Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Λάβατε αυτό το sms στο κινητό σας; Κλέβουν προσωπικά δεδομένα!

Μεγάλη προσοχή

16 Οκτωβρίου 2020 11:28
Λάβατε αυτό το sms στο κινητό σας; Κλέβουν προσωπικά δεδομένα!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Μία νέα απάτη με sms σε κινητά τηλέφωνα έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό και η αστυνομία εφιστά την προσοχή των πολιτών. Τα μηνύματα είναι γραμμένα στα αγγλικά και έχουν ως αποστολέα αριθμό κινητού τηλεφώνου από το εξωτερικό. Επίσης, διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για «φουσκωμένους» λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων και παράνομες χρεώσεις από 5ψήφιους αριθμούς.

Στα μηνύματα αυτά αναφέρεται, ότι ο αριθμός κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη έχει κερδίσει δύο εκατομμύρια ευρώ. Το περιεχόμενο του μηνύματος έχει ως εξής :

“YOUR MOBILE NUMBER HAS WON 2,000,000.00 POUNDS IN THE BLACKBERRY UK MOBILE PROMO, FOR CLAIMS SEND EMAIL YOUR NAME, MOBILE NO & COUNTRY TO [email protected]

Η νέα ηλεκτρονική απάτη είναι στην ουσία η αποστολή μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα και σκοπός των αποστολέων είναι η συλλογή προσωπικών δεδομένων των παραληπτών.

Σε ανακοίνωση του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ καλεί όσους παίρνουν τέτοια μηνύματα να αποφεύγουν να τα ανοίγουν, σε καμία περίπτωση να μην λαμβάνουν υπόψη το περιεχόμενό τους και να μην απαντούν στους αποστολείς. Παράλληλα, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνουν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προωθώντας το σχετικό μήνυμα στο e-mail [email protected], αλλά και τηλεφωνικά στην 24ωρη γραμμή καταγγελιών 11012.

Συναγερμός: Αυτό το μήνυμα - «βόμβα» θα καταστρέψει το κινητό σου αν το λάβεις!

Ένα μήνυμα βόμβα κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό μέσω WhatsApp, το οποίο «κρασάρει» το κινητό όποιου κάνει το μοιραίο λάθος να το ανοίξει.

Γιατί μπορεί να φαίνεται αθώο, ωστόσο σύμφωνα με χρήστες του Reddit που την «πάτησαν», η κατάσταση του κινητού τους είναι μέχρι και μη αναστρέψιμη!

Το μήνυμα αποκλείει την πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές του smartphone κινητού σας είτε έχετε λογισμικό Android, είτε iOS.

Γιατί μπορεί να αναφέρει το… αθώο: «Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον», και να συνοδεύεται από emoji που κλαίει από τα γέλια, ωστόσο σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Neowin», «κρύβει» χιλιάδες αόρατους χαρακτήρες που «θα καταστρέψουν το τηλέφωνό σας», αναλαμβάνοντας τον έλεγχό του.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, δεν χρειάζεται καν να πατήσετε πάνω στο μήνυμα και το κινητό σας θα κολλήσει, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση…

Μεγάλη προσοχή και σ' αυτό: *#5005*7672#: Πατήστε αυτό τον συνδυασμό στο κινητό και θα πάθετε-σοκ

Πάτησε *#06# στο κινητό σου και θα πάθεις σοκ - Ο «μυστικός» κωδικός που θα σε «σώσει»

Γνωρίζεις ότι αν πληκτρολογήσεις *#06# στο κινητό σου μπορείς να δεις τον αριθμό IMEI της συσκευής σου; Σημείωσε τον κωδικό! Θα χρειαστεί σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής». Επίσης, πατήστε τον συνδυασμό *#*#4636#*#* στο κινητό και θα πάθετε σοκ. Η κρυφή λειτουργία που ελάχιστοι γνωρίζουν.

Το παραπάνω μήνυμα έχει αναρτήσει η Ελληνική Αστυνομία στον λογαριασμό της στο Twitter, μαζί με οδηγίες για την αποτροπή της κλοπής του κινητού μας τηλεφώνου.

Ακολουθούν οι συμβουλές της ΕΛΑΣ για την ασφάλεια από κλοπή, ληστεία, απώλεια κινητών τηλεφώνων:

  • Διατήρησε το κινητό σου τηλέφωνο αθέατο στην τσέπη σου ή την τσάντα σου όταν δεν το χρησιμοποιείς.
  • Διατήρησε το κινητό τηλέφωνο κλειδωμένο με κωδικό κλειδώματος ή τον αριθμό PIN, όταν δεν το χρησιμοποιείς.
  • Μη χρησιμοποιείς το κινητό τηλέφωνό σου όταν βρίσκεσαι σε μέρη που δεν αισθάνεσαι ασφαλής.
  • Προσπάθησε να έχεις το κινητό σου όσο το δυνατόν πιο αθέατο, όταν το έχεις μαζί σου ή το χρησιμοποιείς στο δρόμο.
  • Βάλε το κινητό σε ασφαλή τσέπη, όταν βρίσκεσαι σε στάση λεωφορείου, στα μέσα μεταφοράς, σε πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, γήπεδα, χώρους διασκέδασης και γενικά σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Μην αφήνεις το κινητό σου χωρίς επίβλεψη όταν βρίσκεσαι σε καφετέρια χώρους διασκέδασης και σε άλλους πολυσύχναστους χώρους. Μη μπαίνεις στη θάλασσα, αφήνοντας το κινητό σου τηλέφωνο (και άλλα αντικείμενα) στην παραλία, χωρίς επιτήρηση.
  • Στο σπίτι, μην αφήνεις το κινητό σου τηλέφωνο κοντά σε ανοικτά παράθυρα ή πάνω σε τραπέζια στην αυλή, κοντά στο δρόμο.
  • Μην αφήνεις το κινητό σου χωρίς επίβλεψη στο αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που πρέπει να το αφήσεις μέσα στο αυτοκίνητο, τοποθέτησέ το σε σημείο, όπου δεν θα είναι ορατό.
  • Κατέγραψε τον αριθμό σειράς της συσκευής σου, ο οποίος συνήθως αναγράφεται στο σημείο όπου αναγράφεται και ο αριθμός ΙΜΕΙ.
  • Μην εμπιστεύεσαι έναν άγνωστο, ο οποίος θα σου ζητήσει να δει το κινητό σου για να διαπιστώσει αν είναι αυτό που «έχασε» ή για να εξετάσει το μοντέλο ή για άλλη παρόμοια δικαιολογί
 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share