Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Google: Αφιερωμένο στον ανθρωπιστή Νίκολας Γουίντον το σημερινό doodle

Χαρακτηρίστηκε ως ο "Βρετανός Σίντλερ"

19 Μαΐου 2020 15:30
Google: Αφιερωμένο στον ανθρωπιστή Νίκολας Γουίντον το σημερινό doodle
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

To σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στον Νίκολας Γουίντον και τα 111 χρόνια από τη γέννηση του!

Τη μνήμη του Άγγλου ανθρωπιστή, Νίκολας Γουίντον, γνωστού και ως ο «Βρετανός Σίντλερ», ο οποίος διέσωσε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από 600 παιδιά από την Τσεχία και τη Σλοβακία, στην πλειονότητά τους εβραϊκής καταγωγής, θέλησε να τιμήσει με το δικό της τρόπο η διάσημη πλατφόρμα αναζήτησης της Google. Ωστόσο, η Google φροντίζει πάντα και τιμά ξεχωριστά κάθε άνθρωπο αλλά και κάθε επέτειο ή γιορτή, δείτε εδώ τον ξεχωριστό τρόπο που γιόρτασε τη γιορτή της μητέρας.

Ο Νίκολας Γουίντον γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 19 Μαΐου 1909. Το 1938, με τον εφιάλτη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, ο Γουίντον είχε την έμπνευση να κάνει κάτι για να βοηθήσει δεκάδες αθώες ψυχές. Ξεκίνησε λοιπόν μια τεράστια προσπάθεια για να σώσει κυρίως τα εβραϊκά παιδιά από την απειλή της γερμανικής κατοχής στη σημερινή Τσεχία, με τη μεταφορά τους στη Βρετανία.

Η επικίνδυνη επιχείρηση απαιτούσε από τον Γουίντον και τους συνεργάτες του να βρουν σπίτια για τα παιδιά και βρετανικές οικογένειες πρόθυμες να τα πάρουν κοντά τους, να συγκεντρώσουν χρήματα, να δωροδοκήσουν αξιωματούχους, ακόμα και να παραποιήσουν έγγραφα. Τον Μάρτιο του 1939, το πρώτο τρένο αναχώρησε από την Πράγα και τους επόμενους μήνες συνολικά 669 παιδιά διασώθηκαν με ασφάλεια.

Δείτε το βίντεο από την ιστορική εκπομπή του ΒΒC «Αυτή είναι η ζωή»:

Για σχεδόν 50 χρόνια, ο κόσμος δεν ήξερε τίποτα για το τι είχε κάνει ο Γουίντον –ούτε καν η σύζυγός του. Όλα αυτά άλλαξαν το 1988, όταν ανακάλυψε έγγραφα στη σοφίτα τους που αναφέρονταν στις τολμηρές διασώσεις. Σήμερα, η ιστορία του Γουίντον, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την 1η Ιουλίου 2015, χρησιμεύει ως ένα λαμπρό παράδειγμα δύναμης και ανιδιοτελούς δράσης.

Δείτε το Google Doodle της ημέρας

doodle

TAGS
 

Tech

Ροή ειδήσεων

Share