Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Αν ακούσετε αυτή τη φράση, κλείστε το κινητό αμέσως - Τεράστια απάτη

Μεγάλη προσοχή!

30 Σεπτεμβρίου 2020 13:52
Αν ακούσετε αυτή τη φράση, κλείστε το κινητό αμέσως - Τεράστια απάτη

Μια νέα τηλεφωνική απάτη εξαπλώνεται στην Ευρώπη, θύμα της οποίας έχουν ήδη πέσει χιλιάδες πολίτες στις ΗΠΑ. Οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και προειδοποιούν τους πολίτες.

Η απάτη είναι απλή: Λαμβάνετε τηλεφώνημα από κάποιον τοπικό αριθμό. Στη συνέχεια, ο συνομιλητής σας, σας ενημερώνει ότι η κλήση καταγράφεται και σας λέει το όνομά του και την εταιρεία που εργάζεται.

Αμέσως μετά, σας ρωτά: «Με ακούτε;».

Αν σας κάνει αυτή την ερώτηση, κλείστε αμέσως το τηλέφωνο, διότι, αν απαντήσετε «ναι», τότε κινδυνεύετε η ηχογράφηση να μονταριστεί και η εταιρεία να σας «δέσει» με φωνητικό συμβόλαιο, αντίστοιχο με το «Συμφωνώ» που «κλικάρουμε» στο τέλος των Όρων Χρήσης κάποιου προγράμματος στον υπολογιστή μας.

Δείτε κι αυτό: Σας ήρθε μήνυμα στο κινητό σας από αυτόν τον αριθμό; Αν απαντήσετε θα πληρώσετε 300 ευρώ!

Οι απατεώνες που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο επιχειρούν να χρεώσουν τα θύματά τους για υπηρεσίες και προϊόντα και στη συνέχεια απειλούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καθώς έχουν στα χέρια τους την ηχογραφημένη συνομιλία.

Μάλιστα, στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις που οι απατεώνες χρησιμοποιούν την ηχογράφηση της φωνής του θύματος για την έκδοση πιστωτικών καρτών!

Έκτακτη ανακοίνωση της ΕΛ. ΑΣ. : "Βιντεοσκοπηθήκατε παρακολουθώντας..."

«Βιντεοσκοπηθήκατε παρακολουθώντας ερωτικό βίντεο!». Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται πολλά περιστατικά της διεθνώς γνωστής απάτης μέσω σεξουαλικής εκβίασης sextortion scam (λεγόμενος και «σεξεκβιασμός» στα ελληνικά), που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για το θέμα. Ωστόσο, η προηγούμενη απάτη που εξάρθρωσε η Δίωξη αφορούσε πάλι κάποιο e mail που λάμβαναν εκατοντάδες πολίτες, δείτε εδώ τι έγραφε το ηλεκτρονικό μήνυμα.

Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες, με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.

Παράλληλα, τούς γνωστοποιούν ότι δήθεν έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε… προσωπικές στιγμές.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.

Σημειώνεται ότι τα εκβιαστικά αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν κυρίως τις παρακάτω μορφές και περιεχόμενο, ενώ η αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς γίνεται ώστε οι χρήστες να πεισθούν για το αληθινό της απειλής.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων:

• να αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης,
• να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς,
• να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές,
• να αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται, και
• να αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν επώνυμα ή ανώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
• Στέλνοντας e-mail: [email protected]
• Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR
Για την πληρέστερη ενημέρωσή τους, οι πολίτες μπορούν να ακολουθούν τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα κοινωνικά δίκτυα:
• Twitter: https://twitter.com/CyberAlert
• Facebook: https://www.facebook.com/CyberAlertGR
• Instagram: https://www.instagram.com/cyberalert.gr/
• Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSECtiscTH8tkxzBzX8gVcQ

Σημειώνεται ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στον «Οδηγό του Πολίτη», στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr).

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share