Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Κρυφές κάμερες στα ΑΤΜ – Δείτε πως σας κλέβουν το PIN χωρίς να το καταλάβετε

Μεγάλη προσοχή

27 Σεπτεμβρίου 2020 18:55
Κρυφές κάμερες στα ΑΤΜ – Δείτε πως σας κλέβουν το PIN χωρίς να το καταλάβετε
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τα μάτια δεκατέσσερα πρέπει να έχουν οι πολίτες κάθε φορά που σηκώνουν χρήματα από ένα ΑΤΜ, καθώς οι επιτήδειοι ανακαλύπτουν συνεχώς καινούργιους τρόπους, βάζοντας κρυφές κάμερες για να κλέβουν το pin της κάρτας. Ενώ, ξέρατε τι θα συμβεί αν πληκτρολογήσετε το PIN στο ATM αντίστροφα;

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας software FICO και της European ATM Security Team, παρατηρείται αύξηση των υποθέσεων κλοπών PIN από παγιδευμένα ΑΤΜ, τα οποία σημείωσαν ρεκόρ το 2018 στις ΗΠΑ, καθώς ήταν αυξημένα κατά 546% σε σχέση με το 2019!

Στις τράπεζες τα πιο ασφαλή ΑΤΜ

Έπειτα από παρακολούθηση εκατοντάδων ΑΤΜ στις ΗΠΑ, η FICO συμπέρανε ότι αυτά που βρίσκονται σε τράπεζες είναι πιο ασφαλή, σε σχέση με όσα είναι μεμονωμένα.

“Προειδοποιώ τους αναγνώστες να αποφεύγουν τα μοναχικά ΑΤΜ και να προτιμούν όσα βρίσκονται σε τοίχους τραπεζών”, σημειώνει ο Brian Krebs, υπεύθυνος ασφαλείας και συγγραφέας, τονίζοντας ότι οι κακοποιοί προτιμούν τα μοναχικά ΑΤΜ (εκτός τραπεζών) αφού έχουν χαμηλότερο επίπεδο ασφάλειας.

Και προσθέτει: “Αν κάποιος βλέπει κάτι περίεργο στο ΑΤΜ, καλό είναι να μην κάνει ανάληψη χρημάτων”.

Για να αποφύγει κάποιος χρήστης κρυφές κάμερες που τοποθετούν οι κακοποιοί για να αποσπάσουν τα PIN πελατών, καλό είναι να κρύβει με το χέρι του το καντράν όταν πληκτρολογεί τον κωδικό του, αφού στο κόλπο των κρυφών καμερών καταφεύγουν οι περισσότεροι κακοποιοί, καθώς έχει μελετηθεί ότι οι καταθέτες σπάνια κρύβουν τον κωδικό τους.

Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται πού τοποθετείται συνήθως η κρυφή κάμερα:

 Κρυφές κάμερες στα ΑΤΜ

πως σας κλέβουν το PIN

Κρυφή κάμερα στο ΑΤΜ

Μεγάλη απάτη: Καλέστε την αστυνομία αν δείτε αυτό το χρώμα σε ΑΤΜ

Γενικά κυκλοφορούν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν, ότι προσπαθούν να σας εξαπατήσουν μέσα από ένα ΑΤΜ, και ενδεχομένως να αποσπάσουν χρηματικά ποσά μέσα από την κάρτα σας.

Ένα από αυτά είναι η αλλαγή στο χρώμα ενός κουμπιού του. Το χρώμα του κουμπιού στην παρακάτω εικόνα, έχει αλλάξει, και έγινε κίτρινο. Αν παρατηρήσετε μια τέτοια αλλαγή μην κάνετε καμία χρηματική συναλλαγή.

απάτες ATM

Βέβαια, δε μπορούμε να πούμε ότι ισχύει για όλα τα ΑΤΜ, μιας και κάποια από την αρχή μπορεί να έχουν κουμπί με κίτρινο χρώμα. Αν ωστόσο παρατηρήσετε ότι το άλλαξαν, μην το αγνοήσετε. Εκτός όμως, από το χρώμα του κουμπιού, δείτε εδώ και το σημάδι που μπορεί να κρύβει κάποιο κίνδυνο στα ATM.

 

Tech

Ροή ειδήσεων

Share