Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Προσοχή! Νέα ασύρματη μέθοδος κλοπής καρτών στα ΑΤΜ

Έτσι σας κλέβουν χρήματα στο λεπτό

10 Σεπτεμβρίου 2020 12:34
Προσοχή! Νέα ασύρματη μέθοδος κλοπής καρτών στα ΑΤΜ

Οι κλέφτες χρησιμοποιούν μια νέα ασύρματη μέθοδο για να κλέβουν χρήματα από τραπεζικές κάρτες των ΑΤΜ, δήλωσε ο υποδιευθυντής του τμήματος ασφαλείας και προστασίας της Τράπεζας της Ρωσίας Αρτιόμ Σίτσεφ, μιλώντας στην 19η Διάσκεψη των Ρωσικών Τραπεζών. Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική φορά που οι ειδικοί μας προειδοποιούν, δείτε εδώ ποιο είναι το PIN που αν το έχετε πρέπει να το αλλάξετε αμέσως.

«Πρόκειται για μια εντελώς νέα μέθοδο κλοπής χρημάτων από τα ΑΤΜ που δεν έχει χρησιμοποιηθεί πουθενά αλλού πριν. Μάλιστα η μέθοδος αυτή είναι ασύρματη. Συνεχώς λέμε για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι κλέφτες στα ΑΤΜ, ωστόσο η νέα αυτή ασύρματη τεχνολογία κλοπής καρτών εμφανίσθηκε πρόσφατα», δήλωσε ο Σίτσεφ, προσθέτοντας ότι το τμήμα της Τράπεζας της Ρωσίας που ασχολείται με τα συστήματα ασφαλείας και προστασίας της τράπεζας από επιθέσεις χάκερς, είναι ενήμερο και σκέφτεται την λήψη μέτρων ενάντια στη νέα αυτή απειλή.

Η Interpol, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, έχει ενημερώσει την Τράπεζα της Ρωσίας, για το ότι έχουν κλαπεί χρήματα από τις κάρτες σημαντικού αριθμού πελατών ρωσικών τραπεζών.

Προσοχή στα ΑΤΜ: Αν δείτε αυτό στην υποδοχή της κάρτας ειδοποιείστε αμέσως την αστυνομία

Δώστε μεγάλη προσοχή στο τρόπο που θα καταλάβετε πως ένα ΑΤΜ είναι παγιδευμένο!

Παλαιότερα, κάποιος θα έπρεπε να κλέψει την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα ώστε να βάλει χέρι στα λεφτά σας. Όμως πια, υπάρχουν πολύ πιο ύπουλοι τρόποι για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στις αποταμιεύσεις σας, δείτε εδώ πώς μπορούν να σας κλέψουν τους κωδικούς μόνο με ένα sms.

Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται καν πλέον να αγγίξει την πιστωτική σας κάρτα. Και η αλήθεια είναι πως ούτε θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα ψεύτικα εξαρτήματα που τοποθετούνται στα ΑΤΜ από διάφορους επιτήδειους απατεώνες, μπορούν εύκολα να στείλουν τις πληροφορίες της κάρτας σας σε αυτούς.

Έχοντας τοποθετήσει κάμερες πάνω από τα πλήκτρα, μπορούν να μάθουν τον κωδικό σας και να τυπώσουν μια ψεύτικη κάρτα, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν από εδώ και από εκεί, χρεώνοντας τον λογαριασμό σας.

Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. Ο πιο απλός τρόπος είναι να καλύπτετε τα πλήκτρα του ΑΤΜ όταν πληκτρολογείτε το PIN σας, οπότε ακόμα και αν κλέψουν τις πληροφορίες της κάρτας σας, να μην μπορούν να την χρησιμοποιήσουν. Επίσης να προσέχετε την φωτεινή ένδειξη που αναβοσβήνει δίπλα από το άνοιγμα που τοποθετείτε την κάρτα σας. Αν είναι κόκκινο αντί για πράσινο, τότε μάλλον κάτι πάει στραβά.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μην προσπαθήσετε να επεξεργαστείτε το εξάρτημα, γιατί θα γίνει δυσκολότερο το έργο της αστυνομίας στην λήψη αποτυπωμάτων. Ενημερώστε την τράπεζα αν θεωρείτε ότι συμβαίνει κάτι ύποπτο στο ΑΤΜ, ενώ αν δείτε κάτι παρόμοιο σε ανεξάρτητο ΑΤΜ, καλέστε την αστυνομία.

Δείτε το σχετικό βίντεο στο Athensmagazine.gr:

TAGS
 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share