Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να φορτίζεις το κινητό σου όλη τη νύχτα!

Ένα λάθος που κάνουμε όλοι μας!

7 Ιανουαρίου 2020 16:23
Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να φορτίζεις το κινητό σου όλη τη νύχτα!

Όλοι μας πριν πάμε για ύπνο βάζουμε το κινητό μας για φόρτιση και το αφήνουμε εκεί όλη τη νύχτα. Το ήξερες όμως πως αυτό είναι ένα τραγικό λάθος; Εσείς πόσες φορές τη μέρα ξεκλειδώνετε το κινητό σας;

Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι experts είναι το γεγονός ότι τα κινητά μας τηλέφωνα είναι αρκετά έξυπνα, έτσι ώστε να καταλαβαίνουν πότε η μπαταρία τους έφτασε στο 100%. Επομένως, όχι, δεν υπάρχει κίνδυνος να φορτιστούν παραπάνω από όσο πρέπει ή χρειάζεται.

Όταν η μπαταρία τους φτάσει στο 100%, τότε η φόρτιση σταματάει αυτόματα. Οι καινούργιες συσκευές για να φτάσουν στο 100% της μπαταρίας τους χρειάζονται μία, το πολύ δύο ώρες. Τι συμβαίνει, όμως, όταν βάζεις το κινητό σου στη φόρτιση λίγο πριν κοιμηθείς, έτσι ώστε να το βρεις με γεμάτη μπαταρία το πρωί;


Όταν το smartphone σου φτάσει στο 100% της μπαταρίας του, όπως είπαμε, σταματάει να φορτίζει. Όσο περνάει η ώρα, η μπαταρία του πέφτει στο 99% και ξεκινάει πάλι τη φόρτιση αυτόματα για να ξαναφτάσει στο 100%. Κι αυτό συνεχίζει να συμβαίνει μέχρι εσύ να το βγάλεις από την πρίζα, κάτι που επηρεάζει ασφαλώς την διάρκεια ζωής της μπαταρίας σου.

Κάθε φορά που το αφήνεις όλο το βράδυ στη φόρτιση, το κινητό σου ανεβάζει θερμοκρασία. Το πιο σωστό που μπορείς να κάνεις σε αυτή την περίπτωση είναι να βγάλεις την προστατευτική θήκη του, έτσι ώστε να να ρίξεις κάπως τη θερμοκρασία. Επίσης, θα ήταν καλό να μην το έχεις δίπλα σου, για παράδειγμα στο κομοδίνο ή (σε καμία περίπτωση) κάτω από το μαξιλάρι σου.

Τέλος, κάτι που αξίζει να προσέξεις είναι το καλώδιο με το οποίο φορτίζεις το κινητό σου. Αν δεν είναι το επίσημο καλώδιο της εταιρείας του κινητού σου ή έχει κάποιο πρόβλημα (για παράδειγμα έχει κοπεί σε κάποια άκρη), τότε μπορεί να κάνεις άθελά σου μεγάλο κακό στην μπαταρία του smartphone σου.

Πόσο είναι το κόστος της φόρτισης κινητού;

Πολλά έχουν ακουστεί για την φόρτιση του κινητού. Τι ισχύει όμως βάση των αποτελεσμάτων μίας μελέτης του εργαστηρίου Lawrence Berkeley National Laboratory. Προσοχή! Αν έχεις αυτές τις εφαρμογές στο κινητό, διέγραψέ τες τώρα!

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων για μεγάλο μέρος της μέρας προϋποθέτει και την φόρτιση τους για αρκετές ώρες.

Τα κινητά και κυρίως τα smartphones έχουν πλέον γίνει… προέκταση των χεριών μας, καθώς είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οπότε είναι αρκετά λογικό να χρειάζονται συχνή φόρτιση, με αρκετό κόσμο να τα αφήνει σχεδόν όλη τη νύχτα στην πρίζα, ώστε να γεμίσει η μπαταρία τους, για την επόμενη ημέρα. Ποιο είναι, όμως, το κόστος από μια ολονύχτια φόρτιση του κινητού;

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο καθηγητής David MacKay, του Πανεπιστημίου του Cambridge, οι συσκευές μας όσες ώρες κι αν μείνουν συνδεδεμένες στους φορτιστές τους καταναλώνουν μηδαμινή ενέργεια και έτσι δεν είναι απαραίτητο να σκεφτεί κάποιος την περίπτωση οικονομίας στον χρόνο φόρτισης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης του εργαστηρίου Lawrence Berkeley National Laboratory, που έγινε το 2012, υπολογίστηκε ότι το κόστος για τη φόρτιση ενός smartphone ετησίως ανέρχεται μόλις στα 5 ευρώ κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο φορτιστής καίει μόλις 2,24 Watt, ενώ όταν απλώς βρίσκεται στην πρίζα, καταναλώνει μόλις 0,26 Watt.

Βέβαια, από την άλλη αν θέλουμε να προστατευθεί η μπαταρία του κινητού μας και ταυτόχρονα να αυξηθεί και το όριο ζωής, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις συμβουλές των ειδικών, που μας λένε να προτιμούμε να φορτίζουμε τα κινητά μας μεταξύ του 40% και του 80%, καθώς μια μπαταρία που προσεγγίζει το 100% της πληρότητάς της για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να χαλάσει πιο γρήγορα.

Τέλος, για όσους από εμάς αγχωνόμαστε κάθε φορά που έχουμε ξεχάσει τα κινητά μας να φορτίζουν για ατελείωτες ώρες, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε νομίζοντας πως θα υπερφορτώσουν και θα καούν, καθώς οι σύγχρονες μπαταρίες διαθέτουν δικό τους σύστημα προστασίας, όπως αντίστοιχα και οι φορτιστές. Το πρόβλημα αποτελούν οι φτηνοί φορτιστές και οι απομιμήσεις, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να έχουμε τον νου μας, καθώς τα περισσότερα περιστατικά ατυχημάτων οφείλονται σε αυτά τα κακής ποιότητας προϊόντα.

Υπάρχει λύση! Πώς θα «σώσετε» ένα βρεγμένο κινητό;

Υπάρχει τρόπος να «σώσουμε« το βρεγμένο κινητό μας χωρίς να πληρώσουμε μια περιουσία; 5+1 μυστικά για να μην ξεμείνετε ποτέ από μπαταρία στο κινητό!

Σε περίπτωση που σας συμβεί κάτι τέτοιο μην πανικοβληθείτε. Υπάρχει λύση!

Η λύση δεν είναι να το βάλεις μέσα στο ρύζι για να απορροφηθεί η υγρασία. Όχι. Υπάρχει κάτι πολύ καλύτερο.

Και είναι… η άμμος για τις γάτες!

Η άμμος που χρησιμοποιούμε για τις γάτες είναι ακόμη πιο απορροφητική από ότι το ρύζι.

Μόλις γίνει λοιπόν το… κακό, άνοιξε το κινητό, βγάλε την μπαταρία και βούτα το μέσα στην άμμο της γάτας, αφήνοντάς το εκεί για όλο το βράδυ.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share