Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σας χάκαραν το Facebook; Οι 5+1 ενδείξεις και πως θα τον ανακτήσετε!

Ιδού!

25 Φεβρουαρίου 2020 23:45
Σας χάκαραν το Facebook; Οι 5+1 ενδείξεις και πως θα τον ανακτήσετε!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πέφτουν καθημερινά θύματα επιτήδειων που παραβιάζουν προσωπικούς λογαριασμούς χρηστών του Facebook.

Τις προηγούμενες ημέρες σας είχαμε ενημερώσεις ότι δίνει χρηματικό κίνητρο στους χρήστες υπό κάποιες προϋποθέσεις. Ενώ, λανσάρει μία νέα εφαρμογή και από τις πρώτες κιόλας ημέρες της κυκλοφορίας της κάνει θραύση

Πως όμως μπορούμε να προφυλαχτούμε από ένα τέτοιο συμβάν; Η ίδια η Facebook έχει δημιουργήσει την ακολουθία προκειμένου ο εκάστοτε χρήστης να μπορέσει να ανακτήσει άμεσα τον προσωπικό του λογαριασμό και να μπλοκάρει τις ενέργειες των χάκερς.

Όπως ενημερώνει το Facebook, εάν πιστεύεις ότι κάποιος έχει παραβιάσει ή χρησιμοποιεί τομ λογαριασμό σου, θα πρέπει να επισκεφτείς αυτή τη σελίδα για τον ασφαλίσεις το συντομότερο δυνατό. Το Facebook θα σου ζητήσει να αλλάξεις τον κωδικό σου και να ελέγξεις την πρόσφατη δραστηριότητα σύνδεσης στο λογαριασμό.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχει παραβιαστεί ο λογαριασμός σου;

Αν παρατηρήσεις κάτι από τα παρακάτω, ο λογαριασμός σου μπορεί να έχει παραβιαστεί:

  1. Έχει αλλάξει ο κωδικός πρόσβασης ή το email σου.
  2. Έχει αλλάξει το όνομα ή η ημερομηνία γέννησής σου.
  3. Έχουν σταλεί αιτήματα φιλίας σε άτομα που δεν γνωρίζεις.
  4. Έχουν σταλεί μηνύματα που δεν έχεις γράψει εσύ.
  5. Έχουν γίνει δημοσιεύσεις που δεν έχεις δημιουργήσει εσύ.
  6. Μπορείς επίσης, να δεις ορισμένα εργαλεία και τις συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να προστατεύεις τον λογαριασμό σου.

Ακόμα, στην ειδική σελίδα του Facebook μπορείς να μάθεις πώς να προστατευτείς από κακόβουλο λογισμικό, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παραβιάσει το λογαριασμό σου. Τέλος αν το email που σχετίζεται με το λογαριασμό σου στο Facebook έχει αλλάξει, μπορείς να ανακαλέσεις αυτή την αλλαγή. Όταν αλλάζει μια διεύθυνση email, το Facebook στέλνει στην προηγούμενη διεύθυνση email ένα μήνυμα με έναν ειδικό σύνδεσμο. Μπορείς να πατήσεις αυτόν το σύνδεσμο για να ανακαλέσεις την αλλαγή της διεύθυνσης email και να ασφαλίσεις τον λογαριασμό σου.

Πήρε μέτρα το Facebook! Δείτε για ποιο λόγο διαγράφει λογαριασμούς!

Το Facebook, που επιχειρεί να εντείνει τον αγώνα του κατά της προσπάθειας χειραγώγησης μέσω των υπηρεσιών του, προχωρά σε νέες σαρωτικές αλλαγές και ανακοίνωσε σήμερα ότι μπλόκαρε τρεις νέες απόπειρες επηρεασμού της κοινής γνώμης, η μία εκ των οποίων συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Εργαζόμαστε διαρκώς για να εντοπίζουμε και να αναχαιτίζουμε αυτού του είδους τη δραστηριότητα επειδή δεν θέλουμε να χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες μας για τη χειραγώγηση των ανθρώπων», σημείωσε ο Ναθάνιελ Γκλέιτσερ, ο υπεύθυνος κυβερνοασφάλειας του Facebook.

«Κάνουμε προόδους (…) όμως όπως έχουμε ήδη πει, πρόκειται για μια διαρκή πρόκληση», πρόσθεσε. Η πρώτη «επιχείρηση» χειραγώγησης προερχόταν από τη Ρωσία και στόχευε κυρίως την Ουκρανία αλλά και άλλες γειτονικές χώρες. Εντοπίστηκαν 78 λογαριασμοί, 11 σελίδες και 29 ομάδες που δρούσαν μέσω του Facebook αλλά και άλλοι 4 λογαριασμοί στο Instagram (ιδιοκτησίας επίσης του Facebook).

«Ορισμένοι από τους λογαριασμούς αυτούς εμφανίζονταν να ανήκουν σε πολίτες δημοσιογράφους και επιχειρούσαν να έλθουν σε επαφή με δημοσιογράφους, φορείς λήψεις αποφάσεων και άλλα δημόσια πρόσωπα της περιοχής», επισήμανε η εταιρεία. Σύμφωνα με την έρευνά της, οι λογαριασμοί συνδέονταν με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Το δεύτερο δίκτυο λειτουργούσε από το Ιράν και επικεντρωνόταν στις ΗΠΑ, με 6 λογαριασμούς στο Facebook και 5 στο Instagram.

Οι χρήστες μοιράζονταν μεταξύ τους άρθρα για τις πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων όπως οι εκλογές στις ΗΠΑ, ο χριστιανισμός, οι ιρανοαμερικανικές σχέσεις και η αμερικανική μεταναστευτική πολιτική. Το τρίτο δίκτυο λειτουργούσε από το Βιετνάμ και τη Μιανμάρ και στόχευε στον πληθυσμό της δεύτερης. Σε 13 λογαριασμούς και 10 σελίδες στο Facebook ασκούσε κυρίως κριτική στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Μιανμάρ. Οι λογαριασμοί αυτοί φαίνεται ότι ανήκαν σε δύο ανταγωνίστριες εταιρείες και σε μία εταιρεία δημοσίων σχέσεων.

TAGS
 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share