Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Έτσι κλέβουν το PIN του κινητού σας σε 15 δευτερόλεπτα - Προσοχή μην την "πατήσετε"

Είναι πανεύκολο πλέον

8 Μαρτίου 2020 13:00
Έτσι κλέβουν το PIN του κινητού σας σε 15 δευτερόλεπτα - Προσοχή μην την
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένας νεός τρόπος για να μαθαίνουν τον κωδικό pin που έχετε στο κινητό σας έχουν ανακαλύψει οι χάκερς, και μάλιστα είναι πιο εύκολο από ποτέ να σας τον κλέψουν.

Αφού πατήσετε στα ψηφία, οι κλέφτες μπορούν με μια μικρή θερμική κάμερα να δουν την «εικόνα» που αφήνει η θερμότητα από τα δαχτυλικά σας αποτυπώματα! Μπορούν να ανακαλύψουν ακόμα και την σειρά με την οποία πατάτε τους αριθμούς δεδομένου πως χρονικά το πρώτο από το τελευταίο ψηφίο (έστω κι αν αυτό αφορά κλάσματα του δευτερολέπτου) έχουν διαφορά στο χρωματισμό που «συλλαμβάνει» η υπεριώδης ακτινοβολία.

Το κόλπο "πιάνει" και τους χρήστες του Android που χρησιμοποιούν το δάχτυλό τους για να δημιουργήσουν ένα μοτίβο ώστε να ξεκλειδώσει η συσκευή. Μάλιστα, αυτοί διατρέχουν τον ίδιο - αν όχι μεγαλύτερο - κίνδυνο να πέσουν θύματα της νέας απάτης. Έτσι πρέπει να προσέχετε διαρκώς αφού μπορούν να σας κλέψουν τα προσωπικά όχι μόνο της πιστωτικής κάρτας, όπως θα δείτε εδώ, αλλά και του κινητού.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης, στη Γερμανία, το «κόλπο» μπορεί αν γίνει αν αφήσετε έστω για ελάχιστα δευτερόλεπτα το κινητό από τα μάτια σας. Ο δράστης περνάει πάνω από το κινητό την θερμική κάμερα και εκείνη αμέσως ξεκινά την διαδικασία μέσω της οποίας εμφανίζει τα σημεία που ακούμπησε το δάχτυλό σας. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας ο δράστης έχει στην οθόνη της κάμερας του κάτι που μοιάζει με «κηλίδες θερμότητας» και στην ουσία αποκαλύπτει τον κωδικό ή το μοτίβο που επιλέξατε για να ξεκλειδώσετε τη συσκευή σας!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως αν η θερμική κάμερα περάσει από το κινητό σας μέσα σε 15 δευτερόλεπτα από τότε που το αφήσατε ακάλυπτο τότε έχουν 90% πιθανότητες να πετύχουν άμεσα τον κωδικό pin που χρησιμοποιείτε και 100% πιθανότητες να βρουν το μοτίβο που σχηματίσατε.

Έχετε αυτόν τον αριθμό PIN σε κάρτα ή στο κινητό; Αλλάξτε τον αμέσως!

Πολλά είναι τα PIN που χρησιμοποιούμε στις πιστωτικές μας κάρτες, τα emails, το κινητό μας τηλέφωνο, τα προφίλ μας στα social media και σε άλλα πολλά. Υπάρχει όμως ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό σας.

Πόσα νούμερα, πόσους κωδικούς, πόσους αριθμούς, πόσα password, πρέπει να θυμόμαστε στην καθημερινή μας ζωή για να έχουμε είσοδο στους λογαριασμούς μας. Υπάρχουν και κάποιοι κωδικοί που είναι απαγορευτικοί, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, μιας και δεν εξυπηρετούν.

Κάποιες φορές επιλέγουμε απλά και εύκολα ΡΙΝ για να μην υπάρχει κίνδυνος να τα ξεχάσουμε. Εχουμε άλλωστε τόσα στο μυαλό μας που ένα δύσκολο PIN είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα το μπερδέψουμε.

Ωστόσο, η τακτική αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των λογαριασμών μας.

Για την προστασία των λογαριασμών μας πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ως κωδικό την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά μας στοιχεία που μπορεί να γίνουν εύκολα αντιληπτά από επιτήδειους.

Χιλιάδες κωδικοί και PIN τραπεζών, emails κτλ. έχουν χακαριστεί και δημοσιευτεί κατά καιρούς στο Διαδίκτυο. Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Independent, έχουν μελετηθεί τα μοτίβα με βάση τα οποία οι άνθρωποι επιλέγουν τους κωδικούς.

Αυτό που βρήκαν οι ειδικοί είναι ότι τα πιο δημοφιλή ΡΙΝ είναι τα: 1234 και 1111 και αν εσύ έχεις αυτό τον κωδικό, πρέπει να τον αλλάξεις αμέσως.

Συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ. για ασφαλή χρήση των ΑΤΜ:

  • Αποφεύγετε να γράφετε το ΡΙΝ οπουδήποτε.
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ΡΙΝ σε περισσότερες από μια κάρτες σας.
  • Μην δίνετε τον κωδικό σας PIN σε κανέναν.
  • Επιλέξτε και απομνημονεύστε τον κωδικό ΡΙΝ που μόνο εσείς θα γνωρίζετε.
 

Ροή ειδήσεων

Share