Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Google: Αφιερωμένο στην Πολωνή ποιήτρια Μάσα Καλέκο το σημερινό doodle

Μια σπουδαία καλλιτέχνης

16 Σεπτεμβρίου 2020 14:02
Google: Αφιερωμένο στην Πολωνή ποιήτρια Μάσα Καλέκο το σημερινό doodle

Την Πολωνή (εβραϊκής καταγωγής γερμανόγλωσση) ποιήτρια Mascha Kaleko (Μάσα Καλέκο) τιμά με το σημερινό (Τετάρτη 16/9) της Doodle η Google, ενώ λίγο καιρό πριν τιμούσε την ακτιβίστρια Μάρσα Π. Τζόνσον.

Η Καλέκο αναγνωρίστηκε κυρίως για το έργο της κατά τη δεκαετία του ’30. Η Μάσα Καλέκο απεικόνισε με την ποίησή της την αστική ζωή στο Βερολίνο τη δεκαετία του 1930 και μέσα από σατιρικούς στίχους εξερεύνησε ζητήματα όπως η κοινωνική αδικία και η εξορία.

Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1907 στο Χρζάνοβ της Γαλικίας, περιοχή που τότε ανήκε στην Αυστροουγγαρία και σήμερα στην Πολωνία. Η οικογένειά της μετακομίζει στο Βερολίνο μετά τον παγκόσμιο πόλεμο.

Από το 1929 και έπειτα η ποίησή της, η οποία παρουσιάζει την αστική ζωή στο Βερολίνο, εκδίδεται σε μεγάλες εφημερίδες της χώρας.

Γνωρίζει από νεαρή ηλικία την αναγνώριση. Σε ένα -μάλιστα- από τα ποιήματά της με τίτλο «Das Bißchen Ruhm» γράφει μεταφορικά για τη φήμη, ως φυτά που πρέπει να διατηρούνται καθημερινά με φροντίδα. Πρόκειται για μια ιδέα, η οποία απεικονίζεται και στο -αφιερωμένο στο πρόσωπό της- Google Doodle.

Στα ποιήματά της η Καλέκο αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα του Βερολίνου την περίοδο του 1930. Συχνά «εκθειάζει» μέρη και τοποθεσίες όπου οι άνθρωποι της λογοτεχνίας συναντιούνταν. Το 1933 εκδίδει το πρώτο της βιβλίο με ποιήματα «Lyrisches Stenogrammheft» το οποίο γρήγορα υποκύπτει στη ναζιστική λογοκρισία.

Μέσω σατιρικών στίχων εξερευνά σημαντικά ζητήματα όπως η κοινωνική αδικία και η εξορία.

Το 1938 μετακινείται στις ΗΠΑ με τον δεύτερο σύζυγό της, τον συνθέτη Chemjo Vinaver και τον επτάχρονο γιο τους, τον οποίο λίγα χρόνια αργότερα, θα χάσει από παγκρεατίτιδα σε ηλικία 31 ετών.

Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, το 1956 επιστρέφει στο Βερολίνο. Τρία χρόνια αργότερα πρόκειται να τιμηθεί με το βραβείο Fontage , το οποίο όμως και απορρίπτει καθώς θα της το παρέδιδε ένας πρώην αξιωματικός Ναζί.

Το 1959 για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ, όπου και εγκαθίσταται μέχρι τον Ιανουάριο του 1975, όταν και η ποιήτρια αφήνει την τελευταία της πνοή κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Ζυρίχη.

TAGS
 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share