Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το σημερινό Doodle της Google: Ποιος ήταν ο Ignaz Semmelweis και τι σχέση έχει με το πλύσιμο χεριών;

Στον ρυθμό του κορωνοϊού και η Google

20 Μαρτίου 2020 08:08
Το σημερινό Doodle της Google: Ποιος ήταν ο Ignaz Semmelweis και τι σχέση έχει με το πλύσιμο χεριών;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

O Ignaz Semmelweis είναι ο επιστήμονας στον οποίο η ανθρωπότητα χρωστά την ανακάλυψη των ιατρικών οφειλών από το σωστό πλύσιμο χεριών. Το σημερινό Doodle της Google είναι άκρως επίκαιρο λόγω κορονοϊού. Ακολουθεί την επίσημη σύσταση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το πώς να πλένετε καλά τα χέρια σας.

Παράλληλα, με το σημερινό Doodle, η Google αποτίνει φόρο τιμής στον Ούγγρο γιατρό Ignaz Semmelweis. Aναγνωρίζεται από όλη την επιστημονική κοινότητα ως ο πρώτος που ανακάλυψε τα ιατρικά οφέλη από το σωστό πλύσιμο χεριών.

Σαν σήμερα, 20 Μαρτίου, το 1847, ο Ignaz Semmelweis διορίστηκε ως αρχιστράτηγος στην κλινική μητρότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης. Εκεί, μετά από έρευνα κατέληξε και απέδειξε ότι το υποχρεωτικό πλύσιμο χεριών από τους γιατρούς προκειμένου να απολυμαίνουν τα χέρια τους μείωσε σημαντικά τη μετάδοση ασθενειών.

Google Doodle: Ποιος ήταν ο Ignaz Semmelweis

Ο Ignaz Semmelweis γεννήθηκε στη Βούδα (τμήμα της σημερινής Βουδαπέστης) της Ουγγαρίας την 1η Ιουλίου του 1818. Ο Ignaz Semmelweis πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο της Βιέννης και μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Μαιευτική. Όταν ξεκίνησε τη θητεία του στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης στα μέσα του 19ου αιώνα, μια μυστηριώδης και ελλιπώς κατανοητή λοίμωξη, γνωστή ως “παιδικός πυρετός”, οδηγούσε σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε νέες μητέρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Ignaz Semmelweis αφιέρωσε την καριέρα του στην εύρεση της αιτίας αυτής της θανατηφόρου λοίμωξης. Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί μετεδιδαν μικρόβια από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις και αυτοψίες σε ευάλωτες μητέρες μέσω των χεριών τους. Απαίτησε αμέσως από όλο το ιατρικό προσωπικό να πλένει τα χέρια του μεταξύ των εξετάσεων που έκανε στους ασθενείς. Ως εκ τούτου, τα ποσοστά μόλυνσης στο τμήμα του άρχισαν να πέφτουν με αξιοσημείωτο ρυθμό.

Δυστυχώς, πολλοί από τους συναδέλφους του Ignaz Semmelweis αντιμετώπισαν αρχικά τις ιδέες του με σκεπτικισμό. Δεκαετίες αργότερα, οι συστάσεις του για την υγιεινή και πλύσιμο χεριών τον αναγνώρισαν με ευρεία αποδοχή ως τον πατέρα της "θεωρίας ασθένεια από τα μικρόβια".

Σήμερα, ο Ignaz Semmelweis αναγνωρίζεται ευρέως ως ο “πατέρας του ελέγχου των λοιμώξεων”, με καίρια συμβολή στην επανάσταση όχι μόνο της μαιευτικής, αλλά και του ιατρικού πεδίου γενικότερα. Ως επιστήμονας πέτυχε να μεταλαμπαδεύσει σε επόμενες γενιές τη γνώση ότι το πλύσιμο χεριών είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης των ασθενειών.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share