Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προσοχή: Να γιατί πρέπει να καλύψετε την κάμερα του υπολογιστή σας

Μεγάλη προσοχή

1 Ιουλίου 2020 19:40
Προσοχή: Να γιατί πρέπει να καλύψετε την κάμερα του υπολογιστή σας
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Οι κάμερες που είναι συνδεδεμένες είτε με τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή είτε με το laptop σας, αποτελούν ένα αδύναμο κρίκο στην ασφάλειά του. Επίσης, η περιπέτεια ενός Έλληνα πολίτη σε ΑΤΜ χρίζει ιδιαίτερης προσοχής!

Δίνουν τη δυνατότητα σε χάκερς και κακόβουλα λογισμικά να τις ενεργοποιούν χωρίς να χρειάζεται η άδεια του χρήστη τους και έτσι να παρακολουθούν όλα όσα συμβαίνουν στο οπτικό πεδίο που αυτές καλύπτουν.

Ακόμα και ο Τζέιμς Κόμεΐ, διευθυντής του FBI, συμβουλεύει τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών να καλύπτουν τις κάμερες αλλά και τα μικρόφωνά τους.

Τρανταχτό παράδειγμα, ο ίδιος ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ιδρυτής του facebook, ο οποίος πριν από λίγο καιρό, είχε φωτογραφηθεί μπροστά στο laptop του, στο οποίο φαίνεται να έχει καλύψει τόσο την κάμερα όσο και το μικρόφωνό του.

Το μέτρο αυτό είναι «απολύτως λογικό» σύμφωνα με τον Κόμεΐ, ο οποίος τονίζει ότι «καλύπτουμε τις κάμερες σε όλα τα κυβερνητικά γραφεία. Οι πολίτες θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο».

«Αν και χρησιμότατο εργαλείο στα laptop, οι κάμερες είναι επίσης και ένας από τους πιο πολύτιμους στόχους για έναν χάκερ», προσθέτει. «Μόλις καταφέρουν να την ελέγξουν, οι χάκερ μπορούν να παρακολουθήσουν αλλά και να καταγράψουν όλα όσα συμβαίνουν, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που θα αποσπάσουν για να εκβιάσουν τα θύματά τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλα συστήματα ασφαλείας ή και χειρότερα», επισημαίνει ο Κόμεΐ.

Πλέον, πολλές είναι οι εταιρείες ασφαλείας που παράγουν και διαθέτουν στην αγορά ειδικά gadget για την κάλυψη των καμερών σε φορητές και σταθερές συσκευές.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές είναι οι εταιρείες ασφαλείας που έχουν ξεκινήσει την παραγωγή και πώληση ειδικών γκάτζετ για την κάλυψη των καμερών σε φορητές και σταθερές συσκευές.

Έτσι κλέβουν τους κωδικούς από τις κάρτες SIM - Μεγάλη προσοχή

Διαστάσεις παίρνει η νέα μορφή απάτης που ονομάζεται «SIM Swapping», με την οποία οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στους κωδικούς κάρτες SIM των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, μια απάτη με πενταψήφια SMS ήρθε στο «φώς» της δημοσιότητας, με το Υπουργείο Ανάπτυξης να την έχει ανακαλύψει και να επιβάλει «βαρύ» πρόστιμο, ύψους 250.000 ευρώ, σε εταιρεία πολυμεσικής πληροφόρησης για το λόγο αυτόν.

Με ανακοίνωση της, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δίνει συμβουλές στους πολίτες για το πώς θα προστατεύσουν πολύ ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία τους, σχετικά με τους αριθμούς κινητών και το e- banking. Αναλυτικά, η Ένωση δίνει τις παρακάτω συμβουλές στους πολίτες:

Τι είναι το SIM Swapping

Ο δράστης εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα αλλαγής κάρτας SIM και προσποιείται είτε ότι είναι κάτοχος της είτε ότι είναι εξουσιοδοτημένος από τον νόμιμο συνδρομητή. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να εξαπατήσει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και να αποκτήσει νέα κάρτα SIM προς αντικατάσταση αυτής που έχει ο νόμιμος κάτοχος.

Μόλις ο δράστης ενεργοποιήσει τη νέα κάρτα, η παλιά απενεργοποιείται και έτσι όλες οι υπηρεσίες (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο διαδίκτυο) λαμβάνονται στη συσκευή που βρίσκεται στην κατοχή του. Αποκτά, έτσι, τη δυνατότητα να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες εν αγνοία του νόμιμου συνδρομητή. Μπορεί, για παράδειγμα, να λαμβάνει κλήσεις και μηνύματα που προορίζονται για το νόμιμο συνδρομητή, αλλά και να υποκλέπτει κωδικούς μιας χρήσης ή μηνύματα επαλήθευσης ασφάλειας.

Τι συμβουλεύουν οι τράπεζες

  1. Αν το κινητό σας σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας. Εάν χάσετε την υπηρεσία σε μια θέση που συνήθως έχει καλή κάλυψη, είναι ασφαλέστερο να επικοινωνήσετε με τον πάροχο του δικτύου σας και να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχει απενεργοποιηθεί η SIM σας.
  2. Μην αποκαλύπτετε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  3. Εγγραφείτε στις υπηρεσίες των οργανισμών που παρέχουν ειδοποιήσεις SMS και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν εκτελούνται συναλλαγές σας.
  4. Μην απαντάτε ποτέ σε άγνωστα μηνύματα ή κλήσεις που σας ζητούν τα στοιχεία λογαριασμών σας και τον καταχωρημένο αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.
  5. Μην ακολουθείτε συνδέσμους (links) ιστοσελίδων και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία που μπορεί να λάβετε από άγνωστους αποστολείς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ελέγξτε προσεκτικά τον αποστολέα καθώς οι δράστες συχνά προσποιούνται νόμιμες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
  6. Μην κοινοποιείτε σε κανέναν και μην εισάγετε σε άγνωστες ιστοσελίδες, τους κωδικούς e-banking σας (username και password) ή αριθμούς καρτών. Επιβεβαιώνετε ότι έχετε επισκεφθεί το επίσημο site της τράπεζάς σας και θυμηθείτε ότι οι τράπεζες ποτέ και με κανένα τρόπο δεν θα σας ζητήσουν τους κωδικούς σας.
  7. Ο υπολογιστής και οι συσκευές σας (tablet, έξυπνα κινητά) πρέπει να έχουν πάντα τις τελευταίες ενημερώσεις λειτουργικού και εφαρμογών. Εγκαταστήστε και έχετε πάντα ενημερωμένο ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό.
  8. Να ελέγχετε συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών σας.
  9. Εάν έχετε πέσει θύμα απάτης τύπου SIM Swapping ή έχετε διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας ενημερώστε άμεσα την τράπεζά σας.
 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share