Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Sold out: Ο εξοπλισμός που τελείωσε λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα - Δεν θα τον βρείτε πουθενά

Tο σύστημα «κράσαρε» και γι' αυτά τα είδη, που είναι πλέον σε ανεπάρκεια στην αγορά

3 Απριλίου 2020 15:03
Sold out: Ο εξοπλισμός που τελείωσε λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα - Δεν θα τον βρείτε πουθενά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ποιο είναι το προϊόν που εξαντλείται στην Ελλάδα και πλέον δεν μπορείτε να το βρείτε πουθενά μέχρι να τελειώσει ο... κορωνοϊός;

Αν δεν έχετε ήδη κάμερα για pc θα είναι δύσκολο πια να βρείτε μια καθώς η ζήτηση ήταν τεράστια και πλέον το απόθεμα στην αγορά λιγοστό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ.

Οι επιχειρήσεις λειτουργούν δια του διαδικτύου, οι εργαζόμενοι εξαντλούν τα οκτάωρά τους επάνω σε πληκτρολόγια, οι δάσκαλοι απευθύνονται σε μαθητές, στημένους μπροστά στις κάμερες των υπολογιστών τους, οι παππούδες χαϊδεύουν τα εγγόνια τους στις οθόνες των υπολογιστών, οι ασθενείς αναζητούν τα πρόσωπα των οικείων τους μέσα από βιντεοκλήσεις άλλωστε υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των βιντεοκλήσεων μέσω Skype

Μία χώρα, μία Ευρώπη, ένας πλανήτης στο έλεος της τεχνολογίας. Ουδείς φανταζόταν πως το άλλοτε ανατριχιαστικό χάος του κυβερνοχώρου, θα γινόταν τόσο αναγκαίο, τόσο απαραίτητο στη ζωή, ακόμη και εκείνων του οποίου την ύπαρξη έως πρότινος αγνοούσαν. Στην εποχή του κορωνοϊού, εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη συνωστίζονται στην εικονική πραγματικότητα του υπολογιστή για να διατηρήσουν την επαφή τους με τον έξω κόσμο.

Υπολογιστές, κάμερες, μικρόφωνα μπήκαν ραγδαία στη ζωή μας και, ως ήταν αναμενόμενο, το σύστημα «κράσαρε» και γι' αυτά τα είδη, που είναι πλέον σε ανεπάρκεια στην αγορά. Οι προνοητικοί και ίσως σχετικότεροι με τις πολύτιμες υπηρεσίες της τεχνολογίας, αναζήτησαν εγκαίρως τις λύσεις και τις βρήκαν. Οι αργοπορημένοι τρέχουν ακόμη. Στην ελληνική αγορά, κάμερα υπολογιστή δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Οι παραγγελίες του τελευταίου μήνα, στον βασικό προμηθευτή, την Κίνα, πολλαπλασιάστηκαν, αλλά δεν υπάρχει απόθεμα.

«Από τις επαφές μου με τους πελάτες μου, υπολογίζω ότι αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά η ζήτηση ξεπερνάει τις 300.000 κάμερες. Τα μεγάλα καταστήματα έχουν στερέψει και οι τεχνικοί προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας με υλικό που παραγγέλνουμε από το εξωτερικό. Αλλά, όπως βλέπετε, η κάμερα υπολογιστή είναι πλέον εξάρτημα ζωής σχεδόν για όλο τον πλανήτη. Αντίστοιχη με τη δική μας έλλειψη παρατηρείται και στις χώρες - προμηθευτές, όπου επίσης εξελίσσονται μάχες με τον ιό» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προγραμματιστής, τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, Κώστας Πουλτουρτζίδης.

Οι φορητοί υπολογιστές (laptop), με τις ενσωματωμένες κάμερες, είναι λύση, η οποία ωστόσο δεν ενδείκνυται για όλες τις απαιτήσεις. Οι διδάσκοντες που διαθέτουν laptop δεν μπορούν εύκολα να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των τηλε-μαθημάτων, καθώς χρειάζονται κάμερες με βάση περιστρεφόμενη για την καλύτερη επικοινωνία με τους μαθητές. Άλλωστε, τα laptop θεωρούνται πολυτελές εξάρτημα της τελευταίας μόλις μίας δεκαετίας με κοινό χρηστών, που επικεντρώνεται κυρίως στον χώρο των επιχειρήσεων.

Όσο υπήρχε σχετική ελευθερία κινήσεων στην αγορά, οι τεχνικοί υπολογιστών έτρεχαν και δεν προλάβαιναν... Αρκετοί από τους πολίτες, «ξέθαβαν» κάμερες παλιάς τεχνολογίας, που όλο το προηγούμενο διάστημα σνόμπαραν ως μη χρήσιμες. Αλλά τα προγράμματα των υπολογιστών δεν «σηκώνουν» όλα τα είδη.

«Μία παλιά κάμερα pc δεν φοριέται σε όλους τους υπολογιστές. Τα προγράμματα των υπολογιστών αναβαθμίζονται πλέον από μόνα τους και τα παλιά εξαρτήματα δεν συγχρονίζονται με τα δεδομένα των διαρκών ενημερώσεων» εξηγεί ο κ. Πουλτουρτζίδης και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί συμπολίτες μας έχουν μείνει πίσω στο θέμα αυτό. Για τις επαφές τους με τους ανθρώπους τους αρκούνται στο τηλέφωνο και πολύ φοβάμαι ότι θα αργήσουν πολύ να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας...

Φυσικά, εύχομαι να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το θέμα του ιού και η κάμερα να καταστεί ανενεργό εργαλείο για κάθε πολίτη. Προσωπικά, πάντως, εδώ και περίπου 20 ημέρες έχω παραγγείλει από την Κίνα έναν μεγάλο αριθμό από κάμερες pc, αλλά ακόμη περιμένω».

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share