σύνδεση LAN.

Φορτιστής

Σε ό,τι αφορά τον φορτιστή του laptop δεν έχουμε να πούμε και πολλά πέραν μίας πολύ συγκεκριμένης συμβουλής: να χρησιμοποιείς πάντα τον φορτιστή που συνόδευε εξ αρχής τον υπολογιστή σου.

Αν και το πιθανότερο είναι πως θα κάνεις τη δουλειά σου και με άλλους, ο φορτιστής που έχει επιλέξει η κατασκευάστρια εταιρεία είναι εκείνος που μπορεί να εγγυηθεί τα σωστά επίπεδα έντασης/ισχύος για το laptop σου, ελαχιστοποιώντας τόσο τον χρόνο φόρτισης, όσο και την πιθανότητα να πάει κάτι στραβά.

Το ίδιο ισχύει λίγο-πολύ και για τα πιο καινούρια laptops που φορτίζουν μέσω USB Type-C. Θεωρητικά ­-πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- μπορείς να τα φορτίσεις με όλα τα συμβατά καλώδια, ωστόσο καλό θα ήταν να περιοριστείς σε αυτό που βρήκες στο κουτί.

Με δεδομένο μάλιστα ότι δε θα χρειαστεί να σέρνεις μαζί σου ένα… τούβλο για τη φόρτιση του laptop σου, η μεταφορά του αυθεντικού καλωδίου είναι ό,τι πιο εύκολο.

Headset

Τα laptops δε φημίζονται για τον ήχο τους. Ακόμα και τα μοντέλα που έχουν εστιάσει σε αυτόν ενσωματώνοντας τελευταίας γενιάς τεχνολογίες και φέροντας την υπογραφή γνωστών εταιρειών του χώρου, επιτυγχάνουν στην καλύτερη περίπτωση απλώς «συμπαθητικές» επιδόσεις.

Όσο η ένταση ανεβαίνει, αυξάνονται και οι παραμορφώσεις ενώ δεν είναι λίγες και οι φορές που τα ηχεία υπερκαλύπτονται από τα ανεμιστηράκια του laptop! Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, εύκολα αντιλαμβάνεσαι ότι η αγορά ενός headset είναι ουσιαστικά ζωτικής σημασίας.

Δεν παίζει ρόλο η χρήση που κάνεις στο laptop: συνομιλίες και βιντεοκλήσεις, gaming, παρακολούθηση ταινιών και σειρών ή απλά δουλειά συνοδεία YouTube/Spotify. Είμαστε σίγουροι ότι θα θες να απολαμβάνεις καλή ποιότητα ήχου, ενώ αν βρίσκεσαι σε κοινόχρηστο χώρο, σίγουρα δε θα ‘ναι ό,τι καλύτερο να σε ακούν κι όλοι οι άλλοι.

Προτίμησε ένα headset λοιπόν για να καλύψεις τις ανάγκες σου και να κάνεις τη δουλειά σου. Αν το budget σου το «σηκώνει», επίλεξε ασύρματο μοντέλο για να γλιτώσεις από το ενοχλητικό καλώδιο.

Η ζωή με τα αξεσουάρ του laptop σου

Τα περισσότερα από τα αξεσουάρ που αναλύσαμε μπορούν να σε ακολουθήσουν όπου κι αν βρεθείς δίχως να σου δημιουργήσουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Με μοναδική εξαίρεση ίσως τη βάση, όλα τα υπόλοιπα θα χωρέσουν στην τσάντα σου, επιτρέποντάς σου να παραμείνεις παραγωγικός όπου κι αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις τον φορητό σου.

Αν πρόκειται να τα παίρνεις συνεχώς μαζί σου, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητά τους έτσι ώστε να αντέξουν στη φθορά της καθημερινής, απαιτητικής χρήσης. Με τις κατάλληλες προσθήκες, το laptop σου δε θα έχει να ζηλέψει πραγματικά τίποτε από το desktop σου!

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share